BEAUCERON-ulBeauceron-ul este o rasa rar intalnita. Acesti caini sobri si mandri sunt la origine caini de cireada frantuzesti, dar, astazi, sunt cu predilectie caini de paza si animale de companie indragite. Rezervat cu strainii, Beauceron-ul este afectuos si credincios familiei sale.Istoricul si originea

Beauceron-ul este originar din Franta, fiind considerat un caine de cireada. Este o rasa veche cu o istorie lunga, fiind utilizat de secole pentru a pazi si pastori turmele de oi. Cea mai veche consemnare a unui caine similar Beauceron-ului dateaza inca din vremea manuscrisului renascentist din 1578. La jumatatea anilor 1800 (1863), Pierre Megnin semnala diferenta intre doua tipuri principale de caini care erau utilizati pentru paza si pastorit. Acestia erau impartiti intr-o rasa cu blana mai lunga si una cu blana mai scurta. Cainele cu blana mai lunga a devenit Briard-ul (Berger de Brie), in timp ce cainele cu parul mai scurt a devenit cunoscut ca si Beauceron-ul (Berger de Beuce). Beauceron-ul a fost prezentat in prima expozitie canina din Paris in 1863, iar in 1897 era fondat primul club de caini ciobanesti, incluzand ambele varietati, respectiv, Beauceron-ul si Briard-ul.  In 1889, Beauceron-ului i se recunoastea numele oficial si se finaliza un standard al rasei. In 1911, era fondat un club separat al crescatorilor si admiratorilor rasei Beauceron. Calmul sau si abilitatea sa de a urma comenzile fara a ezita au fost pe deplin exploatate in timpul ambelor razboaie mondiale. Militarii utilizau Beauceron-ii pentru expedierea mesajelor, detectarea minelor, sustinerea actiunilor commando, gasirea ranitilor si pentru transportarea hranei si munitiilor in liniile de front. Cainii isi efectuau indatoririle nelasandu-se influentati sau speriati de exploziile bombelor sau de focul artileriei.
Astazi, Beauceron-ul este inca utilizat ca si caine de paza si de cireada si in multe dintre activitatile politienesti in diferite regiuni ale Frantei, devenind din ce in ce mai popular in afara tarii sale natale, in special, in vestul Europei si nordul Americii ca si caine de paza si companion.
La 1 martie 2007, Beauceron-ul a fost acceptat pentru a fi inregistrat de catre American Kennel Club, putand concura in grupa cainilor de cireada in cadrul expozitiilor chinologice tinute incepand cu 27 iunie 2007.
Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, UKC, NKC, NABC (North American Beauceron Club), APRI, ACR.
Aceasta rasa este cunsocuta de secole in Europa de Vest si se considera ca stramoasa sa a fost rasa Doberman. Beauceron are o istorie foarte veche. Cea mai veche inregistrare a acestei rase dateaza din perioada Renascentista, fiind mentionata intr-un manuscris din 1578. In 1863, Pierre Megnin a diferentiat doua tipuri de caini de turma, unul cu parul lung- Berger de Brie sau Briard, si altul cu parul scurt- Berger de Beauce sau Beaucheron. Beauceron mai este cunsocut si sub numele de Bas Rouge (Red Stocking), datorita petelor de pe picioare. Prima expozitie canina in care a fost prezentat a fost cea de la Paris, in 1863, in 1897 fiind fondat primul club al acestei rase, incluzand atat Beaucheron, cat si Briard.
Este o rasa veche franceza, stramosul lui fiind cainele ciobanesc persian adus de romani din Galia. Mai tarziu, in secolul al 13-lea, rasa s-a imbunatatit prin incrucisarea cainilor indigeni cu cainele Deerhound adus din Anglia de catre calugarii flamanzi.
Initial, el s-a numit "caine de campie" si numai in anul 1883 a capatat numele de Beauceron la prima expozitie canina de la Paris. Este raspandit numai in Franta.
Aspectul exterior si dimensiunile

