Lupii Albi (Ciobanescul Alb Elvetian)


Ciobanescul Alb Elvetian se adapteaza în orice mediu si se simte la fel de bine într-un apartament ca si într-o curte. "El este foarte jucaus, dar poate ramâne, la fel de bine, asezat calm la picioarele dumneavoastra, când luati masa la restaurant", afirma Joannes Kraakman, un cunoscut crescator.
Ciobanescul Alb are nevoie de exercitii, ca orice alta rasa. Zilnic doua plimbari, la ore regulate, sunt suficiente. Si daca nu ramâne singur mult timp, totul este în regula. Pentru a-i pastra frumusetea parului, este suficient sa fie periat zilnic. Chiar daca este alb, nu se murdareste prea usor si pare ca se curata singur de murdarie. Ciobanescul Alb este înzestrat de natura cu o sanatate de fier. Cu spatele lui ferm si crupa dreapta, Ciobanescul Alb nu este predispus la displazie coxo-femurala, asa cum se întâmpla cel mai frecvent în cazul raselor de talie mijlocie si mare.
Hrana uscata este, bineînteles, recomandata. "Ciobanescul Alb nu este foarte mâncacios. El manânca atât cât are nevoie si lasa restul, chiar daca e plin castronul. Trebuie sa manânce de doua ori pe zi, o treime dimineata si restul seara, ca sa se evite torsiunea de stomac", explica tot Joannes Kraakman. E un câine care vrea cu orice pret sa-i faca pe plac stapânului, motiv pentru care poate fi dresat foarte usor.
Acelasi crescator afirma ca acest câine "este mai degraba unul de companie decât de munca. El este mai putin bun pentru atac decât Ciobanescul German." Explicatia este ca, timp de decenii, aptitudinile de paza si de protectie nu au fost un criteriu de selectie, ba chiar s-au preferat exemplarele cât mai sociabile si mai blânde. Nu este nevoie sa fie pedepsit, pentru ca are un instinct de dominare putin dezvoltat, spre deosebire de alte rase, si este ascultator pentru ca doreste sa-i faca placere stapânului.
Acest câine calm si echilibrat este si un companion perfect pentru copii. Este sociabil si se întelege bine chiar si cu celelalte animale: pisici, cai si alti câini. El este un bun câine de familie, vigilent, si nu trebuie sa fie agresiv. Este plin de temperament, fara sa fie nervos, stie sa-si demonstreze dragostea si fidelitatea fata de membrii familiei, fara sa fie agasant. În situatii neasteptate se arata mai degraba prudent si retinut, decât curios sau agresiv.Aspect exterior si dimensiuni - continuare

