Dog German

Numit si Marele Danez (Great Dane) este un excelent companion, dar, datorita marimii sale,acest caine necesita un spatiu extins pentru a trai si a face miscare. Dogul German este un caine remarcabil, extraordinar, splendid, magnific. Puternic si elegant, rasa este adesea cunoscuta ca "Uriasul Gentil".


Istoricul si originea

Great Dane, adica Marele Danez - aceasta este denumirea oficiala sub care este cunoscut si acum Dogul German in tarile anglo-saxone.
Dar de unde "danez", cand el este recunoscut drept rasa germana si nu exista nici o dovada istorica ca el ar avea vreo legatura cu Danemarca? Istoria acestei rase este, poate, cea mai complicata din istoria raselor canine.
Prima explicatie privind denumirea de Marele Danez ne-o dau lucrarile de specialitate franceze unde acest caine era numit «danoise», cuvant ce in franceza inseamna caine cu pete – dogul arlechin. Apoi numele de Marele Danez i-a revenit dogului galben, explicatia privind acest nume este de-a dreptul hilara – acesti caini sunt inalti si «blonzi» asemenea poporului danez.
Privind originile rasei, exista mai multe teorii. Una dintre ele, sustinuta de multi specialisti, este ca, in secolul al V-lea, alanii, un popor migrator, au invadat Galia, Italia si Spania, aducand cu ei si cainii lor mari si puternici, folositi in lupta, caini ai caror urmasi sunt tocmai Dogii Germani. De altfel, pornind de la acesta poveste, si acum, In Italia, denumirea oficiala a Dogului German este Alano.
Indiferent cine ar fi introdus in Europa molosii asemanatori Dogului, cert este ca, la inceputul perioadei medievale, ei erau crescuti in doua scopuri principale: pentru lupta si pentru vanatoare. Cainii de razboi trebuia sa aiba curaj extraordinar si ferocitate, pentru a infrunta inamicul, calitati dublate de o mare forta fizica. Cei folositi la vanatoare, in special la ursi si mistreti, trebuia sa fie suficient de puternici pentru a ataca si chiar ucide animalele mari, dar aveau nevoie si de viteza si agilitate. Incepand de prin secolul al XVII-lea, mai apare si denumirea de Dog (Dogue, In franceza, si Dogge, In germana), care o inlocuieste treptat pe cea de Alan. Totusi, i se spunea Dog aproape oricarui caine de talie mare, cu corp si cap puternice.
In 1879, un grup de sapte crescatori si arbitri germani au hotarat sa reuneasca diversele tipuri si varietati existente intr-o singura rasa, careia i-au dat numele Dog German. In 1888 se Infiinteaza si Deutscher Doggen-Club, Clubul german al rasei, iar 1891 a fost redactat primul Standard. Reactiile nu au incetat sa apara, englezii au refuzat sa adopte numele de Dog German iar Danezii au incercat printr-o serie de acte sa demonstreze ca aceasta rasa apartine de drept poporului lor. Pe baza actelor prezentate danezilor li s-a atribuit o alta rasa molossoida, Broholmerul, care, intr-adevar, era fara dubiu originara din Danemarca. Astazi insa, nimeni nu mai contesta faptul ca Dogul German modern s-a dezvoltat pe teritoriul Germaniei.
Elemente de Standard FCI
Clasificare: Grupa a II-a FCI, rasa fara proba de lucru obligatorie
