Brac german cu par scurt


German Shorthaired Pointer-ul (bracul german cu parul scurt) este un caine excelent de vanatoare. Se pare ca acest caine a insotit vanatorii inca din secolul al XVII-lea.


ISTORIC

Bracul German cu parul scurt este cel mai cunoscut exemplar din rasa sa, din aceasta rasa mai fac parte: Brac de Ariege, Brac de Augverne, Brac de Baleare, Burbonnais, Burgos, Brac Dupy, Brac Francez tipGascon Brac Francez tip Pirinei (talie mica), Brac German cu par aspru, Brac german cu par lung, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac mic de Musterlander, Brac Portughez, Brac Rodhesian, Brac Saint Germain.
Ca toti cainii de vanatoare cu par scurt si acest brac german descinde din vechii braci spanioli care in secolul al 17-lea au aparut in Germania, Franta si Anglia. Pentru ameliorarea rasei si obtinerea unui tip de caine mai usor s-au efectuat mai multe incrucisari cu rasele englezesti Pointer si Foxhound. Dupa alte selectionari au rezultat exemplarele actuale de Braci Germani cu par scurt, cunoscuti si apreciati in America, Franta, Anglia si, mai ales, in Germania.
PERSONALITATE

Cainii din rasa Brac German cu par scurt sunt foarte energici, destepti, si doritori a fi pe plac stapanului. Plini de voie buna si prietenosi, acestor caini le plac mult copiii. Sunt caini loiali si protectori, care iubesc pe toti membrii familiei in mod egal. Sunt caini orientati spre oameni, si sunt nefericiti daca sunt izolati de familie. Daca sunt pusi la exercitii suficiente de cateva ori pe zi, acesti caini pot deveni un excelent companion al familiei. Daca sunt lasati in voia lor pentru o perioada mai lunga de timp, fara exercitii si companie, pot deveni destructivi si foarte nervosi. Masculii caini tind sa fie mai agresivi decat femelele. Aceasta rasa de caini iubeste latratul si este foarte rezervata cu strainii.
Este un caine inteligent, linistit, nu prea iute, elegant, cu simtul olfactiv excelent si este usor de dresat, insa trebuie un stapan care sa stie sa se impuna altfel o sa ia totul in joaca si o sa faca ce are chef cand are chef. Este atasat si credincios stapanului, de asemenea se intelege bine cu copii.

Relatiile cu familia si casa

Cainele este un excelent companion si un animal de casa care se adreseaza familiilor active. Nu este un caine recomandat persoanelor comode, inactive. Bracul german cu parul scurt tanjeste dupa miscare si activitate. Dealtfel, cainele este un companion excelent pentru membrii familiei care adora alergatul. Caine afectuos si in general, calm, bracul german cu parul scurt se va intelege bine cu copiii daca este familiarizat cu acestia inca din copilarie. Acest caine nu iubeste nimic mai mult decat sa participe la jocuri distractive sau vanatoare intreaga zi, iar apoi, noaptea, sa se cuibareasca pe canapea. Unul dintre aspectele importante cu privire la bracul german cu parul scurt este ca el trebuie sa fie considerat un membru al familiei. El trebuie sa simta ca este o parte a familiei sale, multi dintre ei fiind nefericiti cand sunt crescuti in canise.
Ca urmare a necesitatii de a face miscare si de a se mentine activ, bracul german cu parul scurt nu va fi prea fericit sa fie tinut inchis intr-un apartament. Acest caine necesita spatiu si trebuie sa beneficienze de o curte ingradita in care sa se poata juca.

Dresajul

Bracul german cu parul scurt este un caine inteligent, foarte usor de dresat, dar poate fi, de asemenea, incapatanat si neascultator. Dresajul ferm, consecvent si corect este necesar. Daca este dresat corespunzator, acest pointer poate excela in supunere si la vanatoare. Acest caine are un instinct protector nativ si trebuie sa beneficieze cel putin de un dresaj de supunere, de baza.
Miscarea si exercitiile sunt extrem de importate pentru aceste animale pline de energie si neobosite. Acesti caini sunt potriviti numai familiilor foarte active si atletice.