Urechile sunt erecte , prinse sus pe craniu, purtate drept, paralel si orientate spre inainte , de forma alungita, iar la virf au forma unui triunghi usor rotunjit. Gatul acestui caine este de lungie medie, musculos, cu o prindere armonioasa de trunchi, fara evidensierea jonctiunii gat-trunchi. Este arcuit armonios si elegant, iar capul este purtat moderat de sus, elegant. Trunchiul cainelui este puternic, musculos, de lungime medie , cu greabanul proeminent, iar spatele ferm, drept.Salele sunt puternice, musculoase. Crupa este lunga, de largime medie , fiind usor cazuta antero-posterior. Pieptul nu este prea larg, dar adanc , atingand coatele.
Cutia toracica a acestui caine este ovala, extinsa mult spre spate. Sternul este proeminent. Flancurile sunt zvelte, ferme, cu abdomenul usor ridicat. Coada este acoperita cu un par des, stufos, are forma de sabie si se termina cu un varf ascutit. Este prinsa mai degraba jos, atingand punctul jaretului, apoi atarna drept in jos sau are o curbura asemanatoare unei sabii in ultima treime. In miscare este purtata sus, dar niciodata deasupra liniei spinarii. Membrele sunt nervoase, musculoase, puternice, cu osatura medie. Membrele anterioare , privite din fatasunt drepte , mediu departate unul de altul , privite din profil sunt bine angulate.
Umerii acestui caine prezinta spata lunga, bine inclinata posterior, bine angulata. Intreg umarul este foarte musculos. Bratul este proportionat de lung, cu mucuclatura puternica. Coatele sunt bine apropiate de corp. Antebratul este lung, drept, viguros.metacarpul este ferm, usor oblic. Membrele possterioare , privite din spate sunt drepte, paralele, asezate nu prea departat. Vazute din profil preinta o angulatie moderata.
Coapsa este de lungime medie, musculoasa, puternica. Gamba de asemenea de lungime medie , oblica, cu osatura puternica, musculoasa. Articulatia jaretului este puternica, bine angulata . Laba piciorului este de forma ovala, cea din spate usor mai lunga decat cea anterioara, pernutele sunt compacte ferme, negre, cu degete strans lipite, bine arcuite, cu unghii negre.
Mersul este ritmat, cu trapul lejer, ce acopera distante mari, cu usurinta. Pielea acestui caine trebuie sa fie intinsa, fara cute sau riduri, cu pigmentatie neagra. Roba are parul de lungime medie, dens, cu subpar sau fara. Subparul acestui caine este abundent, acoperit de un par de protectie drept . Urechile si membrele anterioare sunt acoperite cu un par mai scurt . Pe gat si pe spatele membrelor parul este usor mai lung. Este acceptat si un par aspru, usor ondulat. Culoarea robei este alba. Ca si defecte minore pot apare, si sunt acceptate o culoare capriorie a robei (galbui sau crem), om partiala depigmentatie a trufei, buzelor sau pleoapelor.
Defecte mai grave sunt considerate o constitutie prea greoaie, nerespectarea caracterelor morfologice de sex (femele prea robuste sau masculi prea fini), absenta unia sau mai multor dinti (PM1 sau M3), linia superioara usor descendenta, coada incarligata, sau purtata deasupra nivelului spatelui, parul de acoperire moale, matasos, buclat, de consistenta lanoasa. Defecte eliminatoare sunt : agresivitatea sau timiditatea excesive, unul sau ambii ochi albastri, entropion sau ectropion, depigmentarea totala a trufei, buzelor sau pleoapelor, depigmentarea totala a pieli si pernutelor, albinismul.
Cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian arata aproape la fel ca cei din rasa Ciobanesc German, cu exceptia culorii. Au o blana aspra, lunga sau cu puf lung. Cei cu puf lung nu au blana interioara. Culoarea este intotdeauna alb.


Temperament rase de caini

Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, este un caine prudent si retinut, initial, apoi devine curios.
Cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian sunt prietenosi, vigilenti si loiali. Sunt caini foarte protectori cu familia lor si pot fi distanti sau oarecum suspiciosi cu strainii, dar niciodata agresivi. Temperamentul de baza este mai blajin decat cel al Coibanestilor Germani tipici. Sunt dornici sa munceasca si sunt apropiati de stapan. Sunt caini foarte inteligenti, si tocmai de aceea, acesti caini sunt foarte usor de dresat. Dresajul canin se desfasoara lejer cu acesti caini atat timp cat ei pot invata foarte repede. Ciobanestii albi pot fi sensibili pana la punctul de a fi timizi. Sunt caini de obicei foarte ascultatori si metodele de dresaj mai dure nu-si au rostul cu acesti caini. Ele de altfel nici nu sunt recomandate pentru aceasta rasa de caini. Este foarte important ca al tau catel sa fie bine socializat pentru a creste corect si a fi un animal bine echilibrat. Acesti caini se inteleg de minune cu alti caini si cu copiii. Pot fi buni si cu pisicile daca sunt socializati din timp cu ele, de la varste fragede, de cand sunt catei. Sunt cunoscuti ca niste caini foarte "vocali". Adesea pot purta adevarate "conversatii" cu cainele vecinului. Pot emite o larga gama de sunete si le place sa-si foloseasca vocea.
Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, el este prudent si retinut, initial, apoi devine curios. Este utilizat in numeroase actiuni , inclusiv ca si ghid al persoanelor nevazatoare, ca si caine de turma, de lucru, in cautari ale persoanelor disparute, distingandu-se prin agilitatea sa deosebita.
Este un excelent caine de familie, foarte devotat tuturor membrilor familiei, este un caine echilibrat si usor de educat. Are o atitudine foarte prietenoasa fata de copii, este un paznic de nadejde, atent, vigilent.

Conditii de viata caini

Cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian se simt bine intr-un apartament daca primesc suficienta miscare. Sunt destul de inactivi la interior si cel mai bine cresc intr-o curte larga.

