Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Cand iti aduci in casa un mic ghem cu blana trebuie sa stii ca vei avea nevoie de multa rabdare pana sa ajungi sa faci din el un caine matur cu care te intelegi aproape de la sine.


Voi atrage tot timpul atentia  asupra unei greseli foarte frecvente. Multi dintre noi intelegem ca, daca vrem sa ne invatam cainele sa nu mai faca ceva anume, sau sa execute o comanda, atunci trebuie sa ne aratam cat mai suparati pe el pana cand acesta face ce trebuie.


Nimic mai gresit: daca te vede suparat, gandeste-te ca nu va sti de ce! Atunci care sunt sansele sa faca ceea ce eu astept de la el sa faca? Foarte mici, daca nu stabilesti de la bun inceput regulile pe care sa le respecte el, si regulile pe care sa le respectati tu si familia ta.


Va trebui sa-i arati ce trebuie sa faca sau sa nu faca, in asa fel incat sa te faci inteles, iar cand el  arata ca a inteles, sa te arati multumit de el si sa-l rasplatesti.


Daca acum cand citesti cartea, ai deja un caine mare si educatia lui iti face probleme, poti sa o iei de la capat. Sa stii insa, ca reeducarea dureaza mai mult ca educatia facuta de mic. E mai greu, dar orice programare gresita se poate reface. Va trebui in plus sa aloci mai mult timp, sa faci tot ce voi spune pentru pui, doar ca tu va trebui sa ai mai multa rabdare si intelegere.


El nu e de vina ca a fost prost educat, si nici tu, pentru ca probabil nu ai stiut. Deci, nu are nimeni un motiv real de suparare, important este sa facem lucrurile sa mearga bine. Avem nevoie de multa intelegere, rabdare si timp.


Sa nu faci nici greseala sa crezi ca, daca ai un caine mare care are doar de corectat unele comportamente, atunci poti sa sari direct la acel capitol!


Daca e mare deja, va trebui sa faci tot ce se cere pentru pui, si inca in plus!

Primul lucru pe care-l va vedea si intelege va fi ca tu esti mana care il hraneste. Aceasta va face din tine stapanul lui.

Tu esti seful.


El va trebui sa-si confirme tot timpul ca tu esti seful, ca sa stie ca se poate baza pe comenzile tale. Sa fii sef inseamna


-sa ai raspundere,


-sa iei decizii si


-sa fii stapan pe situatie tot timpul.Si noi avem nevoie sa stim ca sefii nostri sunt competenti, nu? El, cainele, spre deosebire de noi, isi iubeste seful si nu vrea decat sa se stie in siguranta pe el si, mai ales, pe tine. Pentru el, competent te arati demonstrand in fiecare moment ca tu controlezi situatia, si in nici un caz daca tipi tot timpul la el ori de cate ori face ceva gresit.Arata ca nu ti-ai iesit din minti si nici nu esti in impas.


Cand il inveti o comanda nu te astepta ca o va executa si a doua si a treia oara la fel.  Nu o face ca sa te supere, nici ca sa te sfideze. Si el poate uita sau poate sa nu fie sigur ca a inteles,  cum ni se intampla si noua. De aceea, cand vezi ca a uitat, nu te supara sa repeti ceea ce ai facut prima data, ca sa te faci inteles.


Iti voi arata la fiecare comanda, simpla, sau mai greu de inteles, tot ce trebuie sa faci ca el sa stie ce vrei de la el. Aceste procedee nu te supara sa le repeti cand vezi ca a uitat.O alta regula pentru momentul cand dai o comanda este ca, inainte de a i- o da, sa-i atragi atentia ca sa inteleaga ca vorbesti cu el.


Chema-l pe nume mai inainte de a-i spune ceea ce vrei de la el. Tu il cunosti si sti ce-i atrage atentia, dar cel mai la indemana va fi sa-l chemi pe nume si sa astepti sa se uite la tine. Cand se uita la tine, da-i comanda.Pe  tot  parcursul  vietii  lui  va  trebui sa  te  gandesti  ori  de  cate  ori  i  te adresezi, ca el nu-ti intelege limbajul. El se uita la tine, cauta sa inteleaga ce-i spui, si fii sigur ca te va intelege, de multe ori, mai bine decat il intelegi tu pe el. Aceasta nu pentru ca e mai inteligent sau la fel de inteligent ca si tine, ci pentru ca te iubeste foarte mult si se va depasi pe sine pentru a te putea intelege. Tu nu trebuie decat sa fii cooperant in acest efort al lui.


Cainii nostri au un comportament atat de receptiv si inteligent incat suntem tentati sa credem ca ei inteleg intregi discursuri, ca si cainii din filme care observa cele mai omenesti lucruri, au si o voce care da replici omenesti in off, si, in loc sa vorbeasca, latra.Ei bine, cainele tau nu e dintr-un film, e din realitate, si poate inmagazina doar o medie de cateva zeci de cuvinte (cifra variaza de la o rasa la alta si chiar de la un exemplar canin la altul). Restul, pana la cateva zeci de mii de cuvinte pe care le aude, nu intelege mai mult decat intelegi tu chineza. Fii constient tot timpul ca nu poti, realmente, vorbi cu el, chiar daca el ar dori- o, ca si tine. Ceea ce vezi in filme se face prin comenzi pe care le-ar putea invata si cainele tau daca te ocupi de el si il inveti.O regula importanta ca sa te faci inteles, regula care mi-a luat ani pana am descoperit-o,  este  urmatoarea:  o  comanda  odata  invatata  pe  un  ton, trebuie data mereu pe acelasi ton. De ce?  Pentru ca atunci cand tu il inveti comanda "aici", de exemplu,    el nu retine ca un copil cuvantul propriu-zis, ci intregul complex de sunete, cu tot cu tonalitatea pe care o folosesti. Adica daca schimbi melodia nu mai intelege cantecul.