Ciobanesc German
Cunoscut, de asemenea, si ca Alsacian, cainele Ciobanescul German a fost in mod consecvent una dintre cele 10 rase favorite in Statele Unite, fiind membra a grupei ciobanestilor. In ciuda asemanarii cu lupul salbatic, Ciobanestii Germani sunt un caini loiali, credinciosi si devotati si cu un antrenament adecvat, pot efectua aproape orice sarcina.


Istoricul si originea

Inainte de sfarsitul anilor 1800, cainii care pastoreau oile au fost imperecheati la intamplare, si numai cei mai iscusiti au fost selectati. Odata cu apropierea secolului al XX-lea, un program de selectie strict a fost intiat in Germania pentru a transforma ciobanestii imperecheati la intamplare intr-un caine ciobanesc mult mai armonios, cu caracter multilateral si inteligent.
Nou formata rasa de Ciobanesc german a progresat si si-a castigat popularitatea pana la inceputul anilor 1900. Cand primul razboi mondial a izbucnit in 1914, toate lucrurile nemtesti au devenit prohibite; chiar si cursurile de limba germana au fost scoase din programa scolilor. Soarta Ciobanescului german era incerta. In ideea de a salva rasa, American Kennel Club, care inregistrase rasa inca din 1912, schimba temporar numele rasei in Ciobanesc. Dupa terminarea razboiului, totusi, numele original al rasei a fost restabilit. In Marea Britanie, numele rasei a fost schimbat in Alsacian, desi numele de Ciobanesc german a fost in cele din urma restabilit in 1979.
In anii 1950 si 1960, americanii au devenit interesati de cainii Ciobanesti germani, astfel ca un numar mare de exemplare au fost importate.
Peste ani, Ciobanestii germani au devenit utili ca si caini-ghizi pentru orbi, surzi si persoanele cu alte handicapuri datorita inteligentei, caracterului echilibrat, capacitatii de a fi usor de educat si dresat, precum si datorita calitatii de a se intelege cu oamenii. Serviciile militare si politienesti au angajat exemplare de Ciobanesc german pentru calitatea sa de a diferentia mirosurile. Erau utilizati in luarea urmei crimilalilor, drogurilor, armelor, bombelor si pentru a descoperi si salva persoanele aflate sub daramaturile provocate de cutremure sau alte dezastre.
Este rasa cea mai cunoscuta si mai raspandita in lume, fiind rasa natioanala a germaniei. Gresit i se atribuie originea alsaciana. Rasa veche de mii de ani, are un lung sir de stramosi incepand cu ciobanescul persian. Pe baza asemanarii vagi cu lupul mai este cunoscut sub denumirea populara de caine-lup. Rasa a fost adusa la forma actuala abia la sfarsitul secolului XIX-lea de catre capitanul de cavalerie Maxx  von Stepanitz prin selectii perseverente si din ce in ce mai fine.
Ciobanescul German isi are originea in Germania si este cea mai raspandita si mai cunoscuta rasa de caini din lume. Popular este denumit caine-lup, deoarece se aseamana oarecum cu lupul.
In anul 1800 au fost imperechiati toti cainii care pazeau turmele si din toti au fost alesi doar cei mai buni.
La inceputul secolului XX, in Gemania, s-a adoptat un program strict de selectie prin care toti ciobanestii imperechiati la intamplare sa fie transformati intr-o rasa mult mai inteligenta cu carecter multilateral.
Pana in 1914 aceasta rasa noua denumita Ciobanesc German a facut mari progrese, castigandu-si astfel popularitatea.
Dupa izbucnirea primului razboi mondial, lucrurile s-au schimbat, soarta acestei rase devenise incerta, de aceea American Kennel Club (cea care inregistrase rasa in anul 1912) a hotarat sa schimbe pentru o perioada numele rasei in Ciobanesc.
Cand razboiul a incetat Ciobanescul German si-a recapatat numele original.
Cu toate astea in Marea Britanie numele original de Ciobanesc German a fost schimbat in Alsacian.
Format prin incrucisarea diferitelor tipuri, ciobanescul german isi are originea in sec. 7. Dupa aparenta si asemanarea lor cu lupul,pare sa fie o rasa mai veche. Au fost folositi pentru paza si protectie. In USA sint folositi ca si caini de paza si fac cariera in politie si fortele armate. Apar si in filme si emisiuni de televiziune. La sfarsitul sec. 19, Rittmeister Max Emil Friedrich von Stepanitz s-a dedicat protejarii ciobanescului german. Au aparut prima data in 1882, iar in 1899 s-a format clubul. Prin acest club au ajuns ei sa munceasca in politie si in fortele armate. In timpul primului razboi mondial, nemtii au folosit cainii ca mesageri si sa localizeze ranitii. Soldatii au admirat inteligenta cainilor si i-au luat cu ei acasa dupa terminarea razboiului, stabilind specia in alte tari.

