Basset albastru de Gasconia (Basser bleu de Gascogne)Bassetul Bleu de Gascogne este un caine utilitar, incadrat in grupa cainilor folositi la vanatoare, dar si ca animale de companie. Originile acestei rase, creata prin numeroase incrucisari, sunt foarte controversate.
Bassetul albastru de Gasconia este originar din Franta. Este o rasa destul de rar intalnita si se considera ca este o forma mai mica a Marelui Albastru de Gasconia ce a rezultat din Artesian Normand si Briquet. Este considerat a face parte din grupa cainilor de vanatoare sip e langa asta poate fi si un bun caine de companie.


Istoric si origine

Bassetul Bleu de Gascogne este un caine utilitar, incadrat in grupa cainilor folositi la vanatoare, dar si ca animale de companie. Originile acestei rase, creata prin numeroase incrucisari, sunt foarte controversate. Forma actuala a rasei a fost realizata prin aportul raselor de Griffoni si a Albastrului de Gascogne, la inceputul secolului trecut, de un crescator francez , si a fost specializat atat pe vanatoarea de iepuri si caprioare, cat si a vanatului cu pene. De-a lungul evolutiei sale, acest caine a fost constant atat sub aspectul ameliorarii morfologice cat si al celui a pastrarii calitatilor sale, asa zise ale "cainelui de Midi".

Aspect exterior si dimensiuni

Bassetul albastru de Gasconia este mic, puternic, cu capul ingust, cu nasul negru, cu ochii de culoare maron-inchis, fiind expresivi. Urechile ii sunt prinse adanc si lat, iar spatele lung si bine modulat. Picioarele ii sunt scurte si puternice. Parul este scurt si des. Bassetul albastru de Gasconia este un caine inteligent, ascultator, placut, devotat si foarte usor de dresat. Specific unui Basset este faptul ca simte vanatul datorita simtului olfactiv bine dezvoltat. Bassetul este folosit la vanatoarea de iepuri si caprioare dar este placut si ca un caine de companie. Characteristic pentru Basset este faptul ca ii place foarte mult sa urle si sa se asmute usor asupra prazii. Poate fi un excelent companion, dar care are nevoie de miscare, de exercitiu fizic regulat. Durata medie de viata este de 12 ani.
Aspectul general este cel al cainelui Basset, fiind considerat o rasa de talie mare, dar de talie joasa, destul de corpolent, dar nu un caine greoi. Dimensiunile corporale trebuie sa respecte niste proportii importante, si anume, raportul inaltime la greaban/ lungimea corpului =5/8; inaltimea la piept /inaltimea la greaban =2/3. Inaltimea la greaban este de 34-38 cm, iar greutatea de 25kg masculii si 22 kg femelele.
Pielea acestui caine este fina, supla, de culoare neagra sau marmorata cu pete negre, dar niciodata alba in intregime. Mucoasele si zonele glabre sunt de asemenea negre. Parul este foarte scurt, nu foarte aspru, abundent. Culoarea robei poate fi negru cu alb, cu un reflex bleu de ardezie, marcata sau nu cu puncte negre mai mult sau mai putin evidente. Doua pete negre sunt de regula prezente pe fiecare parte a capului, cuprinzand urechile si ochii, dar care nu se intalnesc in crestetul capului, ci lasa o dunga alba, in mijlocul careia se gaseste o mica pata neagra, ovala, caracteristica rasei. Doua pete de foc, mai mult sau mai putin vii sunt plasate deasupra arcadei superioare a ochilor, conturand ochii. Se gasesc de asemenea linii de foc pe obraji, pe fata interna a urechilor, pe membre si pe coada.
Capul are fruntea usor bombata si nu prea larga, cu protuberanta occipitala evidenta. Vazut de sus, spatele craniului are forma ovala. Fruntea este plina. Stopul este putin evident. Trufa este neagra, lata, cu narile bine deschise. Buzele sunt cazute, acoperind bine maxilarul inferior si dand extremitatii botului un profil patrat. Comisurile sunt bine marcate, fara a fi laxe. Falcile au muscatura in foarfece , cu incisivii bine implantati in maxilar, perpendicular pe axul lung al acestuia. Obrajii sunt uscativi, putand prezenta unu 1-2 pliuri cutanate. Ochii sunt de forma ovala, parand usor infundati in orbita, de culoare brun inchis, cu o expresie blanda, usor trista. Urechile sunt caracteristice cainilor de culoare albastra, sunt fine, pendulante, se termina rotunjit , iar ca lungime, varfurile lor trebuie sa depaseasca extremitatea trufei. Sunt bine prinse, prinse sus pe crestet, deasupra liniei ochilor. Coada este destul de lunga, usor curbata, cu parul pilozitate moderata.
Corpul acestui caine prezinta spatele lung, dar solid, salele scurte, bine prinse, crupa usor oblica. Pieptul este larg, cu toracele lung si adanc, sternul este destul de proeminent spre fata si bine prelungit caudal. Coada este bine prinsa, purtata "in lama de spada", in repaus trebuie sa atinga cu varful usor solul. Membrele anterioare ale cainelui sunt puternice, pot avea o usoara curbura, care este permisa. Spata este puternica, musculoasa, fara a fi greoaie si oblica, coatele sunt bine apropiate de corp. Membrele posterioare , privite din spate, trebuie sa aiba linia de aplomb verticala, trecand prin punctul fesei, mijlocul gambei, jaret, metatars si laba piciorului. Coapsa este lunga si musculoasa. Jaretul este larg, usor curbat, destul de jos prins. Metatarsul este scurt si puternic. Labele picioarelor sunt ovale, usor alungite, cu degetele uscative, bine prinse, cuzinetii plantari (pernutele) si unghiile sunt de culoare neagra. Mersurile sunt uniforme si destul de lejere.
Personalitate