Exercitii caini

Au nevoie de asemenea, de exercitii zilnice regulate pentru a se pastra in forma; pentru ca este o rasa inteligenta, au nevoie de exercitii variate, pentru a nu se plictisi.
Speranta de viata caini

Speranta de viata este de circa 12 ani.

Standard FCI nr. 347

Aceasta rasa este incadrata in Standardul Federatiei Chinologice Internationale , la numarul 347. Face parte din grupa cainilor utilitari , ciobanesti si caini de turma.

Originea

Elvetia

Aspectul general

Puternic, muschi bine dezvoltati, marime medie, caine ciobanesc alb cu urechi ciulite (ridicate), strat dublu de blana sau strat dublu de blana lunga; forma rectangulara; osatura de dimensiune medie si eleganta, contur si aspect exterior armonios.

Proportii importante

Masculi: 60-66 cm, cca 30-40 kg Femele: 55-61 cm, cca 25-35 kg Cainii care sunt putin sub sau peste standarde nu trebuie sa fie descalificati.
Forma rectangulara cu lungime moderata. Lungimea copului fata de inaltimea la greaban = 12 : 10


Capul

Capul: puternic, uscat (arid) si bine cizelat, bine proportionat cu restul corpului. Vazut de deasupra sau din lateral, nasul are catre varf o forma triunghiulara. Axele craniului si fruntii sunt paralele.

In regiunea craniana: craniul - doar putin rotunjit, brazdat pe centru; stopul - distinct, usor ridicat
In regiunea faciala: nasul - forma normala, dimensiune medie, de preferat/natural negru, nasul ca zapada (pierdere de pigment ce rezulta in pete roz) este tolerat; botul - puternic si moderat de lung, podul nazal si linia de jos a botului sunt drepte, usor convergente spre nas; buzele - uscate, se inchid compact/strans, negre; dintii - puternici si completi, muscatura de foarfeca. Dintii trebuie sa fie pozitionati in forma patrata/dreptunghica pe falca/maxilar. Ochii - marime medie, forma de migdala, putin oblici cu margini negre bine incadrate, culoarea este de la maro/caprui inchis pana la negru. Urechile dispuse sus, purtate vertical; urechi ciulite (ridicate), paralele si orientate in fata; sub forma de dreptunghi, la varf usor triunghiular-rotunjite; acoperite cu par scurt. Gatul - lungime medie si musculos, larg la baza, fara barbie; linia arcuita a spatelui se intinde elegant, fara intrerupere, de la capul tinut la o inaltime moderata pana la greaban; linia gatului trebuie sa fie usor inclinata spre osul pieptului.

Gatul, linia superioara, corpul

Corpul e puternic, musculos, lungime medie. Greaban pronuntate; se imbina bine cu gatul si cu spatele. Spatele - drept si nivelat, musculatura puternica. Crupa - lunga si de latime medie; aproximativ orizontala, coborand usor catre spate. Pieptul - nu foarte lat; adanc, aproximativ 50% din inaltimea la greaban, ajungand pana la coate; oval; pieptul si cutia toracica bine extinse spre spate. Capul pieptului proeminent.
Abdomenul si partile laterale - zvelt, partile laterale ferme; linia inferioara usor ascendenta. Coada in forma de sabie, stufoasa, se subtiaza spre varf; asezata mai degraba in adancime; ajunge cel putin pana la jaret; in rest atarna drept in jos sau cu o usoara forma de sabie curbata in a treia parte (segment) spre capat; in miscare este purtata mai sus dar niciodata mai sus de linia cea mai inalta a corpului.


Trenul anterior

Picioarele din fata drepte, vazute din fata; asezate la o distanta moderata unul de altul; bine unghiulate, vazute din profil. Umerii - omoplati lungi si bine intinsi pe spate; bine unghiulati; intreg umarul are o musculatura dezvoltata. Partea de sus a picioarelor din fata este dreapta, potrivit de lunga, muschi puternici. La partea de jos a picioarelor din fata este lung, drept, puternic.
Chisita - ferma si foarte putin oblica.

Trenul posterior

Picioarele din spate - vazute din spate, drepte si paralele; cand sta in picioare nu sunt prea departate; vazut din lateral, unghiulatie potrivita.
Coapsa superioara e de lungime medie, muschi puternici. Coapsa inferioara are lungime medie, dispusa oblic, cu osatura solida si muschi puternici. Incheietura jaretului - puternica, bine unghiulata. Jaretul are lungime medie, drept, puternic; pintenii trebuie ?ndepartati.

