Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Vaccinarea cainelui nostru este o preocedura simpla care poate fi realizata de catre medicul veterinar. Este o metoda sigura si eficienta de prevenire a bolilor infectioase specifice cainilor(unele letale) si o buna investitie financiara in ceea ce priveste sanatatea animalului . Unele din aceste boli o data contactate de bietul caine duc la moarte sigura ( de exemplu in cazul maladiei Carre rata mortalitatii este foarte mare ) . In trecut neexistand vaccinuri in contra lor era doar o chestiune de noroc sa nu le dobandeasca .

Astazi insa o existand vaccinuri avem la indemana calea de a preveni asemenea boli .
In momentul administrarii vaccinului, corpul animalului incepe sa produca substante numite anticorpi. Acesti anticorpi sunt produsi de celule (numite limfocite), care isi au originea in maduva osoasa si se multiplica in splina, tymus si limfonoduli. In momentul in care cainele ia contact cu agentul patogen al bolii, limfocitele raspund foarte rapid, producand anticorpii specifici care sa neutralizeze virusul. Acest raspuns din partea organismului nu este posibil decat daca animalul a fost in prealabil vaccinat.

Nu exista o regula generala in ceea ce priveste vaccinarea, dar cateva reguli de baza se pot aplica la majoritatea cateilor. Se pot face cel putin doua vaccinuri polivalente impotriva bolilor Parvoviroza, Maladia Carre, hepatita infectioasa, parainfluenta, leptospiroza si rabia (turbarea). In majoritatea tarilor, vaccinarea antirabica este obligatorie. In ultima perioada datorita incidentei tot mai mari a giardiozei la animalele de companie, si mai ales din prisma faptului ca aceasta boala se transmite si la om, in special la copii, vaccinarea impotriva acestei boli este din ce in ce mai mult recomandata.

Vaccinarea puilor de caine incepe de regula la varsta de 4-5 saptamani fiind insotita de o prealabila deparazitare interna. Schema de vaccinare se continua apoi la un interval de doua saptamani intre administrari (timp care este necesar pentru producerea anticorpilor specifici). Perioada de vaccinare se va termina cand catelul v-a avea aproximativ 4 luni, si numai dupa incheierea schemei de vaccinare este recomandat sa scoatem animalul la plimbare, si sa vina in contact cu alti catei, deoarece inainte de aceasta riscul contactarii bolilor infectioase este destul de crescut. Se va continua cu un singur vaccin anual, care va trebui precedat de deparazitare interna.

In unele cazuri animalul poate reactiona la vaccin, situatii in care pot aparea semne ca febra usoara, somnolenta, edeme subcutanate, iar rareori pot aparea voma si salivatie abundenta. Daca aceste reactii adverse apar, se va contacta imediat medicul veterinar, combaterea acestor reactii fiind o procedura de rutina.