Este un caine cu un miros foarte fin, activ, energic si foarte mobil. Are o tehnica aparte de a vana si ii place foarte mult sa urle si se asmute usor asupra prazii. Este un caine usor de dresat, inteligent si curios , ascultator, afectuos si vesel. Este un excelent companion, dar care are nevoie de miscare exercitiu fizic regulat. Se poate dresa usor pentru a fi un paznic de nadejde.

Relatiile cu familia si casa

Este un foarte bun companion si caine de familie
Dresajul

Sunt caini foarte inteligenti, care se dreseaza usor si se preteaza si la dresajul de paza si aparare, fiind niste caini razboinici.
Aspecte particulare

Cainele Basset albastru de Gascogne este folosita atat pentru vanatoarea cu tir, cat si la cea prin haituirea vanatului. Se pot folosi exemplare singure, sau in haita. Vanatul de predilectie sunt iepurii si caprioarele.
Bassetul mascul are inaltimea cuprinsa intre 30 si 38 cm, iar femela Basset are inaltimea medie cuprinsa intre 30 si 38 cm. Greutatea unui Basset ajunge in medie pana la 15 kg. Blana unui Basset poate fi albastra sau alba cu pete negre si cu pete rosii la ochi, pe maxilare cat si pe partea interioara a urechilor si pe picioare. Corpul unui Basset prezinta spatele lung si solid. Pieptul sau este larg, cu toracele lung si adanc, iar sternul este proeminent in fata si bine prelungit caudal. Coada, in stare de repaus, trebuie sa atinga usor solul cu varful. Membrele anterioare sunt puternice si pot avea o usoara curbura care este, de obicei, permisa. Membrele posterioare, daca sunt privite din spate, trebuie sa aiba linia de plomb verticala si sa treaca prin punctul fesei, al mijlocului gambei, al jaretului, al matatarsului si labei piciorului. Labele picioarelor sunt ovale si usor alungite, cu pernutele bine prinse, iar unghiile sunt de culoare neagra.Boli si afectiuni curente

Fiind o rasa cu toracele adanc, sunt predispusi la torsiunea de stomac. Durata medie de viata este de 12 ani.
Discuta mai multe despre aceast caine de rasa pe forum impreuna cu alti iubitori ai acestei rase.
Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.