Aspecte particulare

Rasa este relativ usor de intretinut, dar trebuie, obligatoriu, sa i se asigure miscarea zilnica. Daca este lasat singur, bracul german cu parul scurt va gasi ceva de facut si are tendinta, in general, de a deveni distructiv.
Bracul german cu parul scurt are o blana scurta care necesita o minima ingrijire. Saptamanal, stergerea cu un prosop umezit ii va mentine blana curata si stralucitoare.Caine cu constitutie puternica si proportii armonioase. Aspectul sau general denota forta si tenacitate. Corpul este solid, capul uscat, bine modelat, craniul lat, usor bombat, nasul mare, de culoare maron, bine deschis, lat si mobil; botul este lung si puternic, ochii mici, nu prea proeminenti, cu privire vie, inteligenta si blanda. Urechile netede, de lungime mijlocie, rotunjite la margini, sunt prinse sus, bine lipite de cap si atarnate. Trupul este musculos, gatul foarte puternic, pieptul mai mult adanc decat lat, spatele scurt, lat, bine impachetat cu muschi. Coada prinsa sus, mai puternica la baza, este amputata cu o treime sau jumatate. In repaus este purtata atarnand, in miscare este orizontala, insa nu ridicata spre spate. Picioarele, cu osatura puternica, sunt drepte si musculoase. Parul este scurt, des si tare, bine lipit de corp.
Cainii din rasa Brac German cu par scurt sunt foarte energici, destepti, si doritori a fi pe plac stapanului. Sunt plini de voie buna si prietenosi, acestor caini le plac foarte mult copiii mici. Bracii sunt caini loiali si protectori, care iubesc pe toti membrii familiei in mod egal. Sunt catei orientati spre oameni, si sunt nefericiti daca sunt izolati de familie. Daca sunt pusi la exercitii suficiente de cateva ori pe zi, bracii pot deveni un excelenti companioni ai familiei. Daca sunt lasati in voia lor pentru o perioada mai lunga de timp, fara exercitii si companie, pot deveni destructivi si foarte nervosi. Masculii brac tind sa fie mai agresivi decat femelele. Aceasta rasa de caini iubeste latratul si este foarte rezervata cu strainii.
Cainii din rasa Brac German cu par scurt sunt caini de vanatoare bine proportionati, receptivi, cu un cap elegant cizelat. Botul lor este lung, niciodata ascutit. Lungimea botului bracului cu par scurt ar trebui sa fie aceeasi cu cea a craniului lor. Spre deosebire de cainii din rasa English Pointer , osul occipital nu este foarte evident. Ochii in forma de migdale si nasul sunt maronii. Ochii acestor caini au o expresie inteligenta si voioasa. Este preferat un nas mai mare. Urechile mari ale acestor caini sunt purtate sus si stau lipite de cap. Blana scurta, deasa si lucioasa a acestor caini poate fi in diferite nuante de alb si maroniu. Coada este taiata dupa preferinte pana la 60% (catelul trebuie sa poata sta pe coada sa).
Boli si afectiuni curente

In general, bracul german cu par scurt este un caine sanatos cu putine probleme de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si afectiuni au fost relatate:    Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.         Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.    Punctele fierbinti sunt zone de eczema umeda.    Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormone tiroidian, imbolnavirea se poate produce.    Otita externa este o infectie a urechilor.    Granulomul determinat prin linsul excesiv este considerat o tulburare de comportament, care se poate produce ca raspuns la o multitudine de stresori.    In plus, desi acestea se produc mai rar, urmatoarele afectiuni au fost de asemenea semnalate la aceasta rasa de caini:    Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului.     Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.    Boala Von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate determina sangerare incontrolabila.    Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.    Melanomul este un tip specific de cancer, care, adesea, este malign.    Durata medie de viata a German Shorthaired Pointer-ului este de 12-14 ani.Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.