Bichon Maltez










































Istoricul rasei Bichon Maltez

    Pentru peste 28 de secole, Maltese-ul a fost reprezentat in picturi, ceramica si literatura. Acest caine a fost imortalizat in monumentele grecesti si se crede ca era un caine al regalitatii si nobilimii. Cu o mostenire mediteraneeana, rasa este originara din Malta si a fost din totdeauna un companion al omului si un caine de casa iubit.
    Descendentii Maltese-ului au urmarit in decursul istoriei spanielii, nu terierrii cum poate ati crezut. Roba sa alba, matasoasa si lunga atarna pana la pamant facand ca rasa sa devina un caine de companie foarte apreciat de doamnele din randul nobilimii in jurul anilor 1800. Datorita dimensiunilor lor reduse, acesti caini era, in mod caracteristic, purtati pe mansoanele doamnelor si cu capul la pieptul acestora.
    In 1877, Maltese-ul a aparut pentru prima data la expozitia canina de la Westminster. In acel timp, rasa purta denumirea de cainele-leu maltez. In 1879, rasa si-a facut din nou aparitia la Westminster, de aceasta data sub denumirea de Maltese Skye Terrier, desi nu este un caine terrier. In cele din urma, rasa a fost acceptata in grupa raselor de companie a American Kennel Club ca si Maltese in 1888.








Descrierea rasei Bichon Maltez

Maltezul este o rasa alba micuta de caini apartinand grupului animalelor de casa si poodle. Bichonul Maltez nu pierde mult par si este acoperit din cap pana in picioare cu o roba matasoasa de blana alba. O specie veche asociata cu insula Malta si-a pastrat aspectul distinct de veacuri intregi. Se ataseaza foarte mult si de foarte multe ori se inteleg bine si cu ceilalti caini. Secretiile lacrimale formeaza pete rosii in jurul ochilor, si de aceea blana lor ar trebui ingrijita cu foarte multa atentie.
Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica. Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fie fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth I.










Relatiile cu familia si casa

Bichonul Maltez este un caine de companie pretabil familiilor, devotat si iubitor. Poate petrece ore intregi pe genunchii proprietarului, savurand momentele de atentie acordate, din moment ce sunt mititei, nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici, foarte energici sau copii mai mari pusi pe giumbuslucuri. Maltez-ul este un caine excelent pentru persoanele in varsta.
Jucaus, vioi, bland, devotat, foarte inteligent, gratios, curajos, poate fi invatat diverse trucuri, relationeaza bine cu alte animale, se enerveaza usor





Dresajul

Maltez-ul este un animal de companie complet. In afara de insusirea supunerii, el nu necesita un dresaj mai amanuntit.





Aspecte particulare

Parul lor lung si care atarna necesita o periere zilnica. Persoanele care nu sunt in stare sa-i perie zilnic, cateodata, aleg sa le scurteze parul.
Constitutie:    Micut, compact, mai degraba lung decat inalt
Greutate:    2-5 kg
Inaltime:    21-25cm
Blana:    Eleganta matasoasa alba, stralucitoare, groasa, par greoi de aproximativ 22cm, lung atarnand pana pe pamant de fiecare parte a corpului. In mod obisnuit, blana nu este in valuri si cu bucle. Acesti caini nu pierd parul in mod normal. Multi caini, insa, isi pierd culoarea de alb absolut din jurul ochilor din cauza secretiilor lacrimale.
Culoare:    Alb pur
Cap:    Usor rotunjit
Dinti:    Egali, muscatura foarfeca sau de la colt la colt
Ochi:    Intunecati, rotunzi, mari, adanci, contur intunecat deosebit de frumos
Urechi:    Lungi, atarnande
Coada:    Cu par lung, purtata deasupra spatelui, dar poate si atarna (foarte pufoasa)
Membre:    Oase subtiri (gratioase si flexibile)
Picioare:    Mici si rotunzi (foarte pufoase)





Boli si afectiuni curente

Luxatia patelara este o tulburare care implica migrarea patelei (rotulei) din santul de culisare la la nivelul extremitatii distale a femurului. Hipoglicemia este o tulburare a diminuarii glucozei din sange caracterizata prin atacuri de lesin si pierderea cunostiintei cu intepenirea cainelui (contractura generalizata). Criptorhidismul este o tulburare reprezentata de lipsa coborarii unuia sau ambelor testicule in scrot.    Boala tremuratului la albinosi (White shaker disease) este o stare de tremur sesizata la cainii mici albi. In plus, Maltezii sunt susceptibili la orbire, surditate, stagnarea lacrimilor si la blocarea canalelor lacrimale. Toate acestea impun vizita la medicul veterinar cu regularitate. Durata medie de viata a Maltezilor este de 14-16 ani.


Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.