Border CollieCu inteligenta si vointa lui, Border Collie a dominat multi ani lumea competitiilor sportive canine, in special in probele de disciplina. Originar din Anglia si Scotia, Border Collie si-a castigat o popularitate incontestabila in Australia ca si ciobanesc utilitar.
Border Collie este un câine care face parte din grupul câinilor pastorali, care îsi are origina în zona de frontiera dintre Scotia si Anglia. Câinii din rasa Border Collie sunt considerati a fi foarte inteligenti. Ei mai sunt folositi pentru pazitul turmelor, desi în prezent mai sunt folositi pentru alte activitati ca salvarile turistilor pierduti în zonele montane, pentru detectarea urmele dupa miros, în probe de dresaj sau drept câini de companie. Câinii Border Collie sunt în general rezervati fata de persoanele straine, dar sunt foarte atasati de stapânii lor si de persoanele pe care le cunosc.
Acest caine face parte din grupul cainilor pastorali si se incadreaza cel mai bine in ideea de caine de ferma. Sunt excelenti atunci cand sunt pusi la munca, iar cand vine vorba de pazitul turmelor sau de competitiile de dresaj, este probabil sa nu aiba rival. Sunt folositi si in salvarile turistilor prinsi pe munte, sau pentru a detecta urmele dupa miros.Istoricul si originea

Rasa descinde, ca multe alte rase de paza, din cainii de paza persani (Persian Sheepdog). Rasa dateaza aproximativ de la 1700, desi nu a beneficiat de actualul nume pana in 1915. Collie au insotit sute de ani ciobanii care erau cantonati la granita dintre Scotia si Anglia, fiind crescuti in mod special numai pentru abilitatile lor de a munci. Unii crescatori au incercat sa se concentreze mai mult pe frumusetea lor, dar calitatile rasei au inceput sa scada, astfel ca s-a revenit repede la cresterea pentrru calitatile pe care le are.
Border Collie este originar din Northumberland, regiune de demarcatie dintre Scotia si Anglia. Se considera ca rasa ar descinde din rasele britanice vechi de caini ciobanesti si de cireada cu unele influente ale raselor de tip spaniel. Cu mult inainte ca Marea Britanie sa fie indistrualizata, Insulele britanice se bazau pe cresterea oilor pentru a-si sustine economia. Turmele de oi aveau nevoie de o supraveghere constanta, astfel ca Border Collie a fost cel care efectua aceasta activitate intr-o maniera demna de toata admiratia.
Cainii Border Collie sunt descendentii unor ciobanesti din zona de granita dintre Scotia si Anglia. Rasa a aparut aproximativ in secolul al XVIII-lea si a primit numele actual in 1915, pentru a se diferentia de rasa traditionala de Collie, recunoscuta de Kennel Club-ul britanic in 1860. Multe
dintre cele mai bune exemplare de Border Collie il au ca stramos comun pe Old Hemp, un caine tricolor, care s-a nascut in septembrie 1893.
Border Collie este un caine ciobanesc, cu originea in Marea Britanie. Cainii din rasa Border Collie sunt considerati printre cele mai inteligente animale de companie. La inceput, acesti caini au fost crescuti pentru viata la ferma si pazitul turmelor. Astazi sunt folositi in principal la cautarea persoanelor disparute, in misiunile de salvare din zonele muntoase si la detectarea urmelor dupa miros. Border Collie trebuie sa beneficieze de foarte mult exercitiu fizic si stimulare mentala in activitatile zilnice.
Border Collie a fost pentru prima data mentionat in 1570, intr-o carte despre cainii englezesti. De atunci, diferite rase de caini ciobanesti au fost create, dar nici una nu se compara cu Border Collie. Initial, rasa a fost perfectionata in jurul anului 1890, in provinciile de granita dintre Anglia si Scotia, povincii dupa care rasa a si fost denumita. Aptitudinile sale de bun supraveghetor al turmelor de oi si entuziasmul sau au avut ca rezultat o cerere crescuta a acestei rase in Australia ca si in Noua Zeelanda. Chiar si astazi, sunt oameni care inca cred ca Border Collie este originar din Australia. Una dintre cele mai abile rase, Border Collie era, de asemenea, utilizat la detectarea narcoticelor si a bombelor, in operatiunile de cautare si salvare si in cadrul serviciului politienesc. Unele exemplare au reusit sa fie dresate cu succes pentru a fi utilizate ca si caini-ghizi pentru persoanele cu dizabilitati.
In ciuda obiectiei inversunate a catorva asociatii ale rasei Border Collie (ABCA, BCSA, USBCC, etc.) de a fi inregistrata de catre AKC, rasa a fost recunoscuta de catre American Kennel Club in 1995 ca membra a grupei cainilor ciobanesti si de cireada.
Astazi rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: ABC, AIBC, CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
HRANA

