Airdale terrier
Acest caine este rezultatul incrucisarilor intre vechiul terrier englezesc si copoiul pentru vidre , Otterhound. Provine din regiunea Yorkshire, valea Aire, vale bogata in vidre, de la care a capatat numele (otter = vidra) . Prin talie, a devenit cel mai mare dintre cainii terrieri, prin frumusestea si stinuta nobila a cucerit repede intreaga lume.


Istoric si origine

Acest caine este rezultatul incrucisarilor intre vechiul terrier englezesc si copoiul pentru vidre , Otterhound. Provine din regiunea Yorkshire, valea Aire, vale bogata in vidre, de la care a capatat numele (otter=vidra) . Prin talie, a devenit cel mai mare dintre cainii terrieri, prin frumusestea si stinuta nobila a cucerit repede intreaga lume.
Initial s-a numit Waterside Terrier, sau Bingley, denumiri sub care a fost prezentat la diferite expozistii , si de abia mai tarziu a primit numele de Airedale Terrier si a fost recunoscut oficial de Kennel Club. Rasa s-a raspandit apoi pretutindeni, fiind foarte apreciat in starile Europei, in Canada si S.U.A.
Sunt câini originari din Airdale, Yorkshite, Anglia. Airdale Terrierii au fost cunoscuti si sub numele de "King of Terriers" (n.r: "Regele Terrierilor"), pâna la crearea rasei Black Russian Terrier.
Au fost folositi la vânatoarea de vidre, datorita agilitatii lor dar si blanitei impermeabile. În Marea Britanie autoritatile au descoperit ca Airdale Terrierii pot fi foarte buni câini politisti.
Masculii ajung sa masoare 58-61 cm iar femelele 56-59 cm. Cântaresc în medie între 22 si 30 de kg. Au 2 straturi de blana: primul strat e moale si pufos iar cel de la suprafata e aspru, foarte dens si putin ondulat. Daca sunt pieptanati periodic, nu vei întâmpina probleme cu parul lasat prin casa. Pot fi întâlniti într-o varietate de culori, în functie de crescator si mostenire genetica. Cu toate acestea, cei mai frecventi Airdale Terrieri sunt cei care au blana neagra cu maro în zona capului, a membrelor si a abdomenului.
Standardele cluburilor canine din Statele Unite recomanda taierea cozii la puii Airdale Terrier la 5 zile dupa ce acestia s-au nascut. În Marea Britanie însa, acest lucru e o dovada de cruzime.
Sunt câini energici, aproape deloc agresivi dar nu ezita sa-si apere teritoriul daca vreun strain a îndraznit sa-l încalce. Datorita caninilor imensi, muscatura unui Airdale Terrier e foarte puternica si poate cauza rani grave.
Aspect exterior si dimensiuni

