Malamut de Alaska

Scurt istoric

Cainii din rasa Malamut de Alaska sunt caini nordici, descendenti ai cainilor din tribul Mahlemut, care au trait in Alaska de vest acum circa 2000 de ani.
Malamutii de Alasca au trait alaturi de oamenii din acea zona fiind folositi pentru tractarea saniilor incarcate cu alimente deoarece aveau o forta fizica impresionanta sau pentru a vana foci si ursi polari.
Au reusit sa cucereasca pe oamenii din trib prin curajul de care dadeau dovada si prin rezistenta pe care o aveau in conditii foarte grele.
Un test ADN care a fost facut recent a demonstrat ca rasa Malamut de Alaska este una din cele mai vechi rase de caini existente.
Malamutul este un caine foarte loial, prietenos si atasat de om, in special de copii. Este foarte inteligent, dar foarte independent si incapatanat, cu o personalitate puternica, foarte independent. Are nevoie de un stapan care sa fie "liderul haitei", sa fie autoritar si ferm , de asemenea are nevoie de foarte mult exercitiu fizic, pentru a-si exersa atat fizicul, cat si mintea.

Personalitate

Malamutul este un câine afectuos, prietenos si nu este câinele cu un singur "stăpân". Este un companion fidel si devotat, jucăus când este invitat, dar, în general, impresionant prin demnitate, la o vârstă adultă.
Altele
Utilizare: Câine de tractiune
Clasificare FCI: Grupa a V-a, câini de tip Spitz si de tip primitiv,
sectiunea 1, câine nordic de tractiune,
fără probă de lucru.
Malamutul de Alaska este un caine foarte inteligent, energic, rezistent, prietenos, jucaus cu copii, afectuos si devotat propriului stapan.
Uneori insa pot fi incapatanati, impunatori, dominanti si cu o gandire proprie, motiv pentru care unii oameni l-au catalogat gresit facandu-l prost.
Se intelege bine cu ceilalti caini daca au fost socializati de mici.
Le place la nebunie sa stea afara si sa fie cat mai des in compania stapanului sau a familiei.
Paza
Malamutul este un caine prietenos chiar si cu cei pe care nu-i cunoaste de aceea nu sunt recomandati ca si caini de paza.


Aspect fizic si dimensiuni

Malamutul de Alaska este un caine de talie mare, puternic, robust si musculos.
Are corpul solid, pieptul si membrele puternice iar labele scurte. Coada stufoasa, de lungime medie este purtata pe spate.
Are blana in doua straturi: primul strat de 5 cm lungime este foarte pufos si des iar al doilea strat este gros, aspru, foarte des si putin mai lung decat primul. Culoarea blanii poate fi alb simplu, alb cu negru, gri inchis sau roscat cu pete albe.
Capul este mare si lat, nasul maro, negru sau alb iar botul puternic si mare cu maxilarul incheiat in foarfece. Urechile sunt ridicate, triunghiulare, mici cu varfurile rotunjite. Ochii caprui la culoare sunt ovali si au marimea medie.
Inaltimea unui Malamut de Alaska variaza intre 64-70 cm la masculi si 58-65 cm la femele.
Greutatea este de circa 34-45 kg.
Proportii importante
Talie: există un larg evantai natural de dimensiuni la aceasta rasă, talia cautată si considerată ideală pentru lucru fiind la masculi de 65,5 cm si 38 Kg iar la femele 58,5 cm si 34 Kg.
Oricum, talia nu trebuie sa fie mai importantă decât proportiile, miscarea sau orice altceva ce influentează scopul rasei. Daca la arbitrare doi câini sunt egali ca tip, proportie si functie, va fi preferat cel ce este mai aproape de talia cautată pentru muncă.
Proportii: înaltimea pieptului este aproximativ egală cu jumatate din înaltimea la greabăn; punctul cel mai coborât al pieptului este în spatele antebratului. Lungimea corpului, masurată de la punctul umarului la punctul fesei, depaseste înaltimea la greabăn.
Conformatie: nu sunt permise excesele ponderale, fiind de preferat o bună proportie între osatură si talie.

Capul

Este larg si puternic, nici greoi nici grosolan, iar ca mărime este în raport cu talia exemplarului. Expresia fetei este dulce si sugerează o dispozitie afectuoasă.
Ochii: sunt dispusi oblic pe craniu, de culoare maron, în forma de migdală, de mărime medie. Ochii albastrii constituie defect eliminatoriu.
Urechile: sunt de mărime mijlocie dar par mici în comparatie cu capul. Au formă triunghiulară, usor rotunjite la vârf. Liniile de prindere sunt distantate între ele si sunt situate pe marginea exterioară a craniului, la nivelul unghiului extern (superior) al ochiului. Când sunt ridicate, pavilioanele sunt îndreptate lejer spre înainte, iar când lucrează sunt pliate contra craniului. Urechile prea apropiate constituie un defect.
Craniul: este larg si moderat rotunjit între urechi, se îngusteaza treptat si se aplatizează deasupra si împrejurul ochilor, se rotunjeste usor către obraji care sunt moderat plati. Între ochi există un mic sant. Linia superioară a craniului si linia superioară a botului formeaza aproape o dreaptă ce nu prezintă decât o usoară denivelare la punctul de jonctiune.
Botul: este puternic si masiv, în raport cu craniul, se diminuează doar putin în lărgime si grosime, de la jonctiunea cu craniul spre trufă.
Trufa: pentru toate culorile robei, în afară de rosu, trufa, buzele si pleoapele sunt de culoare neagra. Culoarea brună a trufei este acceptată doar la câinii cu roba rosie. "Nasul de zăpadă" cu o bandă mai decolorată, dispusă median, este acceptat.
Buzele: sunt aderente la maxilare.
Maxilarele: atât cel superior cât si cel inferior sunt mari, cu dinti puternici, iar incisivii se articuleaza în foarfecă. Prognatismul superior si inferior este considerat un defect.
Gitul: puternic si moderat arcuit.
Pieptul: este bine dezvoltat.