O data ce este adult, un Border Collie nu va costa foarte mult din punct de vedere al alimentatiei. Asta pentru ca nu este deosebit de pretentios si pofticios, apetitul si cantitatile de hrana de care are nevoie incadrandu-se in limitele normale. Totusi, cand sunt mici, trebuie hraniti serios, mai ales intre 4-8 luni, dar evitandu-se supra-alimentatia.

Aspectul exterior si dimensiunile

Cainii din rasa Border Collie sunt de talie medie, fara vreo caracteristica exagerata. Corpul este bine proportionat, echilibrat si agil. Blana este moale iar cainele nu pierde foarte mult par in perioada de naparlire. Cele mai intalnite combinatii de culori ale blanii sunt alb cu negru sau
rosu cu alb. Totusi, exista si exemplare cu o singura culoare a blanii. Culoarea ochilor poate varia de la maro la albastru, fiind destul de intalnite si cazurile in care fiecare ochi are o culoare diferita. Si urechile cainilor Border Collie pot fi destul de variate - unele exemplare pot avea urechi ridicate permanent in timp ce altele le pot avea lasate complet. Masculii sunt mai mari decat femelele, putand ajunge la 55 de centrimetri inaltime. Un Border Collie matur cantareste, in medie, 20 de kilograme.
Border Collie este un caine cu adevarat bine proportionat, agil si bine echilibrat. Blana sa poate fi fie moale, fie mai mica, dar cu un strat in plus, extrem de rezistent la temperaturile scazute sau la apa. Atunci cand sunt la lucru, pozitia lor caracteristica este culcat, cu ochii la tot ceea ce se petrece in apropierea sa. ?Ochiul hipnotic? despre care se mai vorbeste la caini este mai prezent ca niciunde la aceasta rasa, calitate care ii transforma in caini extraordinari atunci cand au grija de oi, folosindu-se de ochi pentru a ghida animalele, fara a latra sau a folosi in vreun fel forta. Urechile lor sunt de marime medie, foarte bine asezate si echilibrate fata de corp, purtate fie in pozitie dreapta, fie semi-ridicata. Un Border Collie poate atinge 55 cm si 20 kg, masculii fiind mai inalti si mai puternici decat femelele.
Border Collie este un caine de talie medie cu bot nici prea mare, nici prea mic. Capul are forma conica cu un stop marcant, iar urechile sunt purtate partial sau total ridicate. Botul se ingusteaza spre nasul de culoare neagra. Ochii ovali sunt, in general, caprui inchis, exceptie facand varietatea merle la care unul dintre ochi poate fi albastru. Coada lunga poate ajunge pana la treimea mijlocie a membrelor posterioare, fiind purtata in prelungirea coloanei vertebrale numai atunci cand cainele este starnit si niciodata covrig pe spate.
Blana dubla este rezistenta la intemperii. Exista doua varietati de blana, una neteda si scurta si alta lunga. Parul din jurul gatului este mai lung formand o coama. Parul de pe fata, urechi si membrele anterioare este intotdeauna mai scurt si neted. Border collie se gaseste intr-o varietate de culori si combinatii de culori, dar albul nu este, in general, culoarea predominanta. Cea mai frecvent intalnita culoare este negru cu sau fara petele albe traditionale din varful cozii, de la nivelul gulerului, capului si extremitatii membrelor si cu sau fara marcajele cafenii. Alte culori sunt reprezentate de merle (culoarea mierlei) si sable (culoarea samurului).
Border Collie adult poate atinge o greutate corporala de circa 14-20 kg la mascul si de 12-19 kg la femela si o inaltime la nivelul greabanului de aproximativ 48-56 cm la mascul si de 46-53 cm la femela.
O data ce este adult, un Border Collie nu va costa foarte mult din punct de vedere al alimentatiei. Asta pentru ca nu este deosebit de pretentios si pofticios, apetitul si cantitatile de hrana de care are nevoie încadrându-se în limitele normale. Totusi, când sunt mici, trebuie hraniti serios, mai ales între 4 si 8 luni, dar evitându-se supra-alimentatia.
Ochiul hipnotic despre care se mai vorbeste la câini este mai prezent ca niciunde la aceasta rasa, calitate care îi transforma în câini extraordinari atunci cand au grija de oi, folosindu-se de ochi pentru a ghida animalele, fara a latra sau a folosi în vreun fel forta. Urechile lor sunt de marime medie, foarte bine asezate si echilibrate fata de corp, purtate fie în pozitie dreapta, fie semi-ridicata. Un Border Collie poate atinge 55 cm si 20 kg, masculii fiind mai înalti si mai puternici decât femelele.