Este cel mai mare dintre cainii terrierii englezi. Este un caine musculos, activ, compact cu jarestii coborasti, fara alungire exagerata a corpului. Diferitele parti ale corpului trebuia sa fie bine proportionate si in corelatie armonioasa intre ele, pentru a da impresia de simetrie. Acest caine este caracterizat de o expresie darza, rapid in miscari, intotdeauna intr-o atenta si permanenta asteptare . Caracterul este exprimat prin expresia ochilor, stinuta urechilor si portul cozii.
Capul : craniul trebuie sa fie lung si plat, nu prea lat intre urechi, ingustandu-se usor spre ochi. Capul trebuie sa fie echilibrat, fara diferensta remarcabila de lungime intre partea craniana si nazala. Fruntea cainelui trebuie sa nu prezinte riduri, stopul sa fie lin , obrajii plasti, fara ingrosari Maxilarele, atat cel superior cat si cel inferior, trebuie sa fie adanci, puternice, tari si musculoase, taria botului fiind o cerinta importanta la aceasta rasa, fara ca falcile sa fie dezvoltate excesiv, dand obrajilor o forma rotunjita, proeminenta, un aspect dealtfel nedorit. Buzele trebuie sa fie bine inchise iar trufa neagra. Ochii sunt mici, de culoare inchisa, neproeminenti, sa aiba expresia caracteristica a cainilor terrieri, de indrazneala si inteligenta.
Urechile trebuie sa fie in forma in forma de V, purtate lateral, mici dar proporstionale cu marimea cainelui, muchia superioara a indoiturii urechii trebuie sa fie imediat deasupra nivelului craniului . Sunt de nedorit urechile care atarna lipsite de viasta pe laturile capului sau urechile prinse sus.
Gura acestui caine are maxilare puternice, cu dantura regulata, perfecta si completa, muscatura in foarfece, incisivii superiori trebuie sa se suprapuna fara spastiu peste cei inferiori, dinstii trebuie sa fie implantasti vertical in maxilar. Prognatismul superior sau inferior este inadmisibil. Gatul trebuie sa fie uscastiv, musculos , de lungime si grosime moderata, cu trecere treptata spre umeri, fara gusa.
Trenul anterior: prezinta umerii lungi, plasasti bine inapoi si inclinasti oblic spre spate, omoplastii netezi. Membrele anterioare trebuie sa fie perfect drepte, cu osatura puternica , coatele sa fie perpendiculare pe corp, cu miscare libera le umeri.
Trunchiul: Spinarea acestui caine este scurta, puternica, dreapta , lipsita de moliciune, salele musculoase, coastele bine arcuite. La un caine compact, spatiul dintre ultimele coaste si coapsa este scurt, la un caine mai pustin compact, se observa o lungire nedorita a acestui spatiu. Toracele trebuie sa fie adanc, pana la coate, dar nu lat. Trenul posterior : coapsele sunt lungi, puternice , musculoase, gambele de asemenea, genunchii trebuie sa fie bine angulasti, sa nu fie intorsi nici inauntru nici in afara, jarestii sunt asezasti jos, privisti din spate sunt paraleli. Labele trebuie sa fie mici, rotunde , compacte, cu perniste carnoase, elastice, degetele trebuie sa fie bine arcuite.
Coada este sus prinsa si purtata vesel, dar nu incovoiata pe spate, trebuie sa fie suficient de groasa si solida , cupata astfel incat varful ei sa fie cam la acelasi nivel cu craniul.
Parul trebuie sa fie des, aspru, sarmos, dar nu atat de lung incat sa dea aspect zburlit, sa stea strans pe corp, acoperind trunchiul si membrele. Parul de acoperire este dur si sarmos iar subparul este mai scurt si mai moale. Parul cel mai aspru este creponat sau usor ondulat. Un par buclat sau moale este nedorit. Roba acestui caine are culoarea pe spinare, ceafa si partea superioara a cozii , negru sau cenusiu inchis, iar toate celelalte parsti ale corpului sunt cafeniu. aramii. Urechile au o nuanta mai inchisa de cafeniu- aramiu, de asemenea, pe umeri , gat si tample apar nuanste mai inchise. Sunt admise cateva fire albe intre membrele anterioare. Talia este cuprinsa intre 58-61 cm la masculi si 56-59cm la femele.
Mersurile: In miscare, membrele trebuie acstionate inainte, cele anterioare fiind perpendiculare si paralele cu linia umarului. Forsta de propulsie este generata de membrele posterioare , perfecstiunea in miscare realizand-o exemplarele cu coapse lungi , gambe musculoase si o buna angulastie a geunchilor, care permite o puternica impulsie. Privite din fata, membrele anterioare ale cainelui aflat in miscare continua linia dreapta a pieptului , labele fiind la aceiasi departate intre ele , ca si coatele.
Atunci cand stationeaza, este dificil de observat daca un caine are umerii slabi, dar imediat ce se pune in miscare, defectul, daca exista- devine aparent, labele din fasta avand tendinsta de a se incrucisa. Daca din contra, cainele este ingust in umeri, labele tind sa se indeparteze intre ele in mers.. Cand jaretii sunt deviati spre interior, genunchii si labele sunt intoarse spre afara, rezultand o serioasa pierdere a forstei de propulsie. Cand jaretii sunt deviati in afara, labele membrelor posterioare au tendinta de a se incrucisa in mers. Masculii trebuia sa aiba ambele testicole normal dezvoltate si coborate in pungile scrotale.

