Fila Brasileiro
Fila Brasileiro, de asemenea, cunoscut si ca mastiff-ul brazilian, este un caine masiv, caracterizata printr-un instinct nativ de protector. Fara o socializare si un dresaj adecvat, unii caini pot deveni agresivi.Istoricul si originea

Fila Brasileiro este una dintre cele doua rase de origine braziliana, cealalta rasa fiind reprezentata de catre copoiul brazilian. Fila Brasileiro se crede ca este unul dintre primii caini direct descendenti ai mastiff-ilor spanioli si portughezi, multi considerand ca mastiff-ul englez, bloodhound-ul si bulldog-ul au fost folositi in dezvoltarea rasei.
In secolul al XVII-lea, conchistadorii spanioli si portughezi au adus acesti caini impresionanti, o data cu ei in Brazilia. In Brazilia, cainii au fost perfectionati si erau folositi pentru luarea urmei sclavilor fugari si pentru paza proprietatilor stapanilor lor. Rasa a fost de asemenea, utilizata pentru vanarea jaguarilor, fiind poreclita chiar "Onceiro", vanatorul de jaguari. Cuvantul "fila" se traduce " inhata" si face referire la tendinta cainelui de a ataca si de a nu-i da drumul victimei cu nici un pret.
In cele din urma, Fila Brasileiro a fost importata in Statele Unite, dar este considerata in continuare o rasa rara. Datorita inclinatiilor agresive native, Fila Brasileiro a ajuns sa fie o rasa prohibita in cateva state si nu este recunoscuta de catre American Kennel Club. Aceasta rasa este considerata a fi o incrucisare intre cainii Bloodhound, Mastiff si Bulldogul englez si a fost creata de cuceritorii spanioli pentru a prinde sclavii evadati.Aspectul exterior si dimensiunile

Fila Brasileiro este un caine cu un cap masiv, un bot lat si puternic si ochi migdalati, de culoare inchisa. Corpul este musculos, iar coada este lunga si rasucita la varf. Blana sa este scurta si neteda, vargata sau in culori compacte.
Fila Brasileiro are o inaltime la nivelul greabanului de 65-75 cm si o greutate corporala de 41-50 kg. Unii masculii pot fi si mai grei.
Este un caine de talie mare, mai mult lung decat inalt, viguros. Capul este masiv, cu botul mare, puternic, cu nas negru si lat, buze groase si lasate. Ochii sunt migdalati, potriviti ca marime si de culoare galben deschis pana la caprui inchis. Urechile sunt in forma de V, mari, lasate natural. Gatul este puternic, iar coada este lata la baza si acutita la varf. Blana are un par scurt, lipit de corp, drept si poate fi orice culoare inafara de alb, poate fi si tigrat cu pete albe pe piept, gat, coada si extremitatile membrelor.
Personalitatea

Fila Brasileiro este un caine cu o personalitate puternica, dominanta si poate fi agresiv cu strainii. Socializarea precoce, inca din copilarie, este absolut necesara. Cainele trebuie strunit de un stapan experimentat si nu este indicat persoanelor care nu l-ar putea controla. Cainele este dotat cu un simt al mirosului excelent ceea ce ii face un redutabil caine de paza, care ataca si isi apara teritoriul fara a fi educati in acest sens. Fila Brasileiro este un caine foarte inteligent si loial familiei sale.
Este un caine curajos, activ, inteligent, cu un miros fin, cu puternice instincte teritoriale si destul de agresiv. Este devotat si ascutator cu stapanul, fidel, tolerant cu familia, inclusiv copii.Este suspicios si rezervat cu musafirii si neincrezator, chiar agresiv cu strainii. Accepta numai animalele cu care a fost socializat de mic, cele nou aparute nu vor fi accepate. Este considerat un caine periculos.
Ingrijire

Acest caine nu necesita prea multa ingrijire. Periajul blanii ocazional si mai ales in perioada de naparlire este suficient.


Relatiile cu familia si casa

Un Fila Brasileiro bine educat si socializat paote fi un companion excelent. Sunt caine de casa foarte buni, in ciuda taliei lor. Fila Brasileiro este un caine de paza bun, fiind loial si supus familiei sale, dar agresiv cu strainii si alte animalute de companie cu care nu este familiarizat. Se intelege bine cu copiii, devenind bland si protector in jurul acestora. Cainii au nevoie de un dresor experimentat, pentru a le contura comportamentul.
Este recomandat sa fie crescut numai de o persoana cu multa experienta in cresterea animalelor, intr-o curte ingradita pentru a putea face miscare.Are nevoie obligatoriu de dresaj si socializare.

Dresajul

Fila Brasileiro este o rasa independenta si usor de dresat. Cainele necesita un dresaj ferm, dar rational si o socializare timpurie. Un caine din rasa Fila Brasileiro bine crescut si bine educat, este un urias afectuos si prietenos. Fara dresaj, Fila Brasileiro are potentialul de a fi agresiv si constutie un real pericol.
Trebuie dresat de o persoana cu multa experienta care sa stie cum sa il faca pe caine sa  inteleaga cine este stapanul. Fiind un caine cu un caracter mai dificil, dresajul trebuie sa fie ferm, fara a fi sever, facut cu calm, rabdare caci este sensibil la tonul vocii. Este un caine care reactioneaza rapid si cu instincte de agresivitate innascute. Cu toate acestea daca dresajul este facut corespunzator si are un stapan potrivil, el poate fi foarte devotat si ascultator.

Utilitate

Este folosit ca panic la vite, la vanatoarea de animale mari, pentru luat urma sau ca un excelent paznic al locuintei.


Aspecte particulare

Fila Brasileiro a fost un caine prohibit in numeroase tari datorita naturii sale agresive. Un Fila Brasileiro needucat si nesocializat poate fi dificil de controlat. Indiferent daca este dresat sau nu, Filei Brasileiro nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca nestingherit si trebuie tinut in lesa, cand este scos in spatii publice. Blana sa scurta si deasa nu necesita o ingrijire speciala pentru a o mentine curata si lucioasa, fiind suficienta o perierea periodica.

Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Durata medie de viata a rasei Fila Brasileiro este de 9-11 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.