Personalitatea

Sunt intotdeauna gata de munca, atentie, alerti. Se vor lega foarte mult de stapanul sau familia din care fac parte, dar fata de copii trebuie sa fiit atenti. Asta pentru ca, standu-le in sange sa ordoneze tot ceea ce misca, vor face la fel si cu copii, trimitandu-i la locul lor imediat ce acestia vor parasi pozitia pe care stau. Sunt total devotati stapanului si il vor urma pe acesta oriunde se va duce. Sunt deosebit de determinat si curajosi, dar vor deveni apatici daca mintea nu le va fi mereu ocupata. Nu vor suporta aproape deloc sa fie bruscati de straini si acesta va trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a face un astfel de pas.
Un Border Collie urmareste permanent sa-si multumeasca stapanul. Este un caine care se ataseaza foarte puternic de oamenii din jurul lui, insa nu suporta sa fie bruscat de necunoscuti. Acesti caini sunt recomandati oamenilor care sunt capabili sa le ofere foarte multa atentie si miscare. Cainii Border Collie se simt cel mai bine cand au o treaba de facut si devin apatici daca mintea nu le este mereu ocupata. De multe ori, acesti caini vor incerca sa-si indrume stapanii muscandu-i usor de glezne. Avand in vedere temperamentul lor foarte energetic, cainii Border Collie nu sunt recomandati stapanilor cu copii mici. Multi caini din aceasta rasa sunt abandonati la adaposturi pentru ca stapanii i-au ales pentru aspectul si inteligenta lor, fara sa fie pregatiti pentru nevoile acestor patrupede.
Sunt întotdeauna gata de munca, atenti, alerti. Se vor lega foarte mult de stapânul sau familia din care fac parte, dar fata de copii trebuie atentie. Asta pentru ca, dorind sa ordoneze tot ceea ce misca, vor face la fel si cu copiii, trimitându-i la locul lor imediat ce acestia vor parasi pozitia pe care stau. Sunt total devotati stapânului si îl vor urma pe acesta oriunde se va duce. Sunt deosebit de determinati si curajosi, dar vor deveni apatici daca mintea nu le va fi mereu ocupata. Nu vor suporta aproape deloc sa fie bruscati de straini.
Marea dragoste a vietii Border Collie-ului este pastorirea oilor, desi el poate de asemenea, pastori si vitele. Rasa este capabila sa se tarasca si sa se ghemuiasca si sa intre in actiune imediat ce vreo oaie iese din linie. Borded Collie este agil si iute, fiind considerat una dintre cele mai inteligente rase. Border Collie este un caine extrem de energic, cu o rezistenta si o vitalitate impresionante. Din acest motiv, el are nevoie de o multitudine de activitati si de provocari.
Este un caine perfectionist, fiind intotdeauna dispus sa-si multumeasca stapanul. Border Collie poate deveni distructiv daca se plictiseste sau este ignorat. De asemenea, el poate dezvolta tulburari de comportament daca este lasat singur pentru perioade lungi de timp. Aceasta rasa este bine cunoscuta ca fiind un adevarat artist in a evada.