Marele Danez (Dogul German) este o rasa veche al carui aspect exterior il deoasebeste fata de alti membrii ai raselor de talie gigantica, utilitari, fiind cunoscut ca „Apollo al tuturor cainilor". La fel ca si in cazul altor rase, istoricul Marelui Danez este dubios. Imaginea unui caine foarte similar ca infatisarecu Marele Danez de astazi, este gravata pe o moneda greceasca ce dateaza dinainte de 36 i.Hr. Se crede ca in 407 i.Hr., German Gaul-ul si parti din Italia si Spania, au fost invadate de alani (populatie asiatica), care si-au adus dulaii puternici. In cele din urma, ciobanescul irlandez si buldogul englez au fost utilizati in crearea acestei rase, iar rasa si-a castigat popularitatea ca un excelent caine de vanatoare pentru mistreti.
Marele Danez este cunoscut sub nume diferite in intreaga lume. Este cunoscut ca mastiff-ul german si Grand Danois, etc. Desi, exista o mica disputa in ceea ce priveste originea germana a Marelui Danez, englezii au ales sa-l numeasca dupa numele sau frantuzesc de Grand Danois. In Germania, in special, unde aceste animale magnifice, capabile sa dovedeasca ursi si mistreti erau foarte pretuite, s-a inceput un program de selectie. Cainii obtinuti erau incrucisati cu ogarii irlanderi. In ciuda faptului ca sunt denumiti „danezi" in limba engleza, acesti caini nu au nici o legatura cu Danemarca. In 1885, Clubul „Marele Danez" din Anglia s-a infiintat, iar pana in 1891, Clubul „Marelui Danez" din America se organizeaza, rasa standard fiind atestata. Din acest moment, rasa Marele Danez a devenit bine cunoscuta in intreaga lume. American Kennel Club recunoaste Marele Danez ca rasa apartinand clasei utilitarilor.
Unele dintre calitatile acestei rase sunt: luarea urmei (caini detectivi, copoi), sunt caini de paza si caini de transport (carausi) buni.
Grupa: Mastiff sau a utilitarilor (AKC).
Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Marele Danez, cu talia si eleganta sa impresionanta, este caracterizat ca „Apollo" al cainilor. Este un caine de talie gigantica, care imbina nobletea cu robustetea si forta cu eleganta. Capul Marelui Danez trebuie sa fie mai mult lung decat lat, cu o alura expresiva si un stop frontal accentuat. Ochii sunt de marime medie, de culoare inchisa (caprui, negri), rotunzi si dispusi adanc in orbite, cu o expresie inteligenta. Negrul trebuie sa apara intotdeauna pe marginea libera a pleoapelor si in coloratia sparncenelor Marelui Danez. Trufa este toata neagra, exceptie facand varietatile Blue si Arlechin. Urechile pot fi cupate sau necupate. Daca sunt cupate, urechile sunt lungi, ascutite si stau ridicate. Daca sunt necupate, urechile atarna in jos, pe partile laterale ale capului. Dantura permanenta, de un alb imaculat, formeaza o muscatura in care arcadele dentare se suprapun in brate de foarfeca. Gatul este lung si musculos. Membrele anterioare sunt perfect drepte, iar coapsele sunt musculoase si bine definite. Laba piciorului are forma rotunda si se termina cu unghii de culoare inchisa. Coada Marelui Danez este lunga si conica spre coapsa datorita corpului muscular, ajungand pana la nivelul gambei. Marele Danez are un par lucios, moale, subtire, des si scurt. Roba se intalneste in urmatoarele varietati vargata (dungata), cafenie, albastruie, neagra, Boston si Arlechin, Merle, precum si in alte nuante. Varietatea Merle este rezultatul obisnuit in urma imperecherii exemplarelor din varietatea Arlechin, dar nu este o varietate recunoscuta si acceptata, inca.
Greutatea la mascul poate fi intre 54-90 kg, iar la femela 45-59 kg.
Inaltimea la nivelul greabanului este de 76-86 cm la mascul si de 71-81 cm la femela. Exemplarele de talie si mai mare sunt si mai apreciati.

