Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Cainii au un mod foarte distinctiv si unic de a comunica si sunt multe expresii si atitudini pe care le pot adopta in procesul de comunicare. Cainele se va folosi de orice parte a corpului, de la urechi la blana la coada si crupa ca sa arate in ce dispozitie este, ce vrea si cum se simte.

Pentru a crea o legatura stransa cu cainele tau e o idee buna sa inveti sa descifrezi cateva dintre cele mai comune posturi ale corpului si cateva semnale. Poate fi de mare ajutor sa stii atunci cand animalul tau este speriat, agitat, jucaus, deprimat sau nelinistit - sau pur si simplu cand are nevoie sa fie lasat sa-si vada de treaba! Mai jos vei gasi o selectie a celor mai comune atitudini si semnale de care se foloseste cainele atunci cand incearca sa comunice ceva.

Cum isi foloseste corpul ca sa comunice

Partea din dos in aer si dand din coada:

Aceasta inseamna ca animalul tau are chef de joaca si de distractie, asa ca este timpul sa ii aduci jucaria preferata si sa te joci un pic cu cainele.

Coada exact intre picioarele din spate:

Aceasta atitudine indica faptul ca animalul este speriat de ceva sau de cineva. Daca se furiseaza de colo - colo tinand coada asa ar trebui sa incerci sa iti dai seama ce il sperie. Dand din coada:

Aceasta atitudine este cea pe care toata lumea crede ca o adopta cainele atunci cand este fericit. De fapt daca da din coada atunci poate sa aiba o multime de stari, de la chef de joaca si fericire la nerabdare sau agresiune. Daca da incet din coada se simte fericit si este prietenos. Insa daca tine coada in sus si da din ea rapid, atunci se poate sa fie agresiv. Daca tine coada nemiscata si relaxata atunci este multumit.

Parul de pe ceafa ridicat:

Aceasta atitudine inseaman ca animalul tau este sau speriat de ceva sau ca este gata sa se lupte cu oricine sau orice l-a facut sa isi ridice parul de pe ceafa.
Rostogolindu-se:

Acesta este in mod normal un semn de supunere si se poate sa apara in prezenta oamenilor sau in compania altor caini sau a altor animale.

Adulmecand:

Aceasta atitudine poate sa fie adoptata din mai multe motive. Cainele poate sa adulmece pentru ca a simtit un miros nou - ceva cu care nu este familiarizat - si poate sa incerce sa isi dea seama ce este. Poate adulmeca pentru a incerca sa identifice o persoana sau un alt animal deoarece cainii se folosesc de nas mai degraba decat de ochi ca sa diferentieze. Se poate sa adulmece pentru a afla mai multe despre o persoana sau un caine nou. Iar daca miroase podeaua, gardul sau stalpul de afara e posibil sa fi simtit amprenta unui alt caine care si-a marcat teritoriul. Daca miroase dusumeaua din casa si merge de colo - colo sau se invarte in cerc e posibil sa trebuiasca sa fie scos afara, la locul lui de urinat.

Incordat:

Daca corpul cainelui tau este incordat si usor coborat, acest fapt indica teama. Aceasta atitudine poate fi insotita si de o coada usor lasata in jos.Ghemuindu-se:

Un corp incordat in pozitie ghemuita poate insemna ca animalul tau este gata sa se repeada la atac si aceasta pozitie este cunoscuta ca "pozitia de prada". Se poate sa adopte aceasta pozitie cu orice, de la jucaria lui preferata la o veverita sau la un intrus.

Cabrandu-se:

Daca observi ca animalul se leagana in fata si in spate, plimbandu-se si leganandu-si coada, inseamna ca se simte fericit. Se poate sa fie fericit si jucaus sau pur si simplu fericit ca te-ai intors acasa.

Acestea sunt doar cateva pozitii si actiuni pe care cainele tau le poate adopta pentru a arata modul in care se simte. Daca te familiarizezi cu aceste actiuni atunci vei putea identifica starea cainelui si vei putea sa interactionezi cu el mai usor.