Caine de talie mare, solid, rustic, puternic, cu corpul bine construit si musculos, fara a fi prea greoi, cu osatura membrelor puternica; capul lung, proportionat fata de corp, bine conturat, cu linii armonioase, este tinut semet; ochii sunt vii, inchisi la culoare, usor ovali, blanzi si inteligenti; urechile prinse sus, sunt taiate si purtate drept; gatul este musculos si bine atasat de trunchi, toracele lat si adanc, spatele drept, cu greabanul proeminent, jaretul puternic si adanc, labele tari, rotunde si elastice; coada lunga pana la jaret formeaza la varf un usor carlig; parul este tare, des, scurt si gros, bine lipit de corp, cu puf scurt si moale; pe pulpe si pe burta are franjuri.
Este un caine cu o exceptionala rezistenta care-i permite sa parcurga pana la 80 km pe zi fara sa fie obosit, cu miscare libera si degajata, cu trupul bine intins.
Atleticul Beauceron da impresia de putere, libertate de miscare si voiciune, fara a fi deloc greoi. Structura corpului acestui caine este similara cu cea a Malinois-ului Belgian, cu deosebirea ca Beauceron este mai mare, cam de marimea unui Doberman Pinscher. Exista doua culori ale blanii: negru si cafeniu, cu pete specifice: doua romburi deasupra ochilor, cafeniu la baza buzei superioare si a gatului, doua pete cafenii pe piept, cafeniu in partea inferioara a picioarelor si o pata cafenie in forma de lira sub coada. Cea de-a doua tipologie de culoare este arlechin, cu petice de gri, negru si cafeniu. Cafeniul este distribuit la fel ca in prima tipologie si trebuie sa existe mai mult negru decat gri. Nu trebuie sa existe de loc alb. Parul este scurt cu fire ceva mai lungi pe coada si picioarele din spate. Stratul superior de par trebuie sa fie aspru, nicioadata moale sau matasos. Acesta trebuie sa acopere in sub-strat lanos si moale, care asigura buna izolare termica a corpului.
Urechile sunt, in general, scurte, caz in care stau drepte. Urechile naturale sunt pe jumatate indoite. Ochii sunt inchisi la culoare, maronii, cu o expresie mandara si serioasa.
Inaltime:
32-70 cm
Greutate:
pana la 50 de kilograme.
Atleticul Beauceron da impresia de forta, libertate a miscarilor si vioiciune, fara a parea supraponderal. Din punct de vedere structural conformational, Beauceron-ul este asemanator ciobanescului belgian Malinois, cu singura exceptie ca Beauceron-ul este de talie mai mare. Beauceron-ul este un caine de talie mare, musculos, cu o aparitie care emana forta si fermitate. Capul este lung cu un nas negru, iar ochii sunt mari, de forma ovala si caprui inchis. Urechile Beauceron-ului sunt adesea cupate, dar sunt acceptate si exemplarele cu urechile necupate, in forma si dimensiunile naturale. In mod natural, urechile Beauceron-ului sunt usor ridicate si nu stau blege pe langa cap. Pieptul este adanc si lat. Coada sa este lunga si purtata in jos printre membrele posterioare, formand un carlig in forma literei J in varf. Beauceron-ii trebuie sa aibe cate doi pinteni la nivelul fiecarui membru posterior. Pintenii nu trebuie amputati, daca exemplarul dumneavoastra participa in cadrul expozitiilor canine.
Blana Beauceron-ului este dreapta, relativ scurta si aspra, formand in anumite regiuni franjuri. Rasa are un puf profund protector des care-i confera o anumita rezistenta la conditiile meteorologice. Culorile principale ale blanii sunt negru, negru cu cafeniu roscat si gri cu cafeniu roscat.
Beauceron-ul adult atinge o greutate de circa 42-50 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 32-70 cm.
Blana cainilor din rasa Baucheron nu necesita foarte mult efort pentru a fi intretinuta. O periere ocazionala, putin mai atenta in perioada de naparlire, este suficienta. Rasa naparleste moderat.
Personalitatea

Este inteligent si deosebit de ascultator, disciplinat, foarte activ si curajos, dar nervos, brutal, agresiv, musca pe neasteptate. Este insa foarte atasat si credincios stapanului; iubeste copii.
Beauceron-ul este un caine curajos si sufletist cu un instinct nativ gregar. Aceasta rasa este inteligenta si loiala, dar intr-oarecare masura rezervata cu strainii. Beauceron-ul poate avea o atitudine independenta si exceleaza ca si caine de paza. Unele exemplare pot fi chiar agresive cu strainii sau cu alte animale daca nu socializeaza inca din copilarie.
Beauceron este un caine curajos, credicios si foarte inteligent. Fara frica, vigilent si rabdator, Beauceron are o aptitudine pentru dresajul de obedineta si este recunoscut pentru rapiditatea cu care intelege si excecuta poruncile stapanului. Sunt paznici excelenti, aspectul si puterea lor impunand teama si respect. Beauceron este fericit atunci cand se antreneaza sau alearga in spatii deschise. Calm, obedient si foarte loial, Beauceron este tot timpul dornic sa-i faca pe plac stapanului. Le place sa stie cine este seful si sa-l urmeze pe acesta. In general, se poarta bine cu copiii, daca sunt crescuti alaturi de acestia inca de mic, altfel, acest caine mare si plin de energie poate fi coplesitor pentru un copil mic. Chiar si un catel de 3 luni poate cantari pana la 20 de kilograme. Beauceron poate fi foarte protectiv. Totusi, dresajul ferm este absolut necesar. Beauceron accepta comenzi din partea tuturor membrilor familiei, daca este antrenat sa faca acest lucru.
Aceasta rasa este sociabila cu cainii pe care ii cunoaste, dar sunt foarte posesivi asupra propriului teritoriu si nu tolereaza intrusii. Acesti caini nu trebuie sa fie lasati singuri pentru perioade mari de timp. Cateii sunt foarte activi si se maturizeaza mai greu, avand nevoie de o socializare corespunzatoare si ferma. Un Beauceron bine socializat se intelege foarte bine cu copiii in circumstante normale, dar si cu alti cani sau animale. In general, se inteleg bine si cu pisicile daca sunt obisnuiti cu ele de la o varsta frageda.
Neinfricat, vigilent si rabdator, Beauceron-ul are aptitudinile necesare pentru probele de ascultare si agilitate si este renumit pentru capacitatea sa de a intelege rapid si pe deplin cerintele stapanului sau. Calm, ascultator si foarte loial, Beauceron-ul este intotdeauna dispus sa-si multumeasca stapanul. Beauceron-ul poate fi exagerat de protector, astfel ca dresajul complet efectuat de catre un proprietar ferm si consecvent este absolut necesar. Beauceron-ul nu trebuie lasat singur pentru perioade lungi. Puii de Beauceron sunt foarte activi si se maturizeaza tardiv.Relatiile cu familia si casa

