Komodor


Cunoscut, de asemenea, si ca ciobanescul unguresc, Komondoru-ul si-a castigat reputatia de caine de paza feroce si protector loial. Inca utilizat pentru paza turmelor in tara sa nativa, Ungaria, Komondor-ul a devenit un animal de companie indragit in Statele Unite.

Istoricul si originea

Marturii istorice cu privire la existenta cainilor Komondor dateaza de acum cateva sute de ani, motiv pentru care este considerata o rasa de caini foarte veche. In secolul al IX-lea, caini Komondor au fost adusi in Ungaria de catre triburile nomadice.Acesti caini au fost utilizati pe teritoriul Ungariei pentru a pazi si pastori turmele de oi, vite si capre. Erau celebrii pentru luptele cu lupii, ursii si oamenii care le atacau turmele. Isi satisfaceau indatoririle fara a fi supravegheati sau indrumati de stapani. Cainii Komondor au invatat sa se adapteze conditiilor aspre si sa supravietuiasca independent de turma.
In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Komondor-ii erau utilizati pentru a asigura paza echipamentului militar. Multe exemplare de caini au murit la datorie, rasa devenind rara dupa sfarsitul razboiului. Exportarea lor din Ungaria devenise dificila in aceasta perioada datorita turbulentelor din viata politica si economica. In cele din urma, in anii 1930, primii caini Komondor si-a facut intrarea pe pamantul american.
Unii fermieri din Statele Unite inca mai utilizeaza caini Komondor pentru paza si protectia turmelor de animale, dar majoritatea exemplarelor sunt, astazi, indragite animale de companie.Aspectul exterior si dimensiunile

Blana alba, cu "snururi" a Komondor-ului este unica, adesea descris ca avand "dreadlock". Snururile au textura paslei, avand aspectul unui cap de mop. Ca pui, au parul pufos si ondulat. Pielea este pigmentata, gri.
Komondorii sunt caini robusti si puternici. Inaltimea la nivelul greabanului este de peste 65 cm, iar greutatea corporala este intre 48-59 kg.


Personalitatea

Acesti caini prezinta aptitudini extrem de puternice de aparator. Sunt inteligenti, independenti, hotarati si incapatanati. Au tendinta de a fi rezervati fata de straini, vazandu-si familia ca u turma care trebuie protejata. Cainii Komondor sunt animale cu un simt dezvoltat al teritoriului, motiv pentru care trebuie atent supravegheati cand sunt in preajma musafirilor. Komondorii sunt loiali si afectuosi cu membrii familiilor lor si necesita foarte putina miscare. Pot fi zgomotosi si sunt intotdeauna vigilenti cu pradatorii.
Relatiile cu familia si casa

Komondorii sunt caini toleranti cu copiii si cu alte animale numai daca acestea sunt considerate membri ai "turmei". Introducerea unor noi animale sau a copiilor in interiorul caminului sau pe domeniul lor poate fi stresanta, pana cand Komondor-ul ii accepta in familia sa.
Acesti caini nu pot fi fortati sa placa pe cineva nou; ei vor lua decizia daca ii accepta sau nu. Acest caine poate fi o rasa nu tocmai ideala pentru persoanele foarte sociabile, care au frecvent musafiri.
Dresajul

Puii de caine Komondor trebuie sa socializeze foarte bine inca din copilarie. Ei trebuie educati constant intreaga viata. Corijarea consecventa este cruciala. Acesti caini invata rapid, dar, instinctual, au tendinta de a fi independenti si de a actiona la bunul plac.
Aspecte particulare

Blana acestor caini, cu "ciucuri" sau sireturi, necesita o atentie constanta pentru a preveni incurcarea acesteia.
Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave. Durata medie de viata a Komondor-ului este de circa 12 ani.

Standard FCI 

Acestia sunt considerati a fi originari din Asia, mai exact din molosii tibetani, si este supranumit regele câinilor ciobanesti.
Nu asculta decât de un stapân, caruia îi este fidel si devotat. Are o marc forta în lupta si un aspect ce provoaca frica. Este deosebit de rezistent, încapatânat, perseverent, cu un caracter independent si voluntar.
Poseda o blana imensa, care-l apara de frig, caldura si de muscaturi. Prefera viata în spatiul liber, dar nu este refractar la confortul asigurat de stapân.Capul este bine delimitat fata de trunchi. Craniul este usor bombat si cu un stop bine marcat. Botul este relativ lung.
Trufa, de culoare neagra si cu falci usor cazute. Dintii sunt puternici si cu formula dentara completa. Tot capul este acoperit de o blana imensa, prezentând franjuri lungi.Ochii sunt de culoare închisa ; privirea vioaie, inteligenta, exprima siguranta de sine.
Urechile sunt prinse sus si atârna pe lânga cap, având forma de „V” cu vârful usor rotunjit. Urechile nu se ridica nici în clipele de atentie sau agitatie.Trunchiul. Spatele scurt si musculos. Crupa este usor cazuta, lata si de lungime mijlocie.
Piept foarte lung, profund si lat, bine coborât. Din profil, Komondorul se înscrie într-un patrat, deci este tot atât de înalt pe cât e de lung.Membrele anterioare si posterioare au raze osoase puternice si musculatura bine evidentiata.Coada este prinsa jos, atârnând pâna la nivelul jaretelor; curbata la extremitate, ea se ridica în clipele de actiune.
Parul este abundent si deosebit de franjurat, acopera perfect membrele anterioare si posterioare, dându-i un aspect de „balot”, care se misca foarte rapid.Culoarea este alba-imaculat sau usor ivorie.Talia si greutatea. Mascul: 80 cm si 50-60 kg; femela : 70 cm si 40-50 kg.
Defecte. Urechile ridicate, coada scurta, parul scurt; talie sub standard; mono- si criptorhidia.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.