Relatiile cu familia si casa

In cazul existenstei copiilor mici in familie, ca si in cazul altor caini, trebuie sa se investe, atat cainele, cat si copilul, sa se respecte unul pe altul. Copiii trebuie sa stie ca nu e bine sa ii ia jucariile cainelui, sa il sacaie atunci cand acesta mananca. De asemenea, cainele trebuie educat sa stie ca nu are voie sa sara pe oameni sau sa ii apuce cu gura, in joaca. Cu un dresaj adecvat si rabdare, Airedale Terrierii vor fi companioni buni pentru copiii mai mari, nefiind recomandat totusi a se lasa copii mici nesupravegheasti in compania cainelui. Este de preferat sa se ceara sfatul unui dresor, atunci cand le facesti cunostinsta copilului si cainelui. Este forte important ca , cainele sa isi cunoasca locul in ierarhie si sa stie ca este inferior, nu trebuie sa domine.


Dresajul

Ca si in cazul altor rase, este necesar ca Airedale Terrierul sa fie socializat de la varste cat mai fragede. Socializarea va fi baza pentru dresajul ulterior care il vor face un caine supus si un companion fericit, prin cresterea increderii pe care o are in stapan. Airedale Terrierii au tendinsta de a deveni caini agresivi, de aceea, primii pasi in socializare si supunere sunt obligatorii. Cainele trebuie sa isi respecte stapanul, dar in acelasi timp, acesta trebuie sa isi respecte cainele. Astfel, puiul are nevoie de un set de reguli dupa care sa traiasca si pe care sa le respecte.
Acesti caini nu raspund bine dresajului brutal. Ei trebuie facusti sa inteleaga ce se vrea de la ei, cu rabdare obstinandu-se astfel cei mai buni companioni.
Cateva sugestii pentru un dresaj reusit: 1) nu plictisiti cainele , acesta nu va deveni niciodata un robot, se va duce intotdeauna sa exploreze ceva nou, dar se va intoarce, nu este nevoie sa il chemasti mereu ; 2) amintisti-va ca terrierii sunt caini inteligenti, care au discernamant, asadar, nu le cereti sa faca lucruri prostesti; 3) folosisti o motivatie pozitiva, nu conteaza cat de stanjenit va simtiti pentru asta, cainele trebuie sa simta ca va multumeste, trebuie sa va amintisti ca ei judeca actiunile pe care le fac, nu sunt roboti; 4) folositi fiecare sedinta de dresaj ca pe o oportunitate de a va apropia de companionul dvs si de a-l cunoaste mai bine; 5) alegesti-va ca dresor o persoana care nu va fi dura si nu va incerca sa supuna cainele dvs.
In dresajul Airedale terier-ului trebuie sa fiti foarte flexibili. Asteptati-va intotdeauna la lucruri neasteptate din partea lui si nu incercati sa incadrati un patrat intr-un cerc! Este o conceptie total gresita aceea ca Airedale Terrierii nu pot fi dresati, ei au nevoie pur si simplu de mai multa ingeniozitate si de antrenori mai rabdatori.

Aspecte particulare

Airedale Terrierii, ca si alti terieri, sunt caini foarte inteligenti si cu o personalitate puternica. Nu sunt genul de caini care sa fie lasati sa faca ce vor, deoarece pot fi stricatori, si sunt foarte ingeniosi. Un caine Airedale Terrier bine dresat poate deveni cel mai bun prieten pe care il putesti avea .Pastrasti-va simstul umorului si un set de reguli pentru cainele dvs, si veti fi rasplatit cu un companion fara egal. Trebuie sa fiti la fel de inteligent, rabdator si insistent ca si prietenul pe care vi l-ati ales.
Temperament:

Airdale Terrierii au fost folositi pe post de câini de munca dar si de vânatoare. Sunt buni chiar si la îndrumarea turmelor de oi sau de vite. Adora sa alerge pe câmp. Cu toate acestea, daca nu sunt instruiti, pot speria si agita turmele de animale.
Sunt câini foarte încapatânati, o trasatura specifica Terrierilor. Au fost creati pentru a fi vânatori independenti de stapâni, astfel ca se pot dovedi din cale afara de încapatânati. Pot fi foarte amuzanti, adora sa se maimutareasca, sa se joace si sa se manifeste în orice fel posibil.
Pentru a dresa un Airdale Terrier trebuie sa te înarmezi cu multa rabdare. Daca nu ai timp sa te ocupi de dresajul câinelui, apeleaza la un specialist. Cursurile de obedienta trebuie repetate constant, în caz contrar se vor dovedi foarte putin receptibili la orice lectie de dresaj.
Învata foarte repede si nu le place sa repete aceeasi procedura de prea multe ori. E recomandat sa alternezi exercitiile, fara a-l forta sa repete acelasi truc de prea multe ori. Daca insisti prea mult câinele te va ignora.
Se recomanda sa-l înveti sa socializeze cu alti câini cât mai repede posibil. Se spune ca femelele Airdale Terrier nu sunt mame prea bune, adesea îsi abandoneaza puii, lasându-i în grija crescatorilor.
Sanatate:


Speranta de viata: între 12 si 14 ani.
Caine robust, musculos, cu o constructie proportionata, cu aspect simetric, foarte suplu, cu tinuta de o elegansta deosebita, este un caine foarte vioi, cu un curaj deosebit , foarte devotat si ascultator. Este un caine foarte activ, mereu in miscare, iubeste spastiile largi, este plin de viasta, sincer, vigilent, usor de dresat. Este folosit in special la vanatoarea de vidre, jderi, vulpi, iepuri, mistresti. In Canada acest caine este folosit la vanatoarea de ursi. In Germania este folosit ca un caine ocrotitor, in politie, sau caine sanitar. In Anglia si S.U.A. este folosit de politie . Datorita frumusestii si devotamentului sau este un excelent caine de companie.
Cea mai întâlnita problema de sanatate o reprezinta dermatita, o boala ce "vine la pachet" cu blana deasa specifica rasei. Nu sunt imuni nici la alergii, boli ce tin de glanda tiroida sau afectiuni derivate în urma unui regim alimentar neechilibrat. Adultii se pot confrunta cu luxatii ale soldurilor.
Deoarece blana unui câine Airdale Terrier a fost special creata pentru a tine pradatorii naturali la distanta, avantajul acesta se poate transforma într-un mare dezavantaj în zilele noastre. Sub primul strat de blana pot aparea afectiuni ale pielii.
Alte boli care pot afecta acesti câini: balonari, întoarcerea stomacului (lucru ce-i poate fi fatal, în functie de vârsta) si afectiuni cardiovasculare. Pentru a diminua riscul aparitiei balonarii gastrice, se recomanda sa îl lasi sa se odihneasca dupa ce manânca, înainte de a-l scoate la plimbare. Sunt câini cu un apetit mare de mâncare, ar fi în stare sa devoreze un sac 5 kg de mâncare la o singura masa.
Airedale Terrierii sunt de obicei caini rezistenti si sanatosi. Problemele de sanatate care pot aparea sunt de obicei minore. Ca si in cazul altor rase de talie mare, se intalneste displazia de sold si la aceasta rasa, de aceea este recomandata executarea radiografiilor de control la varsta de 1 an, inainte de prezentarea cainelui la expozitii sau de introducerea lui la reproductie. Ca si alte rase decaini Terieri, si Airedale pot avea probleme dermatologice, adica prurit cutanat , care poate semnala mai multe probleme, incepand de la probleme alimentare, pana la a fi un semn pentru hiper- sau hipotiroidism. De asemenea, pruritul poate fi secundar unor alergii la hrana, sau de alta natura. Trebuie sa se aiba intotdeauna grija ca urechile sa fie bine curatate, pentru a preveni aparitia otitelor, sa lei se taie periodic unghiile, sa se detartreze si, foarte important, sa se trimeze parul dintre pernite.Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.