Irish Water Spaniel
Irish water spaniel-ul este cel mai zvelt si mai inalt dintre spaniel-i, fiind consederat astazi o rasa rara. Exceland la inot, acest spaniel este renumit pentru recuperarea din apele foarte reci.
Relatiile cu familia si casa

O rasa devotata si afectuoasa, Irish water spaniel-ul se adreseaza familiilor cu copii de varste mai mari, unii avand tendinta de a fi mai atasati de unul dintre membrii familiei. Aceasta rasa este rezervata fata de straini, unele exemplare putand deveni caini de paza buni.
Irish water spaniel-ul prefera sa traiasca la tara sau intr-o zona cu mult spatiu pentru a putea face miscare. Adora sa recupereze si sa inoate. Irish water spaniel-ul este tolerant cu alte animalute de casa, mai ales daca este crescut cu acestea, dar, unele exemplare au tendinta de a fi agresivi cu alti caini.
Dresajul

Irish water spaniel-ul este foarte inteligent si usor de dresat, dar unii pot fi incapatanati si neascultatori. Sunt inotatori excelenti in mod nativ.
Aspecte particulare
Irish water spaniel-ul poate fi incapatanat si independent. Necesita o socializare adecvata pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor extreme (fie foarte timid, fie foarte agresiv). Unele exemplare pot fi agresive cu alti caini.

Boli si afectiuni curente

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Megaesofagul este o afectiune caracterizata printr-o diminuare pana la disparitie a contractiilor musculare de la nivel esofagian.
Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Irish water spaniel-ul este, de asemenea, predispus alergiilor pielii si infectiilor urechilor.
Durata medie de viata a Irish water spaniel-ului este de 10-12 ani.
Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.