Personalitatea

Marele Danez este inzestrat cu noblete si curaj, cu rezistenta si rapiditate. Sunt animale prietenoase, agere si demne de incredere, loiale, echilibrate, dar pot fi sperioase si agresive daca sunt provocate de om sau alt animal.
Nu latra mult si devine agresiv doar atunci cand circumstantele o impun. Calitatile sale il fac un bun caine de paza.
Unii indivizi sunt agresivi in mod nativ, in special cu cainii de acelasi sex.


Relatiile cu familia si casa

Marele Danez este bland si devotat familiei sale. Rasa este atenta, afectuoasa si prietenoasa, calitati ce fac din ea o rasa de caini excelent de protectivi care se comporta cu tact. Marele Danez este un bun companion, dar sunt masivi si necesita spatiu extins pentru o viata obisnuita si miscare.
Se va adapta sa traieasca si intr-u apartament daca nu va fi privat de timpul adecvat pentru miscare. Este relativ inactiv in interiorul domiciliului si se va fi multumit daca i se va asigura o curte mai mare.
Usor de remarcat, prietenos, dragalas si afectuos, Dogul German este jucaus si tolerant cu copiii. Indrageste usor pe toata lumea si simte nevoia de a fi in jurul oamenilor.
Este tolerant cu alti caini, daca este crescut alaturi de acestia inca din copilarie.
Inaltimea la nivelul greabanului este de minimum 80 cm pentru masculi si de 72 cm pentru femele. Acesta nu reprezinta standardul maxim si, in general, oamenii agreeaza cainii care au peste greutatea minima. Acesti caini cantaresc 50 kg sau mai mult, in functie de marime si sex.
Au parul scut si moale, care poate fi in trei culori acceptate: galben (care poate fi dungat) cu fata neagra; negru, poate cu putin alb, sau alb cu pete negre (varietate cunoscuta sub denumirea Dog Arlechin, singura varietate la care sunt permisi ochii albastri si bot rozaliu), si albastru.
In unele tari mai sunt acceptate doua culori. Acestea sunt “Mantel”, care are o blana neagra acoperind cainele cu o manta, cu alb doar pe piept, gat, frunte, abdomen, picioare si varful cozii; la cealalta varietate, mantaua este intrerupta de zone albe. Ambele sunt considerate ca negru in unele tari. Nu se imperecheaza exemplare de culori diferite.Ingrijirea necesara

Blana Dogului nu are nevoie de prea multa ingrijire. In perioada de naparlire este cel mai bine sa indepartati parul mort cu ajutorul unei perii de cauciuc.
Dogul german trebuie sa aiba in permanenta un loc moale pe care sa poata sta pentru a evita formarea urmelor de presiune. Rasele care cresc rapid, cum este si acesta, au nevoie de ingrijire speciala in perioada de crestere. Primul lucru esential este nutritia adecvata. Celalalt lucru de care trebuie avut grija este limitarea exercitiilor; evitati epuizarea si suprasolicitarea care pot cauza probleme serioase pentru dezvoltarea oaselor, articulatiilor si muschilor.
Acesti caini nu isi au locul intr-un cotet si le place confortul.
Sunt caini iubitori, calmi si inteligenti, sunt sensibili si foarte loiali stapanului si familiei. Nu puteti sa indepartati un caine de stapan oferindu-i “mita”. In ciuda faptului ca nu latra mult, acesti caini sunt excelenti pentru paza.
Se spune ca un infractor poate patrunde cu usurinta intr-o casa pazita de un Dog german, dar nu mai poate pleca. Asemenea celorlalti caini de tip Mastiff, acesti caini au un prag de durere destul de ridicat, astfel incat o afectiune poate trece neobservata un timp mai indelungat.Dresajul

Marele danez are un temperament echilibrat, prietenos, astfel ca veti resusi sa-l educati relativ usor cu un dresaj docil, adecvat. Unele exemplare pot fi putin mai dificil de dresat.
Din nefericire, datorita educatiei sarace si a dresajului slab, Marele Danez si-a capatat reputatia de a avea un temperament irascibil, tafnos. Cu o socializare adecvata si antermanent, Marele Danez poate reusi in grupele de dresaj specific.
Datorita taliei sale uriase, Dogul German trebuie dresat complet cat este inca tanar pentru a putea fi maleabil si usor de controlat cand va fi adult. Trebuie educat sa nu atace oamenii si, in special, copiii.Corpul, in special cel al masculilor, se inscrie intr-un patrat. Lungimea trunchiului (masurat de la varful umarului pana la capatul fesei) nu trebuie sa depaseasca, la masculi, inaltimea la greaban cu mai mult de 5%, iar la femele cu mai mult de 10%
Culoare: culorile sunt grupate in trei varietati independente: galben si tigrat, negru si arlechin, albastru.
Dogul german galben: culoarea robei cuprinde intreaga paleta de la galben-auriu deschis, pana la galben-auriu intens; masca neagra este foarte apreciata. Sunt de nedorit marcajele albe pe piept sau pe labe.
Dogul german tigrat: culoarea de fond cuprinde intreaga paleta de la galben-auriu deschis, pana la galben-auriu intens, prezentand dungi negre, net desenate, in directia coastelor, repartizate cat se poate de regulat; masca neagra este foarte apreciata. Sunt de nedorit marcajele albe pe piept sau pe labe.
Dogul german arlechin: culoarea de fond este alb pur, lipsita pe cat posibil de cea mai mica urma de stropi colorati si prezentand pete negre, cu contur neregulat, de dimensiuni variate, bine repartizate pe toata suprafata corpului. Petele partial gri, precum si cele brune sunt de nedorit.
Dogul german negru: negru stralucitor; se admit marcajele albe. Din aceasta varietate de culoare fac parte si Dogii cu manta, adica cei la care negrul acopera trunchiul precum un mantou, In timp ce botul, gatul pieptul, abdomenul, membrele si extremitatea cozii sunt albe, precum si exemplarele a caror culoare de fond este albul, acoperit cu placi mari negre (Plattenhunde).
Dogul german albastru: roba de culoare albastru-otel pur; sunt admise marcajele albe pe piept si pe labe.
Inaltimea la greaban: masculi – min. 80 cm
femele – min. 72 cm.Aspecte particulare

