Cane Corso
Cane Corso este o rasa masiva, care nu prezinta pielea cutata, caracteristica altor mastiffi. Prezinta un cap mare si lat cu urechi care pot fi scurtate si lasate sa atarne ca doua triunghiulete, pe langa cap. Cane Corso are ochi rotunzi, nici prea mari si nici prea mici distantati.
Istoricul si originea

Cane Corso este un caine impunator, care seamana cu un mastiff, dar nu prezinta pielea cutata tipica a altor rase de mastiff. Cane Corso este un caine de paza puternic si eficient.
Termenul corso nu are nici o legatura cu insula Corsica, ci vine de la cohors un cuvant latin care la inceput definea spatiul in care erau inchise vitele si care sta la originea cuvantului curte. Evident precum toti cainii de acest tip, stramosii lui sunt masivii molosi antici folositi de romani in arene si in razboaie.
Cane Corso, de asemenea cunoscut ca si mastiff-ul italian, este considerat a fi o rasa de caini straveche, a carui istorie incepe de la cainii molosi ai romanilor. O alta rasa considerata a proveni din molos este mastiff-ul neapolitan, un caine de talie mai mica si cu un colorit al blanii mai inchis decat Cane Corso. Dintre cele doua rase, Cane Corso este mai rapid si mai agil. Mastiff-ul Neapolitan este cunoscut pentru forta sa.
In afara de faptul ca este un caine descendent al molosului roman, Cane Corso este, de asemenea, considerat ca fiind o remodelare, o recreatie a ciobanescului italian, cunoscut si sub numele de Cane di Macellaio, un caine care, initial, a cunoscut popularitatea in Sicilia. Se stie ca numele cane corso are la origine cuvantul cohors, care inseamna pazitorul curtii.
In timpurile medievale, cainii din rasa Cane Corso erau utilizati la prinderea vanatului de talie mare si la luptele de caini. Din momentul in care nu au mai fost utilizati la vanatoare, cainii Cane Corso au fost intrebuintati ca pastori, avand rolul de a mana animalele la pasunat. Cane Corso este un protector extrem de eficient atat al vitelor, cat si al familiei sale.
Cane Corso nu a aparut in Statele Unite pana in 1987, cand primii caini au fost adusi in New Jersey. De-a lungul anilor, popularitatea lor a crescut, dar aceasta rasa de caini este inca rara si nu este recunoscuta de catre American Kennel Club.

