Dog ArgentinianEste un caine mare, musculos, din tipul Mastiff-ului. Roba are parul scurt, lucios, gros, fara subpar, intotdeauna de culoare alba, usor de intretinut. Este un caine foarte inteligent, puternic, independent, ce necesita inceperea dresajului de supunere de la o varsta timpurie.
Dogul argentinian cunoscut, de asemenea, si ca mastiff-ul argentinian este rezultatul unui vis. Doi frati era hotarati sa creeze un vanator sociabil, dar care sa intimideze prin aparitie, capabil sa vaneze pume si mistreti. Dupa cateva eliminari succesive, visul celor doi frati a devenit realitate si Dogul argentinian a luat nastere.


Istoricul si originea

Dogul argentinian este originar din Argentina. In 1925, fratii Antonio Nores Martinez si Agustin Nores Martinez isi doreau cu inflacarare o rasa de caini capabila sa vaneze vanatul de talie mare in tinuturile rurale argentiniene. Dorinta lor de a avea un caine care sa fie in acelasi timp atat un companion, cat si un vanator eficient, i-a condus la dezvoltarea unei noi rase de caini prin imbinarea caracteristicilor unice a zece rase.
Cainele de lupta de Cordoba, care astazi nu mai exista, a fost utilizat ca parte a stocului de formare a rasei. Acest caine a fost apoi imperecheat cu mastiff-ul pentru ai conferi forta si cu bulldog-ul englez pentru robustete si un piept lat. Bull Terrier-ul a fost inclus pentru curaj si boxer-ul pentru loialitate si blandete. Pointer-ul a fost inclus in dezvoltarea rasei pentru finetea mirosului. Dogul german a fost adaugat pentru a-i conferi marimea, Irish wolfhound pentru instinctul de vanator, dogul de Bordeaux pentru falcile puternice si marele de Pirinei pentru blana alba, matasoasa.
Din toate aceste rase provine magnificul vanator, cunoscut astazi ca dogul argentinian. Fratii au inceput definitivarea rasei cu 10 femele si au introdus masculii care se potriveau standardelor pe care ei le fixasera pentru noua rasa. In 1928, Antonio a conceput primul standard al rasei. In 1956, din nefericire, Antonio a fost ucis si nu a mai apucat sa-si vada visul implinit. Agustin a preluat afacerea si a mutat sediul din Cordoba in Esquel, oras localizat in Pantagonia, in sudul Argentinei. Fiind ambasadorul Argentinei in Canada, Agustin a folosit aceasta oportunitate pentru a raspandi rasa in intreaga lume.
In cele din urma, dupa 50 de ani de activitate asidua, fratii Martinez au reusit sa creeze o rasa magnifica cu aptitudini pentru vanatoare, luarea urmei si un caine de paza si protectie vigilent. In 1985, dogul argentinian in cele din urma ajunge in Statele Unite.Aspectul exterior si dimensiunile

Dogul argentinian da impresia unui caine bine conformat si musculos, impunator si elegant. Ca idee, rasa este similara unui pit bull alb, de talie mare. Dogul argentinian este un caine elagant cu conformatia unui mastiff, cu maxilare puternice, urechile clupate (scurtate) si cu un cap masiv cu botul scurt si puternic. Ochii Dogului argentinian sunt de culoare inchisa, negri sau caprui, cu o expresie care indica inteligenta si vigilenta. Trufa este intotdeauna neagra, iar parul care acopera botul este scurt, des si matasos.
Inaltimea la nivelul greabanului este de 61-69 cm, iar greutatea corporala este de 36-45 kg.
Este un caine de talie mare, cu un corp dreptunghiular, puternic. Capul este rotund, mare, cu un bot scurt si lat, cu un nas mare, negru cu posibile pete roz. Urechile sunt de marime medie, lasate din nastere si care pot fi taiate pentru a sta ridicate. Ochii sunt usori oblici, migdalati si de culoare inchisa. Coada este lunga si purtata atarnat cu varful usor intors. Blana are un par scurt, des de culoare alba.
Personalitatea

Dogul argentinian are un temperament echilibrat. Rasa este prietenoasa, dar isi va proteja feroce familia daca simte pericolul. Dogul argentinian, de obicei, accepta alte animalute, in special, daca acestea sunt supuse si prietenoase. Din nefericire, dogul argentinian si-a creat o reputatie de caine agresiv, fiind prohibit in cateva state.
Dogul argentinian nu este un caine care se adreseaza proprietarilor incepatori si neexperimentati. Aceasta rasa necesita o socializare timpurie si un dresaj adecvat pentru a fi ascultator si supus.
Este un caine inteligent, iute, curajos, perseverent, puternic si indraznet. Devotat si afectuos cu familia, este precaut cu strainii. Manifesta atitudine dominatoare fata de alti  si fata de alte animale din gospodarie, chiar daca a fost socializat cu acestea.In general accepta copiii daca a fost socializat. Nu este un caine prea galagios.Relatiile cu familia si casa