Aspectul exterior si dimensiunile

Ciobanescul german este un caine de talie medie sau mare, prezentand urechi ascutite si ridicate, un corp alungit si o blana rezistenta la intemperii. Blana este dubla fiind formata dintr-un par exterior des si compact si un puf profund mai fin conferindu-i Ciobanescului german posibilitatea de a rezista climatelor extreme. Cele mai populare varietati sunt negru cu cafeniu sau un amestec al acestora cu o coama inchisa inchisa la culoare sau neagra. Ciobanestii de culoare alba nu sunt acceptati in expozitiile canine, dar au devenit animale de companie populare.
Inaltimea la greaban este de 60-65 cm la mascul si de 55-60 cm la femela. Greutatea corporala optima este intre 35-40 kg.Ciobanescul german are un corp atletic armonios de marime putin peste medie, putin alungit si cu linia spatelui usor lasata spre coada cand este vazut din profil. Are gatul lung puternic si musculos. Capul este proportionat, conic spre nas, fruntea foarte putin bombata, botul este proportional cu craniul, nasul negru. Ochii de marime mijlocie sunt migdalati, usor oblici, de culoare mai inchisa decat culoarea parului si au o expresie vioaie, inteligenta.Urechile de marime proportionala cu capul, mai late la radacina, cu varful ascutit sunt purtate drept ( pana la 4-6 luni  le poarta atarnate). Coada stufoasa cu par des, lunga, in forma de sabie putin arcuita, este purtata in jos, niciodata pe spate. Prezinta 3 varietati de par: scurt, aspru si lung. Ultimele doua sunt tot mai rar intalnite. Varianta cea mai raspandita si agreata este cea cu par scurt, des, drept si bine culcat pe corp, mai scurt pe cap si fetele anterioare ale membrelor.Blana este dublu stratificata si are stratul exterior de culoare negru complet  sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roscat, galben, gri-fer sau cenusiu. Chiar daca este robust are o tinuta eleganta, impunatoare, atragatoare cu mers de trapas acoperind o suprafata mare cu fiecare pas.
Ciobanescul german este un caine de talie mare, robust, puternic, cu o tinuta impunatoare, atragatoare, eleganta.
Are corpul usor alungit, atletic, cu spatele lasat usor spre coada. Coada lunga, stufoasa este purtata mereu in jos.
Din punct de vedere al blanii Ciobanescul German este de trei feluri: cu par scurt, aspru si cu par lung. Cel mai des intalnit in ultima perioada este cel cu par scurt, des, bine lipit de corp.
Blana in doua straturi poate fi de culoare neagra in intregime sau negru cu maro, galben, brun, cenusiu sau gri-fier.
Capul este proportionat, fruntea usor bombata iar nasul negru. Ochii sunt putin oblici de marime medie, inchisi la culoare. Privirea agera si inteligenta. Urechile ceva mai late la radacina sunt ascutite la varf.
Are mers de trapas reusind cu fiecare pas sa acopere o portiune destul de mare de teren.
Inaltimea la mascul poate varia intre 60-65 cm iar la femela intre 55-60 cm. Greutatea necesara este de circa 35-40 kg.
Ca alimente de origine animala este indicat sa-l hraniti cu: carne de vita, gasca, pui, miel. Ratia trebuie sa o stabiliti in functie de activitatile zilnice pe care le are. Nu este indicat sa-i dati carne de porc decat in cantitati foarte mici si doar atunci cand cainele este supus unor munci grele.

Personalitatea

Ciobanescul german este foarte inteligent, usor de dresat, puternic si elegant. Desi este stiut ca nu sunt caini peste masura de afectuosi, ciobanestii sunt loiali si credinciosi. Rasa este recunoscuta ca si caine politist, fiind adesea utilizat in misiunile de cautare si salvare. Ciobanescul german este, de asemenea, un caine de companie popular, un membru al familiei, un caine de paza si insotitor pentru persoanele cu diferite handicapuri.
Este un caine activ, cu un temperament vioi dar perfect echilibra psihic, inteligent, ager si foarte vigilent. Deosebit de curajos, ferm puternic, rezistent, are un foarte bun simt olfactiv, intotdeauna gata de lupta. Se adapteaza cu usurinta oricarei situatii neprevazute datorita firii sale responsabile si independente. Este fidel, afectuos si jucaus cu stapanul si familia acestuia, iubeste copii si se intelege bine cu ei daca a fost socializat. Trateaza cu indiferenta animalele si oamenii straini atata timp cat acestia nu prezinta semne de agresivitate.
Relatiile cu familia si casa

Datorita caracterului lor tolerant, Ciobanestii germani sunt caini de companie excelenti pentru copiii, fiind protectori nativi. Cu o educatie adecvata, ciobanescul poate fi un caine de paza si protectie eficient si impunator.
Ciobanescul German este un caine de familie foarte bun. Se intelege bine cu stapanul si familia acestuia, iubeste copii si ii place sa se joace cu ei.
Sunt protectori nativi si caini de companie ideali pentru copii dar trebuie educati corespunzator de mici.