Prietenos si loial familiei sale, Beauceron-ul este o buna alegere pentru familiile active cu adolescenti, mai ales daca creste alaturi de ei. Unele exemplare pot deveni excesiv de protectoare cu membrii familiei lor, nefiind foarte tolerante cu strainii. Se vor intelege bine cu alti caini, daca cresc alaturi de acestia, dar au tendinta de a fi teritoriali si potential agresivi cu instrusii. In general, se inteleg foarte bine cu pisicile, mai ales daca cresc alaturi de acestea.
Un Beauceron care a fost bine socializat si crescut se intelege foarte bine in circumstante normale cu copiii, si, de asemenea, nici interactiunile cu alti caini sau animale din gospodarie nu vor reprezenta probleme.
Fiind un caine extrem de energic, Beauceron-ul necesita multa miscare. Se acomodeaza cel mai bine intr-o curte ingradita, dar pot fi crescuti si intr-un apartament daca sunt scosi la cateva plimbari pe zi. Beauceron-ii sunt moderat activi in interiorul caminului, fiind cei mai fericiti daca beneficiaza de o curte imprejmuita de dimensiuni rezonabile in care sa poata alerga in voie.
Dresajul

O crestere consecventa si afectuasa cu destule exercitii fizicesi un contact strans cu stapanul sau sunt indispensabile pentru o dezvoltare echilibrata a unui caine Beauceron. Daca ii sunt refuzate acestea, atunci el poate deveni nervos si agresiv. Lasati-l ca pui, sa interactioneze cu diferite persoane, animale, lucruri si situatii.
Beauceron-ul este un caine inteligent care este usor educat sa fie supus si chiar agil, dar necesita un stapan ferm, dar bland si perseverent. Cand sunt dresati corespunzator, isi vor urma stapanul ca o umbra. Sunt innascuti caini de paza si exceleaza in luarea urmei, tinerea laolalta a vitelor, activitatile militare si politienesti.Aspecte particulare

Beauceron-ului nu-i place sa fie lasat singur pentru perioade lungi de timp, putand deveni distructiv. Beauceron-ului trebuie sa i se ofere multa atentie si miscare. Aceasta rasa trebuie sa aiba intotdeauna o activitate de satisfacut si suficient spatiu sa se exprime si sa-si consume energia. Unele exemplare pot fi extrem de teritoriale si protective cu domeniul si membrii familiei sale. Acest lucru poate fi o problema atunci cand se apropie vreun strain sau vreun animal. Beauceron-ului nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca liber din lesa decat in spatiile imprejmuite si sigure.
Blana Beauceron-ului nu necesita multa atentie pentru a o mentine ingrijita. O atentie deosebita trebuie acordata blanii in perioadele in care Beauceron-ul isi schimba parul. Rasa naparleste moderat si sezonier.Boli si afectiuni curente

Beauceron este, in general, o rasa sanatoasa, puternica. Unele trasaturi sunt predispuse la buhaire si, ca orice alta rasa peste 20 kg, este predispusa la displasia soldurilor.
Beauceron-ul este o rasa robusta si rezistenta, cu putine maladii raportate. Totusi, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Beauceron poate trai foarte bine intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient antrenament. Daca traiesc in interior, sunt moderat de ativi, fiindu-le mai bine in spatii deschise.
Antrenament:
Beaucheron are nevoie de de foarte multa atentie si exercitiu. Aceasta rasa are nevoie de lucruri care sa-i ocupe timpul si mult spatiu in care sa-si consume energia. Nu sunt animale care sa se multumeasca cu o plimbare in jurul blocului de trei ori pe zi.


Utilizare

Cu comportamentul lui temerar, neinfricat, este un excelent paznic al turmelor de vite si al locuintelor. De asemenea, un ideal caine de aparare. Este utilizat de politie si de armata ca un bun caine sanitar.
Speranta medie de viata a Beauceron-ului este de 10-12 ani.


Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.