Relatiile cu familia si casa

Border Collie este o rasa loiala si demna de toata increderea. Ei isi dezvolta o relatie stransa cu unul dintre membrii falimiei lor, adesea facand abstractie de ceilalti. Din acest motiv, ei pot fi o alegere neinspirata pentru unele familii. Border Collie este afectuos cu persoanele cunoscute, dar rezervat cu strainii, motiv pentru care este considerat un bun caine de paza. Ei sunt atat docili, cat si protectori, tanjind dupa compania umana.
Daca are parte de suficienta activitate care sa il tina ocupat, si de exercitii temeinice, cainele se va intelege de minune cu alti caini si animale, si cu copiii. Daca activitatea este insuficienta, atunci el isi va gasi lucruri de facut.
Border Collie-ul sedentar va deveni extrem de neascultator si chiar agresiv. Exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru aceasta rasa. Ei vor sa munceasca si asa trebuie sa faca, atat cu mintea cat si cu corpul, indeplinind diferite sarcini. Nu este surprinzator ca la nivel competitional in diferite sporturi – agilitate, dresaj si concursuri de manat turme de oi, sau fly-ball – acesti caini sunt printre cei mai competitivi. Sunt perfectionisti si au o dorinta permanenta de a multumi. Pe scurt, aceasta rasa traieste pentru a va servi zi de zi.
Acesti caini se descurca foarte bine intr-un cotet atata timp cat primeste destula miscare si exercitii, si atata timp cat isi vede suficient timp stapanul.
Pentru aceia dintre dumneavoastra care doresc sa atinga niveluri competitionale cat mai ridicate, un caine din aceasta rasa este alegerea ideala. Fermierii, oamenii pentru care acesti caini indeplinesc munca pentru care au fost selectionati, sunt, de asemenea, foarte multumiti de ei. Insa nu reprezinta animalul de companie ideal.
Dresajul

Costul unui Border Collie nu este deloc mare, ba am putea chiar spune ca este un câine ieftin, chiar daca exemplarele de calitate vor costa ceva mai mult. Durata sa de viata este situata între 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, desi sunt cunoscute cazuri în care exemplare ale acestei rase au atins si vârsta de 18 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume patru-opt catei.
Border Collie-ului ii place sa invete si sa se joace. Inteligentul Border Collie are nevoie de un proprietar dedicat, consecvent si dispus sa-si petreaca mult timp (mai mult decat in cazul altor rase) mai ales atunci cand acest lucru implica dresarea si educarea acestuia. Altfel, veti avea parte de un exemplar frustrat, timorat si dificil de controlat. Multi Border Collie pot fi dresati sa efectueze comenzile numai la anumite semne cu mana sau la anumite semnale sonore. Privirea unui Border Collie in timpul activitatii sale de supraveghere a unei turme de oi este o experienta extraordinara.


Aspecte particulare

Border Collie are nevoie de multa activitate si stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament. Iute si agil, acest caine mititel are o energie fara sfarsit, simtind nevoia in permanenta sa se joace sau sa aiba ceva de facut.
Border Collie trebuie sa fie periat si pieptanat periodic pentru a-i mentine blana in bune conditii. O ingrijire speciala trebuie acordata atunci cand puful sau profund moale si des este inlocuit. Imbaierea si toaletarea cu sampoane uscate (pudra) se vor efectua numai atunci cand situatia o impune. Border Collie naparleste moderat si sezonier.
Costul unui Border Collie nu este deloc mare, ba am putea chiar spune ca este un caine ieftin, chiar daca exemplarele de calitate vor costa ceva mai mult. Durata sa de viata este situata intre 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, desi sunt cunoscute cazuri in care exemplare ale acestei rase au atins si varsta de 18 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume patru-opt catei, media fiind de sase.
Border Collie este un câine bine proportionat, agil si bine echilibrat. Blana sa poate fi fie moale, fie mai mica, dar cu un strat în plus, extrem de rezistent la temperaturile scazute sau la apa. Atunci cand sunt la lucru, pozitia lor caracteristica este culcat, cu ochii la tot ceea ce se petrece în apropierea sa.
Boli si afectiuni curente