Picioare - ovale, cele din spate fiind putin mai lungi decat cele din fata; degetele stranse si bine arcuite; pernite ferme si negre; de dorit sa aiba unghii negre.
Roba
Lungime medie, strat dublu de blana aproape de piele sau strat dublu de blana lunga; stratul inferior de blana (puful) abundent, acoperit cu par protector tare, cu firul drept, botul, fata, urechile si partea din fata a picioarelor sunt acoperite cu par mai subtire; pe gat si pe partea din spate a picioarelor blana este putin mai lunga. Se permite parul tare, usor ondulat.
Pielea trebuie sa fie fara incretituri sau cute, se intinde fin pe musculatura, inchis pigmentata.

Culori si semne

alb, este de preferat albul pur.

Miscarea

Secventa a pasilor elastica si ritmica, cu mers egal si rezistent; picioarele din fata sunt aruncate in afara cu putere; la trap se remarca o acoperire speciala a terenului, fluenta.

Temperamentul

Vivace, fara nervozitate, atent si pazitor; prietenos cu cei pe care ii cunoaste bine, loial si afectuos; usor de dresat si echilibrat; rezervat fata de straini dar nu temator sau agresiv; abordeaza mediul necunoscut cu rezervare si cu precautie la inceput, apoi cu curiozitate.

Altele

Nota: Masculii trebuie sa prezinte doua testicule normal dezvoltate, complet coborate in scrot.

Defecte eliminatorii

Orice abatere de la punctele precedente (anterioare) se va considera defect iar seriozitatea cu care trebuie privit defectul va fi direct proportionala cu gradul lui.

Greseli minore

culoare a blanii de pe varful urechilor usor salbatica (galbui deschis sau tente de roscat) sau pe partea din fata sau din spate a cozii.

Greseli majore

aspect greoi (masiv), constructie scurta (forma patratoasa)
masculinitate sau feminitate neclar definite
lipsa dintilor altii decat M3 sau cel mult doi PM1
ochi albastri, ochi bulbucati
urechi lasate, care atarna, urechi semi-ciulite, urechi pleostite
curbura (scobitura) puternica a liniei spatelui
coada tinuta covrig, coada innodata, coada purtata pe spate
textura parului: stratul exterior de blana moale, matasos; blana lanoasa, creata, deschisa; par lung, fara stratul inferior (puf).
culoarea parului: culoarea blanii de pe varful urechilor puternic salbatica (decolorare in galbui deschis sau tente de roscat) sau pe partea din fata sau din spate a cozii
totala lipsa de pigment, albinos
deficiente de caacter: timiditate, agresivitate

De stiut

Lupul alb e un caine de familie sau pentru ajutor in munca, cu o prietenie speciala fata de copii, caine de paza foarte receptiv, voios (vesel) si rapid in invatare.

Stiati ca
Scurt sumar istoric:

Deoarece standardul original al Cainelui Ciobanesc German stipula in 1933 ca o blana alba constituie o greseala descalificanta, Cainii Ciobanesti Germani Albi au disparut aproape complet de pe continentul European. Doar multumita faptului ca au continuat sa fie crescuti in mod independent in America si Canada, Ciobanestii Albi au supravietuit si s-au dezvoltat treptat ca o rasa distincta.

Primii caini de aceasta rasa au fost reimportanti in Elvetia la inceputul anilor 70. Inainte ca acesti Caini Ciobanesti Germani cu blana alba sa fie eliminati si din standardele de rasa din America, masculul ?Lobo", nascut in America pe 5 martie 1966 a fost inregistrat in Swiss Stud Book (SHSB). Descendentii acestui ultim mascul ce a fost inregistrat in SHSB, impreuna cu alti ciobanesti albi importati din America sau Canada, s-au inmultit treptat. In acest moment sunt cateva sute de Ciobanesti Albi de rasa pura de mai multe generatii raspanditi in toata Europa.

In ultimele trei decenii, anatomia si caracterul Ciobanescului Alb s-au distantat distinctiv de cele ale stramosului lui German. Pentru acest motiv, a fost recunoscut in Elvetia din 1991 ca o noua rasa sub denumirea de ?Ciobanescul Alb". (Olanda, Danemarca si Cehia au urmat exemplul si inregistreaza acum Ciobanescul Alb ca rasa nationala recunoscuta).

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.