Marele Danez este un caine cu par scurt, moale si des care necesita sa fie periat zilnic cu o perie din par de porc pentru a le mentine roba lucioasa. Imbaierea acestui urias este o sarcina grea, neplacuta care poate fi inlocuita printr-o ingrijire adecvata, zilnica.
Unghiile trebuie mentinute curate si ingrijite (curatate, scurtate, etc.). Dogul German naparleste moderat si nu in exces.
Marele Danez nu necesita o ingrijire aparte. La acesti caini trebuie radiografiate din timp soldurile (articulatiile coxo-femurale), deoarece Marii Danezi sunt predispusi problemelor la nivelul soldurilor. Pana la varsta de un an sunt predispusi fracturilor, datorita unei fragilitati osoase juvenile.
Sunt caini ce necesita multa miscare si cel putin o plimbare lunga pe zi.
Prin anii 1970, a aparut un adevarat val de asa numita «dog-manie», in toata lumea Dogul German era printre cele mai cerute rase, astfel ca imperecherile fara a se tine cont de calitatea parintilor si a culorii au dus la repercursiunui din cele mai grave: puii de slaba calitate, cu probleme de sanatate dobandite sau ereditare, caini abandonati de stapanii care isi achizitionau un Dog German doar pentru ca era la moda darnu puteau sau nu stiau sa-l creasca. Multi crescatori cu experienta spun ca si acum rasa mai are de suferit de pe urma celor 10 ani de «dog-manie».
Oricine isi doreste un Dog German trebuie sa fie sigur ca ii poate asigura hrana, educatia si spatiul vital de care are nevoie un caine urias. Daca ati hotarat sa luati un pui de Dog German, investitia este pe masura taliei lui. Si veti avea de investit multi bani, timp si rabdare. Puiul de Dog German creste repede, dar nu atat de repede ca un caine de talie mica sau medie: abia pe la trei ani ajunge la maturitate. Pui fiind, Dogul German are nevoie de hrana de cea mai buna calitate, vitamine si de o atentie sporita din partea stapanului. Pana la varsta de 1 an si jumatate va manca de 3-4 ori pe zi, apoi, doar de 2 ori pe zi. Acest obicei se pastreaza pe toata durata vitetii. Daca ii dati toata portia zilnica la o singura masa, in stomacul lui intra deodata o mare cantitate de mancare (plus apa) si il supuneti unui risc fantastic: sindromul dilatatie-torsiune gastrica. Or acest sindrom este principala cauza a mortii Dogilor Germani adulti. Chiar la o frecventa de doua mese pe zi, riscul nu este eliminat, asa ca, dupa fiecare masa, cainele va trebui sa aiba o perioada de repauz fizic de minimum o ora si jumatate.
Datorita constitutiei lui corporale speciale (inaltime mare, gat lung, trunchi scurt) Dogul nu trebuie sa primeasca mancarea pe sol, ci ii veti pune castronul pe un suport, astfel incat sa nu fie obligat sa coboare prea mult capul pentru a manca. In caz contrar, principala problema care apare este ingreunarea digestiei.
In privinta mineralelor si vitaminelor, este clar ca va avea nevoie de un aport corespunzator taliei si ratei lui de crestere, dar trebuie sa stiti sa excesele pot fi chiar mai nocive decat carentele (în special excesul de vitamina D, numit si "fals rahitism"). Pentru a stabili ratia zilnica de minerale si vitamine a cainelui, este obligatoriu sa va adresati unui medic (preferabil unul cu experienta în problemele raselor de talie mare). Pana si activitatea fizica trebuie facuta cu masura, nici excesele nu sunt permise nici sedentarismul, are nevoie de spatii largi de exercitiu si joaca, poate fi crescut si in apartament dar doar in conditiile in care i se asigura cateva ore zilnice de plimbare. Iarna nu poate fi tinut afara pentru ca nu suporta frigul, asa ca si spatiul din interior trebuie sa permita miscarea libera a unui caine de talie mare asa cum este Dogul German. Daca doriti sa cresteti o femela, luati in considerare faptul ca intr-o zi veti dori ca ea sa aiba si pui, soarta puilor depinde in mare masura si de cum a fost ingrijita mama inca dinainte de imperechere.
In cazul iubitorilor de caini care dispun de resursele necesare, indiferent de natura acestora, de a creste un astfel de caine, efortul lor va fi rasplatit inzecit. Dog-ul este prin exceleta un caine ideal de companie iar forta, eleganta si prestanta sa sunt dublate de un caracter echilibrat, de bunatate si respect fata de stapani. Poate parea ciudat ca un caine de o asemenea talie sa fie atat de sensibil fata de stapani, este foarte sensibil la comportamentul stapanilor si la starile traite de acestia, care-l afecteaza in mod direct. Atmosfera tensionata din familie, certurile, agitatia, îl marcheaza profund. Daca îl certati prea des, daca tipati, daca va purtati brutal cu el, Dogul devine un caine profund deprimat, apatic, fara pofta de viata. O educatie elementara este obligatorie dar, daca aceasta este facuta printr-o atitudine autoritara rezultatele nu vor fi cele scontate, chiar daca este un caine putin incapatanat, va invata repede si va executa comenzile macar de dragul mangaierilor pe care le va primi din partea stapanilor.
Nu este un caine care poate fi lasat singur multe ore, nu suporta singuratatea, in acelasi timp nici nu isi « sufoca » stapanii, in mare este de ajuns sa fie cineva in preajma lui indiferent daca acea persoana isi petrece timpul jucandu-se cu el sau facand altceva, important este sa ia parte la activitatile familiei. Adora copiii si le tolereaza absolut orice, este un excelent companion atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.
Pentru ca este extrem de grijuliu si protector fata de stapani, de mutle ori ia o atitudine defensiva si aparent agresiva in fata necunoscutilor, cu toate acestea nu reactioneaza violent decat in cazuri extrem de rare, in mare parte isi indeparteaza posibilul inamic doar prin latratul sau puternic. Invata foarte repede care sunt persoanele agreate de familie si este foarte prietenos cu ele, chiar si cu alte animale este extrem de sociabil, daca educatia sa este desavarsita va accepta si prezenta altor masculi din aceeasi rasa in preajma sa fara probleme.
Dogul german devine un caine foarte mare intr-un timp foarte scurt. Trebuie astfel sa ii dresati cat este inca un caine tanar sa nu traga in lesa.
Dresati-l cu intelegere si intr-o maniera armonioasa si cu multa consecventa. Sunt foarte sensibili la intonatiile vocii si o comanda pe un ton prietenesc este de obicei suficienta pentru a-I determina sa faca tot ceea ce doriti.

