Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Cu secole in urma, pe cand cainii erau inca animale de haita, o atitudine agresiva era necesara pentru supravietuire, deoarece se ducea o lupta zilnica pentru teritoriu si hrana. Acum, chiar daca mancarea vine in castronas si cainii nu mai au in general instinct teritorial foarte dezvoltat, mai au inca agresivitate innascuta ce se poate manifesta, de obicei in cele mai nepotrivite circumstante. Sunt cativa factori ce pot cauza agresivitatea cainelui.

? Se poate sa creada ca este cainele alfa (agresivitate de dominanta),
? Se poate sa se apere de alti caini,
? Sa isi apere teritoriul,
? Sa fie posesiv fata de bunurile sale, cum ar fi mancarea sau jucariile,
? Sa se teama de alti caini,
? Sa aiba dureri, caum ar fi cele cauzate de artrita,
? Sa fie speriat de situatiile noi.
Programul de dezvatare a comportamentului agresiv este diferit in functie de cauza agresivitatii. Sunt cateva tehnici pe care ar trebui sa le luati in considerare, nu numai in cazul unei agresivitati marite ci si ca parte a educarii unui caine bun.Ia-ti precautii

Daca iti faci probleme legate de felul in care cainele tau se va purta in anumite situatii atunci ia masuri ca toata lumea sa fie in siguranta. Supravegheaza, restrange sau restrictioneaza-i activitatile cainelui astfel incat:

? Sa nu fie supus cauzei agresiunii, oricare ar fi aceasta.
? Sa fie controlat de o lesa sau prin inchiderea sa intr-o zona destoinata acestui lucru.
De exemplu este posibil sa fie nevoie sa fie tinut in camera sau cusca sa atunci cand sunt musafiri, daca se dovedeste agresiv fata de ei.


In public

Daca este adevarat ca un caine agresiv poate deveni stanjenitor sau suparator daca actioneaza asa intr-un spatiu public, este si mai problematica posibilitatea unui incident daca cineva este muscat. Daca nu esti sigur despre comportamentul cainelui intr-o astfel de situatie, atunci tine-l in lesa si foloseste o botnita atunci cand il plimbi.

Verificarea fizica

Recomand ca animalul sa fie supus periodic unui consult pentru a fi sigur ca nu sufera din cauza vreunei probleme fizice. Daca are o astfel de problema ce ii cauzeaza dureri atunci
ai putea sa iti explici foarte simplu atitudinea agresiva, mai ales daca aceasta s-a ivit din senin.

Castrarea sau sterilizarea

Castrarea sau sterilizarea cainelui este o idee buna. Cainii nesupusi acestei proceduri pot arata dominanta, atitudine agrisiva de protectie a teritoriului. Tine minte ca aceasta nu este insa o procedura rapida si pot trece cateva luni pana cand cainele sa isi revina dupa operatie. In  plus castrarea sau sterilizarea nu functioneaza in toate cazurile.

Nu-i da ocazi a sa inceapa

Dupa cum am spus si mai devreme, este mai bine sa previi decat sa vindeci. Atunci cand sunt oameni in preajma ar putea sa fie folositor sa iti legi catelusul pentru a stii ca miscarile ii sunt restrictionate.

Pedeapsa

Pedepsirea fizica a cainelui care da semne de agresiviate nu are sanse sa functioneze, ba chiar s-ar putea sa inrautateasca problemele. Pedepsirea agresivitatii protectoare, posesive sau teritoriale poate duce la dezvoltare agresivitatii defensive.

Time Out

Metoda "time out" functioneaza bine cu copiii neascultatori si poate functiona bine si cu animalul. Prin aceasta metoda atunci cand cainele este foarte agresiv, du-l intr-o camera si lasa-l singur pentru cinci - zece minute. Pentru ca nu le place sa fie singuri, cainii ar trebui sa se calmeze destul de repede prin aplicarea acestei metode.


Joaca de-a lupta

Nu incuraja comportamentul agresiv.  Daca joci jocuri de genul "pune-ma la pamant" cu cainele, acesta poate fi incurajat sa incerce sa te "castige", ceea ce poate exagera problemele de agresivitate. Atunci cand un caine este incurajat sa "prinda" sau sa latre si sa atace ca reactie la zgomotele din afara sau la apropierea unei persoane, rezultatul poate fi comportamentul agresiv teritorial si protector.

Mancarea ca mita

O regula clara este sa nu folosesti mancarea ca recompensa. Acest lucru ii creste animalului respectul fata de mancare, dar i-l diminueaza pe cel fata de stapan.

Aptitudini sociale

Este important sa iti obisnuiesti cainele cu strainii de cand este catelus, deoarece acest lucru va diminua problemele de agresivitate ce pot aparea mai tarziu in viata sa si pot fi mai greu de inlaturat. Obisnuieste-l cu postasul si cu laptarul din timp, ca si cu proietenii si cu familia extinsa. Este o idee buna sa iti lasi cainele in alta camera sau in cos atunci cand apar oameni pentru a-l aduce cand esti pregatit. Daca mai intampini inca probleme, atunci pune-i o zgarda si o lesa atunci cand il aduci in fata musafirilor.

Dresorii profesionisti

Daca iti dai cainele pe mana unui dresor profesionist, nu inseamna si ca vei avea neaparat succes. Depinde de metodele pe care le foloseste dresorul, acestea ii pot mari problemele iar pe tine te poate costa foarte multi bani.