Bullmastiff
Bullmastiff-ul, un caine masiv si afectuos din grupa raselor utilitare, este rezultatul imperecherii bulldog-ului englez cu mastiff-ul englez vechi. Rasa are o istorie relativ recenta si a fost creat initial pentru a pazi domeniile englezesti de braconieri. Astazi, Bullmastiff-ii nu mai sunt la fel de populari, dar cei care poseda acesti caini sunt la fel de loiali rasei, cat este rasa de loiala stapanului lor.

Istoricul si originea

Istoria Bullmastiff-ului incepe in Anglia in jurul anului 1860. In aceea perioada, proprietarii domeniilor si padurarii aveau dificultati in controlarea ravagiilor produse de catre braconieri. Detinatorii de domenii de vanatoare aveau nevoie de un caine care sa fie capabil sa imobilizeze orice persoana care ar fi indraznit sa le incalce proprietatea pana la sosirea ajutoarelor. Astfel, s-a decis ca cea mai buna combinatie ar fi fost aceea abtinuta prin incrucisarea mastiff-ului englez vechi, conferindu-i noii rase curajul si forta, si bulldog-ul englez, pentru rezistenta. Dupa cateva generatii, combinatia finala (60% mastiff si 40% bulldog) a avut ca rezultat crearea unui caine neinfricat care ataca, dar nu maltrata, la comanda.
Pana de curand, Bullmastiff-ul era, initial, un caine de paza si protectie, fiind, de obicei, numit "cainele de noapte al padurarilor". In 1924, rasa a fost stabilizata, fiind oficial recunoscuta de catre English Kennel Club. American Kennel Club a recunoscuta rasa abia in 1933. Rasa a devenit populara in cadrul serviciilor militare si politienesti, dar, astazi, este mult mai des utilizata pentru caini de paza si protectie, precum si caine de companie.


Aspectul exterior si dimensiunile

Cainele Bullmastiff este construit pentru a fi foarte puternic, dar nu greoi, cu cap mare si ridat, si un bot mai degraba scurt, patrat si negru (circa 1/3 din lungimea intregului cap). Nasul este negru cu nari largi. Acesti caini au ochii maronii inchisi, de marime medie, cu o expresie alerta si inteligenta. Urechile in forma de V si largi ale acestor caini sunt pendante si de culoare inchisa. Spatele scurt este drept, iar coada conica este asezata mai sus. Blana scurta si cam tare a acestor caini apare in nuante de cafeniu sau rosu, adesea cu margini negre la cap.
Bullmastiff-ul impresioneaza prin statura si forta sa. Are un cap mare si lat, cutat si un corp masiv. Compact si puternic, acest caine este descris ca avand o alura care exprima noblete si chiar intelepciune.
Blana acestui caine este scurta, neteda si lucioasa, deasa si de cele mai multe ori cafenie, tarcata sau dungata (dungi sau pete inchise la culoare pe un fond gri-cenusiu sau maro-roscat).
Adultul de Bullmastiff prezinta o inaltime la nivelul greabanului de circa 63-69 cm la mascul si de 61-66 cm la femela si o greutate corporala de 50-60 kg la mascul si de 45-54 kg la femela.


Personalitatea

In ciuda faptului ca este un caine robust si puternic, Bullmastiff-ul este, de la sine, loial membrilor familiei sale si chiar docil si prietenos. Cainii Bulmastiff sunt recunoscuti pentru inteligenta, obedienta, curajul si loialitatea lor.
Cainii Bullmastiff sunt caine de paza devotati, cu un temperament bun, desi tind sa fie indaratnici. Acesti caini sunt docili daca nu sunt provocati, si sunt recunoascuti ca fara frica si extrem de protectori, dar si foarte afectuosi. Sunt capabili sa prinda un intrus, sa-l doboare si sa-l retina, si mai putin sa-l atace direct. In acelasi timp, acesti caini sunt foarte toleranti cu copiii. Inteligent, calm, si loial, cainele este innebunit dupa atentia umana. Cainii Bullmastiff sunt extrem de puternici si au nevoie de un dresor bine pregatit. Trebuie socializati intens atat cu oamenii, cat si cu alti caini de la varste mici. Cainii Bullmastiffs pot fi foarte agresivi cu alti caini si sunt rezervati cu strainii. Cainele Bullmastiff este mult mai agresiv decat rasa Mastiff. Sunt caini extrem de sensibili la tonul vocii tale. Nu este un caine foarte dificil, dar are nevoie de un dresor care sa-i impuna autoritate.


Relatiile cu familia si casa

In mod natural, bullmastiff-ul isi asuma rolul de caine aparator si protector al familiei sale, fiind devotat si tandru, chiar si cu copiii. Bullmastiff-ii traiesc cel mai bine in casele ce au curti mari, dar se pot adapta si vietii intr-un apartament, daca stapanul lor este gata sa le asigure perioade de miscare adecvate. Bullmastiff-ii pot fi tinuti chiar si afara, intr-o cusca cu tarc, suportand cu brio vremea aspra.
Cainii din aceasta rasa sunt desul de toleranti cu copiii si pot fi destul de dominanti fata de alti caini. Daca sunt corespunzator socializati atunci cand sunt mici, ei pot invata sa se inteleaga si cu alte animale de casa.
Prietenii familiei vor fi acceptati, mai ales daca stapanul isi arata aprobarea, dar oaspetii nedoriti vor fi opriti imediat.
Dresajul

Bullmastif-ii sunt caini de paza si protectie, nativi care raspund bine antrenamentului de supunere. Sunt caini inteligenti si doritori sa invete si sa va satisfaca toate cerintele.
Acesti caini reactioneaza cel mai bine la un dresaj echilibrat, stabil si consecvent, realizat intr-o maniera armonioasa.
Bullmastiff-ul este foarte sensibil la tonul vocii dumneavoastra si nu are un caracter dificil, dar are nevoie, totusi, de un stapan care sa-si impuna autoritate. Bullmastiff-ul este destul de nepotrivit pentru izolarea intr-o cusca.

Aspecte particulare

Datorita masivitatii si fortei lor, Bullmastiff-ii nu sunt caini care se adreseaza orisicui. Au nevoie de o persoana echilibrata si extrem de ferma pentru a le controla iesirile.Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva. In plus, un numar insemnat de Bullmastiff-i moare din cauza cancerului. Acest caine este de asemenea predispus dermatitei de contact, eczemelor si pierderii parului (alopeciei).
Acesti caini tind sa fie lenesi si deci este nevoie de miscare regulata si exercitiu fizic moderat. Aveti grija sa nu-i dati prea multa mancare, atat timp cat are tendinta de a se ingrasa.
Durata medie de viata a Bullmastiff-ului este de 8-10 ani.Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.