Comportament social

In general, cainii din aceasta rasa se inteleg foarte bine cu alti caini, alte animale din casa si cu copiii.
Majoritatea nu sunt foarte primitori cu strainii, dar prietenii familiei vor fi primiti cu caldura.
Exercitii
Acesti caini puternici si eleganti au nevoie de multa activitate. Se vor bucura de ocazia de a alerga in zone deschise sau in padure. Daca stau la piciorul stapanului, ei pot alerga, de asemenea, pe langa o bicicleta.
Dogul german care are parte de destul activitate afara este linistit in casa.

Boli si afectiuni curente

Nu sunt caini care traiesc foarte mult.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutive.
Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormone tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.
Osteosarcomul este un cancer al oaselor.
Valvulopatia cronica reprezinta o deteriorare progresiva a valvulelor cordului, care poate conduce la zgomote cardiace supraadaugate si insuficienta cardiaca.
Megaesofagul reprezinta o dilatare anormala a esofagului. Cauza este adesea necunoscuta, iar animalele afectate frecvent regurgiteaza alimentele putand dezvolta o pneumonie prin aspiratie.
In plus, Marii Danezi sunt predispusi la surditate, acnee, leziuni ale cozii si cateva boli osoase, incluzand osteodistrofia hipertrofica, instabilitatea vertebrala cervicala, displazia de cot si osteocondroza.
Speranta de viata la Marele Danez (Dogul German) este intre 9-10 ani, desi unii pot trai pana la 12-13 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.