Border Collie este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente si sanatoase rase, chiar si in fata problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mica importanta si nu pun probleme mari rasei. Hranirea adecvata, intre 4-8 luni, va duce insa si la reducerea acestora. Printre afectiunile de care sufera cel mai des un Border Collie se pot enumera surzirea si alergiile.
Un Border Collie are nevoie de peste doua ore de exercitii zilnice. Asta pentru a le tine muschii bine dezvoltati si mintea mereu ocupata. A nu-i asigura câinelui orele de antrenament de care are nevoie înseamna a dezvolta în caine o agresivitate si un comportament cu care nu ati fi deloc fericit. Ideal este ca acest câine sa fie crescut la tara, unde au toata libertatea de care au nevoie. În ceea ce priveste dresajul, este greu sa gasesti o rasa de câine mai receptiva decât un Border Collie. Mintea lor este ca un burete, absorbind imediat tot ce le este predat, iar inteligenAa lor nu este egalata de aproape a nici unui alt caine. Pentru cei care apreciaza aceste calitati, câinele este un dar. Sunt nascuti pentru a avea grija de turmele de oi, aceasta fiind natura lor, iar daca nu acesta este scopul de achizitionare al unui pui, atunci va trebui sa le dati tot timpul ceva de facut, cu care sa fie ocupati.
Cele mai intalnite boli la aceasta rasa sunt displazia de sold si epilepsia. Acesti caini traiesc in medie 12 ani si cea mai intalnita cauza a mortii este cancerul (in 23% din cazuri). Totusi, cainii Border Collie sunt recunoscuti pentru rezistenta si sanatatea lor. O femela poate purta intre patru si opt pui la o singura sarcina. Avand in vedere ca un Border Collie nu este pretentios in ceea ce priveste mancarea, intretinerea unui astfel de caine nu este deloc scumpa. Totusi, in primele luni de viata, hrana adecvata poarta un rol esential in evitarea posibilelor viitoare probleme de sanatate. Cainii din rasa Border Collie au nevoie de cel putin doua ore de exercitii fizice pe zi. Aceste patrupede sunt mereu alerte si gata de miscare, fiind printre cele mai usor de dresat.
Border Collie este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente si sanatoase rase, chiar si în fata problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mica importanta si nu pun probleme mari rasei. Hranirea adecvata, între 4-8 luni, va duce însa si la reducerea acestora. Printre afectiunile de care sufera cel mai des un Border Collie se pot enumera surzirea si alergiile.
In general, Border Collie este un caine rezistent si sanatos cu putine sensibilitati de ordin medical. Totusi, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:
- displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
- criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Testiculul, respectiv, testiculele care nu au migrat in bursa testiculara, ramanand in cavitatea abdominala sau pe traiect au toate sansele mai tarziu sau mai devreme sa se tumorizeze. Din acest motiv, exemplarele cu criptorhidism vor fi castrate.
- anomalia globului ocular la Collie este o afectiune caracterizata printr-o dezvoltare defectuoasa a globului ocular. Este o maladie genetica, iar majoritatea leziunilor oculare asociate acestei maladii apar de la nastere. Maladia afecteaza retina, coroida si, in cateva cazuri, sclera si nervul optic.
- atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
- panusul este o afectiune a globului ocular care are ca rezultat aparitia inflamatiei.
- luxatia de cristalin este reprezentata de detasarea sau deplasarea cristalinului din pozitia sa anatomica in interiorul ochiului.
- cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
- osteocondroza umarului este o tulburare congenitala care induce o artropatie degenerativa a articulatiei umarului.
- surditatea congenitala este prezenta la nastere.
In plus, Border Collie este predispus alergiei la saliva de pureci si la epilepsie.
Speranta medie de viata a rasei Border Collie este de circa 11-14 ani.


Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.