Ciobanesc de Pirinei

Denumit si Great Pyrenees este considerate una dintre cele mai vechi rase naturale si unii considera ca aceasta rasa dainuieste din jurul anului 3000 i.Hr. Marele de Pirinei are aspectul unui urs alb de talie mare. Cu blana sa dubla si instinctele native de protector, aceasta rasa este atat un paznic excelent pentru turmele de oi, cat si un buna companion.


Istoric rasa

Rasa franceza foarte veche care se presupune ca descinde din micul terrier tibetan adus in zona de popoarele migratoare. Multi cred ca a crescut impreuna cu masivul caine din muntii Pirinet, care descinde din cainii tibetan Moloss. A devenit mai cunoscut datorita folosirii sale de catre soldati in timpul primului razboi mondial.A fost recunoscut in 1926. Este raspandit in Franta si Italia.

Relatiile cu familia si casa

Ciobanescul de Pirinei este foarte fericit cand simte ca este o parte a familiei. Nu se simte bine daca este mutat in diferite case sau familii. Sunt caini prudenti cu strainii si au tendinta de a-si face prieteni mai greu, dar cand isi fac unul, este clar ca este pentru toata viata. Daca nu sunt crescuti cu alti caini, Ciobanestii de Pirinei ii pot ataca pe aceia care incearca ca le incalce domeniul. Din moment ce acest caine este de talie mare, el necesita un proprietar puternic si cu experienta. Aceasta rasa nu necesita multa miscare, dar este cel mai fericit intr-o casa cu o curte mare, ingradita.
Este un caine inteligent, activ, energic, vigilent, rapid, atent si mereu in garda. Este atasat si credincios stapanului si familiei acestuia inclusiv copii pe care ii accepta. Este suspicios si neincrezator cu strainii. Daca a fost socializat de mic se intelege bine cu alti caini si alte animale.

Ingrijire

Nu are nevoie de ingrijire foarte multa. Este suficient un periaj saptamanal.Se taie regulat parul in exces din urechi.

Conditii de viata

Este un caine rezistent la intemperii caruia ii place viata in aer liber alaturi de un stapan activ cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de activitate organizata, socializare si dresaj.Dresajul

Ciobanescul de Pirinei este un caine protector nativ, dar necesita un dresaj pentru a fi supus. Pentru a preveni dezvoltarea agresivitatii, aceasta rasa trebuie sa socializeze de timpuriu, inca din copilarie.
Se dreseaza usor, are nevoie de un dresaj consecvent fara a fi prea dur. Pot fi antrenati pentru salvarea de persoane facand fata la aceasta activitate. Le plac activitati de genul flee-ball sau agilitate.

Utilitate

Este un foarte bun caine de paza, al turmelor si al locuintei si  un bun caine de companie. Poate fi folosit, daca a fost specializat, in actiuni de salvamont.Aspecte particulare

Este un caine mic spre mediu, fiind cel mai mic dintre cainii ciobanesti francezi. Corpul este armonios construit, destul de robust si suplu cu un cap plat, de forma triunghiulara ( seamana cu capul ursului brun), un bot trapezoidal si scurt cu un nas negru.Ochii sunt mari, caprui sau albastri. Urechile sunt scurte, mai late la radacina, rotunde la varf si ridicate.Exista doua varietati: prima are parul de pe corp mai scurt, mai putin des si intors in raspar, iar coada este nu prea lunga, franjurata si formeaza la extremitate un carlig, culoare blanii poate fi roscat cu fire negre, cenusiu cu pete albe sau culoarea arlechin; a doua varietate are capul acoperit cu par scurt si fin( se mai numeste si fata rasa) iar pe restul corpului parul este de 4-5 cm, mai lung pe gat si greaban, cu franjuri la picioare.  Coada este lunga si incovoiata la varf si poate fi taiata.Culorile blanei sunt : toate nuantele de negru si arlechin.
Ciobanescul de Pirinei este un caine ce poate intimida prin talia si atitudinea sa si nu este foarte primitor cu strainii care ii incalca domeniul. Unii dintre ei au tendinta de a latra excesiv, daca nu sunt corectati de timpuriu. Daca este tinut, initial, afara, unii au tendinta de a sapa gropi. Ca si in cazul altor rase similare, Ciobanesul de Pirinei saliveaza, baloseste abundent.
Aceasta rasa de caini au o blana formata dintr-un par lung, care trebuie periata cel putin o data pe saptamana pentru a preveni incurcarea acesteia. Intr-adevar, au tendinta sa naparleasca semnificativ.Boli si afectiuni curente

Cardiopatia se produce atunci cand valvele cordului nu mai functioneaza corespunzator. Fara tratament, se poate produce insuficienta cardiaca.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Alimentatia necorespunzatoare determina la acesti caini aparitia eczemei umede.
Otitele, dermatitele alergice si displazia de cot pot aparea, de asemenea. Ciobanescul de Pirinei este, de asemenea, susceptibil la cateva tipuri de cancer. In plus, desi acestea nu apar in mod frecvent, urmatoarele afectiuni au fost semnalate:
Demodecia poate apare la catei sau la caini adulti.
Surditatea a fost semnalata la Ciobanescul de Pirinei. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Durata medie de viata la cainii sin rasa Ciobanesc de Pirinei este circa 8-10 ani.
Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.