Aspectul exterior si dimensiunile

Cane Corso este un caine de rasa masiv, care nu prezinta pielea cutata, caracteristica altor mastiffi. Prezinta un cap mare si lat cu urechi care pot fi scurtate si lasate sa atarne ca doua triunghiulete, pe langa cap. Cane Corso are ochi rotunzi, nici prea mari si nici prea mici distantati. Ochii de culoare inchisa sunt preferati la aceasta rasa, dar culoarea ochilor corespunde culorii blanii, de la negru la caprui. Blana acestor caini este scurta si deasa, fiind prezenta in urmatoarele varietati: negru, negru-rosu, castaniu, cafeniu, albastru si dungat cu pete albe prezente pe piept, gat, obraz si varfurile degetelor. Coada este, de obicei, scurtata pana la o treime din lungimea sa naturala.
Adultul de Cane Corso prezinta o inaltime medie la nivelul umarului de 64-68 cm la mascul si de 60-64 cm la femela. Greutatea corporala este in jur de 45-50 kg la mascul si de 40-45 kg la femela.Este un caine destul de voluminos, solid, viguros si totusi elegant. Contururile nete ale corpului sau scot in evidenta musculatura puternica. Lungimea capului atinge aproximativ 36% din inaltimea la greaban.
Lungimea corpului este un pic mai mare decat inaltimea la greaban. Lungimea capului atinge aproximativ 36% din inaltimea la greaban.
Inaltimea la greaban: 64-68 cm la masculi, 60-64 cm la femele. Este admisa o toleranta de ? 2 cm. Greutate: masculi 45-50 kg, femele 40-45 kg.
Capul: Lat, tipic molossoid, cu o usoara convergenta a axelor longitudinale superioare a craniului si botului. Craniul larg, avand latimea egala cu lungimea, sau chiar un pic mai mare. Stop marcat. Trufa neagra si voluminoasa cu nari mari si bine deschise.
Urechile: Triunghiulare atarnande, late la baza, prinse mult deasupra arcadelor zigomatice. Deseori sunt cupate in forma de triunghi echilateral.
Ochii: De dimensiune medie, foarte usor exoftalmici, aproape ovali si plasati in fata. In functie de culoarea robei culoarea ochilor este cat mai inchisa posibila. Privire vie si atenta.
Botul: Puternic, patrat, in mod evident mai scurt decat craniul, aproximativ 1/2 din lungimea craniului. Latimea botului este egala cu lungimea, fata anterioara a botului este plata.
Buzele: Cele superioare moderat relaxate, acopera maxilarul inferior astfel incat ele sa delimiteze conturul profilului inferior al botului. Maxilarele foarte late si groase cu ramurile mandibulare curbe, muscatura in usor prognatism inferior, cea in cleste este admisa dar este de nedorit.
Dentitia: Incisivii superiori ating cu fata anterioara incisivii inferiori.
Gatul: Robust, musculos la fel de lung cat capul.
Corpul: Solid, fara a fi masiv. Lungimea corpului este un pic mai mare decat inaltimea la greaban. Greaban bine marcat si mai inalt decat crupa. Crupa lunga si lata usor oblica. Torace adanc pana la nivelul coatelor si bine dezvoltat in toate cele trei dimensiuni.
Spatele: Drept, ferm si foarte musculos. Zona renala scurta si solida.
Coada: Prinsa oarecum sus, foarte groasa la baza. Este taiata la a patra vertebra. In actiune este purtata in sus, dar nu vertical sau curbata pe spate.
Umerii: Lungi, oblici si foarte musculosi.
Brat puternic, antebrat drept si foarte robust. Carp si metacarp elastic.
Coapse lungi si late, conturul posterior al coapsei este convex. Gambe uscate. Lable nu tot atat de compacte precum cele antarioare.
Parul: scurt, stralucitor si foarte strans pe corp. Subpar fin.
Negru, gri-plumb, gri ardezie, gri deschis, culoarea cerbului, roscat deschis, ruginiu, tigrat. Exemplarele roscate sau tigrate au pe bot masca neagra sau gri, care nu trebuie sa depaseasca linia ochilor. Se accepta o mica pata alba pe piept, pe varful labilor sau pe nas.Personalitatea

Cainii Cane Corso au o peronalitate puternica, dominanta si pot fi agresivi cu strainii. Socializarea timpurie a acestor caini este puternic recomandata. Aceasta rasa trebuie stapanita de catre proprietari cu experienta si nu este recomandat persoanelor care nu-l pot controla. Cane Corso este un caine foarte inteligent si loial familiei sale.
Principala caracteristica a psihicului unui Cane Corso este echilibrul - o calitate foarte importanta, care ar trebui sa fie prezenta la orice caine de protectie.

Relatiile cu familia si casa

Un Cane Corso bine dresat si sociabil poate fi un companion canin minunat. Sunt caini de casa excelenti, in ciuda taliei lor. Cane Corso este pasnic si tacut pana in momentul in care este perturbat de strainii nedoriti. Sunt caini de paza foarte buni, care-si adora familia. Cane Corso se intelege cu copiii pe care ii cunoaste, devenind prietenos si protector cu acestia.

Dresajul

Cane Corso este o rasa foarte usor de dresat. Sunt caini inteligenti si energici, fiind bucurosi sa le indeplineasca stapanilor toate cerintele. Trebuie sa fie struniti cu fermitate si perseverenta, iar socializarea timpurie este absolut necesara. Crescut si educat adecvat, Cane Corso este un urias gentil si iubitor. Fara dresaj, cainele Cane Corso are potentialul de a deveni agresiv si amenintator, caracteristici ale majoritatii mastiff-ilor. Rasa este un protector nativ si un caine de paza.


Aspecte particulare

Un caine Cane Corso nedresat si nesocializat poate fi dificil de controlat. Indiferent daca este foarte bine dresat, lui Cane Corso nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca liber si trebuie tinut in lesa cand este in public.    Blana sa scurta si deasa nu necesita o ingrijire speciala pentru a o mentine curata si lucioasa. Perierea periodica a acestor caini este suficienta.


Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva. Durata medie de viata a cainilor cane corso este de circa 9-11 ani.Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.

Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.