Dresajul

Dresajul acestor caini trebuie inceput de timpuriu. Cainii needucati au tendinta de a fi greu de strunit si controlat. Intrucat ciobanestii sunt inteligenti si doritori de a invata, ei pot fi educati sa indeplineasca diferite sarcini. Ei efectueaza servicii de paza si protectie, activitati in cadrul serviciului de politie, operatiuni de urmarire, cautare si salvare, asigurand la fel de bine si asistenta persoanelor cu diferite handicapuri. Initial, antrenati ca si caini ciobanesti pentru paza si protectia turmelor de animale, rasa este utilizata, inca, in acest scop in unele regiuni.
Ciobanescul German nu are nevoie de o ingrijire speciala, dar pentru a-i mentine mereu blana curata trebuie sa-l periati o data la 2 zile.Personalitate

Ciobanescul German este un caine cu un temperament perfect echilibrat psihic, foarte inteligent, activ, vigilent, elegant, curajos, puternic, rezistent si mereu pregatit de lupta.
Sunt loiali si credinciosi stapanului si familiei pe care o apara atunci cand simte un pericol.
In trecut Ciobanescul German a fost folosit in Germania pentru paza turmelor si a cirezilor.
Cu trecerea timpului el devenise din ce in ce mai util, fiind folosit ca si caini-ghizi pentru nevazatori, datorita caracterului echilibrat, inteligentei, capacitatii de a se intelege cu oamenii, si usurinta cu care putea fi dresat.
Are un simt al mirosului foarte dezvoltat ceea ce il ajuta sa fie un caine foarte bun atat pentru paza si aparare dar si pentru a ajuta politistii in gasirea criminalilor, depistarea drogurilor, armelor si salvarea victimelor aflate sub daramaturi.
Daca va doriti un caine adevarat de paza Ciobanescul German este varianta ideala, cu conditia sa aveti suficient timp liber pentru exercitii si dresaj.

Dresajul

Ciobanescul German trebuie dresat de mic altfel cand va ajunge la maturitate poate deveni o pacoste pentru stapan sau familie.
Sunt receptivi si doritori sa invete, de aceea este foarte usor sa-i educati sa indeplineasca anumite sarcini.
Aceasta rasa are un simt inascut al datoriei, isi iubeste mult stapanul si face orice ii cere cu placere si bucurie. Dresajul trebuie facut mai mult cu vocea. Datorita inteligentei lui este receptiv la un dresaj complex. Usor de educat, de dresat pentru ca are placerea de a invata si intelege repede. Trebuie lucrat in principal cu vocea. Lipsa de socializare, de exercitii sau dresaj poate transforma acest caine intr-o adevarata pacoste pentru stapan si pentru cei din jur. Isi iubeste foarte mult stapanul si este gata sa faca orice pentru aceste cu mare placere si bucurie, datorita unui simt al datoriei inascut.
Aspecte particulare

Cainii Ciobanestii German nu necesita o ingrijire speciala. Perierea zilnica ii va ajuta sa-si mentina blana curata si sanatoasa.
Caracteristici evidente: inaltimea se masoara la picioarele din fata. Spatele este scurt si curbat. Botul este lung si puternic. Fruntea este arcuita, urechile sint drepte, ochii sint migdalati, sint putin oblici si foarte negri. Pieptul este adanc si ests bine fixat pe picioare. Oasele sint puternice,s olide si de forma ovala, umarul contribuie mult la inaltime. Muschii sint bine definiti, piciorele sint relativ scurte, cu labe mici, dar puternice. Coada este tinuta in jos.
Utilitate

In tara de origine, Germania este inca folosit pentru pazirea si lucru cu cirezi si turme. Dar el este si cel mai bun si folosit caine utilitar si de paza. Calitatile sale fizice si psihice au dat posibilitatea utilizarii in cele mai variate sfere de activitate: paza, aparare, insotitor al nevazatorilor, salvamont, caine de interventie in caz de cataclisme naturale, incendii, depistare de stupefiante.

Boli si afectiuni curente

Desi Ciobanescul german este o rasa robusta, el este predispus unei varietati de afectiuni. Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.   Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale a cainelui ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.    Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.    Panosteita este o inflamatie a oaselor lungi manifestata in timpul cresterii. Aceasta determina durere si schiopatare pana la maturitatea corporala a cainelui.    Piodermita se refera la infectiile severe ale pielii. Punctele fierbinti sunt zone de eczema umeda.    Pannus-ul este o afectiune a ochiului care are ca rezultat aparitia inflamatiei acestuia.    Mielopatia degenerativa este o boala degenerativa, progresiva a maduvei spinarii care, incetul cu incetul, determina slabiciune si, in cele din urma, imposibilitatea utilizarii membrelor posterioare ale cainelui(paralizie).    Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.    Insuficienta pancreatica este o alta afectiune pancreatica care determina imposibilitatea digerarii adecvate a alimentelor.
In plus, Ciobanestii germani prezinta o incidenta crescuta a alergiilor, infectiilor auriculare (ale urechilor) si a cancerului malign, cum ar fi hemangiosarcomul.Durata medie de viata a Ciobanescului German este de 10-13 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.