Dogul argentinian poate fi un caine de companie prietenos si iubitor. Sunt loiali familiei si paznici excelenti ai caminului lor. Socializarea precoce este importanta pentru a-si dezvolta o legatura puternica cu membrii familiei lor. Dogul argentinian este o rasa care se maturizeaza tardiv si care trebuie sa creasca alaturi de celelalte animalute din casa dumneavoastra pentru a invata sa le accepte ca membrii ai familiei.
In general, se inteleg cu copiii, dar unele exemplare pot deveni destul de violente. Este posibil sa ii socializati pentru a tolera pisicile si alte animale din gospodarie, dar nu este recomandat sa va asteptati  ca un Dog argentinian sa imparta casa cu acestea. Tineti minte ca Dogul argentinian este un caine de vanatoare care va privi o pisica sau  oaie ca pe o prada.
Nu reprezinta alegerea ideala pentru paza tocmai datorita instinctelor de vanatoare, desi este foarte probabil sa sperie majoritatea persoanelor care vor raul.
Un tur zilnic in jurul blocului nu este cu siguranta ideal pentru aceasta rasa. Pentru a-i face cu adevarat pe plac cainelui, scoateti-l in mod regulat la plimbari lungi. Intr-o gradina destul de mare cu gard, isi va consuma singur energia.
Datorita puternicelor instincte de caine de vanatoare si comportamentului dominant fata de alti caini, un Mastiff argentinian trebuie controlat bine atunci cand este scos din lesa.
Aceasta rasa este interzisa in Marea Britanie fiind considerata o rasa periculoasa. In tarile unde este permisa, aceasta rasa nu este potrivita pentru incepatori. Surzenia este o afectiune des intalnita la acesti caini.
Dresajul

Agresivitatea acestor caini poate constitui o problema, de aceea trebuie sa fie atent si intens socializati cu alti caini, de la o varsta timpurie. Nu trebuie tinuti cu un alt caine de acelasi sex. De asemenea, nu trebuie tinuti in compania pisicilor sau a altor animale mici de casa, decat daca au fost crescuti impreuna cu acestea.
Avand o vointa puternica si un temperament independent, dar totodata fiind foarte inteligent, Dogul Argentinian isi va respecta stapanul, dar acesta trebuie sa fie ferm, staruitor si demn de incredere. Datorita stramosilor sai care erau caini de vanatoare, Dogul Argentinian va fi permanent intrigat de mirosurile incitante din jurul sau , de aceea, trebuie ca atentia sa sa fie mentinuta prin dresaj , mereu asupra stapanului.
Acest caine se simte bine in aer liber, intr-un spatiu adecvat pentru miscare, alaturi de un stapan experimentat in cresterea cainilor. Trebuie socializat si dresat.
Trebuie sa fie facut de o persoana cu multa experienta, sa fie echilibra, consecvent , dar nu sever. Sa se foloseasca un ton bland si o atitudine incurajatoare cand lucrurile merg bine. Un dresaj neadecvat poate avea consecinte imprevizibile.
Este un foarte bun caine pentru vanatoarea de porci mistreti si pume. Este crescut si ca animal de companie.
Este un caine curajos si temperamental, loial stapanului si familiei sale, latra putin, este critic cu el insusi, are o cantitate de energie considerabila si un instinct de vanatoare dezvoltat. Masculii in special pot fi destul de dominanti cu alti caini.
Aceasta nu este cu siguranta o rasa pentru incepatori. Necesita o crestere bine echilibrata, iubitoare dar foarte consecventa. Incercati sa recompensati cainele cand lucrurile merg bine si sa il pedepsiti doar din voce. O combinatie intre izolarea intr-un cotet si un regim de dresaj dur poate duce la comportamente imprevizibile.
Aspecte particulare

Datorita reputatiei sale din luptele de caini, aceasta rasa este sub restrictii legislative stricte in marea Britanie si in alte tari. Legea cainilor periculosi data in 1991, mentioneaza cele trei rase, si anume Fila Brasiliero, Dogul Argentinian si TossaInu Japonez ca fiind total interzise de a aparea in locurile publice. O a patra rasa de caini, Pit Bull Terrier-ul American este permis numai in conditiile unor restrictii severe. Trebuie sa fie inregistrat, castrat, tatuat, microcipat, trebuie sa aiba asigurare, nu poate fi inmultit , nu poate fi importat, iar in public trebuie sa poarte botnita si sa fie tinut in lesa si insotit de o persoana de peste 16 ani.


Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
In plus, Dogul argentinian este predispus surditatii.
Durata medie de viata a Dogului argentinian este intre 10-11 ani.


Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.