Gatul, linia superioara, corpul

Corpul este compact ca si constructie dar, în ansamblul liniei superioare, zona lombară nu este scurtă.
Spatele: este drept si coboară in pantă usoară pâna spre solduri.
Salele: sunt solide si bine muscularizate. Salele prea lungi, care fac spatele să se arcuiasca, constituie un defect.
Coada: este atasată in continuarea colanei vertebrale, este purtată pe spate când câinele nu munceste. Nu este culcată pe lungimea coloanei, nici rulată în buclă strânsă, sprijinită pe spate, nici acoperită cu par scurt, asemanatoare cozii de vulpe. Coada malamutului este bine îmblanită si are aspectul unei pene unduitoare.

Trenul anterior

Umerii sunt moderat înclinati, membrele anterioare fiind musculoase si prevazute cu o osatură foarte puternică. Văzut din fată, antebratul este perpendicular pe metacarpiene. Acestea din urmă, vazute din profil, sunt scurte, solide si usor oblice. Labele sunt de tip "rachetă de zăpadă", strânse si groase, cu pernite cărnoase, cu aspect ferm si compact. Labele sunt mari, cu degete bine apropiate si arcuite, iar printre degete există păr de protectie. Pernitele sunt groase si rezistente, unghiile scurte si groase.

Trenul posterior

Trebuie sa fie puternice, cu coapse foarte bine muscularizate si moderat angulate. Articulatia jaretului este moderat angulată si coborâtă. Văzute din spate, atât static cât si in miscare, membrele posterioare sunt perfect paralele cu membrele anterioare. Câinele nu este in partea posteriară nici prea îngust, nici prea lat. Pintenii nu sunt de dorit si se indepartează in primele zile după nastere.


Roba

Părul de acoperire este gros si aspru, niciodata lung sau moale. Subpărul este dens, cu o lungime cuprinsă între 2,5-5 cm, uleios, lânos si des. Lungimea părului de acoperire, cât si cea a subpărului este variabilă. Părul este relativ scurt pe părtile laterale si mai lung pe umeri, pe gât, pe lungimea spatelui si pe crupe. În general, malamutul are un păr mai scurt si mai rar în timpul lunilor de vară. În expozitii trebuie prezentat in stare naturală, toaletarea nefiind permisă decit pentru a da picioarelor un aspect curat si îngrijit.


Culori si semne

Culorile obisnuite trec de la gri deschis, prin nuante intermediare, la negru si de la nisipiu, prin nuante intermediare la rosu. Combinatii de culoare sunt admise la subpăr, pentru pete si însemnele pe fond mai deschis si in cazul culorilor secundare. Singura culoare uniformă admisă este albul. Albul este preponderent întotdeauna pe părtile inferioare ale corpului, pe membre, pe labe si pe cap, unde delimitează masca. O dungă albă pe frunte si/sau guler, sau o pată pe greaban sunt atractive si admise. O culoare discontinuă, pete pe bot, sau portiuni de corp sunt respinse.

Miscarea

Malamutul are o miscare regulată, vioaie si hotarată. Este agil pentru greutatea si talia sa. Partea posterioară produce o fortă de propulsie care se transmite părtii anterioare printr-o regiune lombară bine muscularizată, aceasta însusire asigurând un pas uniform si alungit. Privite din fată sau din spate, membrele se miscă în linie dreaptă, nici prea apropiate, nici prea departate. La trap sustinut, membrele au tendinta de a converge spre un punct care corespunde cu centrul de greutate al corpului. Orice fel de mers rigid sau orice miscare care nu este dinamică si nu promite un randament de lungă durată sunt considerate defecte grave.

Aspecte particulare

Malamutul nu este un caine prost, cum gresit pot crede unii. Din contra, estre chiar foarte inteligent, dar oamenii fac greseala sa il catalogheze gresit, datorita dificultatii de dresaj a lor. Cheia succesului in dresajul lor este a-i mentine interesati, a le provoca si exersa inteligenta, deoarece, se plictisesc foarte repede.
Cel mai probabil , un Malamut stie ce vrei de la el, dar pur si simplu nu vrea sa execute. Malamutul este un caine foarte curat si relativ lipsit de miros. El se curata singur, ca o pisica. De exemplu, daca se murdareste de noroi, se va curata singur. De aceea, imbaierile nu sunt necesare foarte frecvent. Este recomandat sa se faca 1-2 bai pe an cel mult.
Malamutul de Alaska nu este un caine potrivit pentru viata de apartament deoarece este activ, ii place sa stea afara la racoare si sa alerge prin curte.
Pentru cei care locuiesc la curte si au un Malamut de Alaska este indicat sa aiba gardul mai inalt si bine ingropat in pamant deoarece ei au obiceiul sa sape pe sub el pentru a evada.
Datorita blanii groase si dese nu ingheata de frig in timpul iernilor geroase in schimb are nevoie de umbra si racoare in timpul verii.
Când se arbitrează un Malamut de Alaska, functia sa, care constă în a trage poveri grele, trebuie să primeze în fata celorlalte însusiri. Severitatea penalizării depinde de cât de mult se îndeparteaza subiectul de descrierea malamutului ideal si în ce grad un defect particular va afecta aptitudinile câinelui pentru lucru. Membrele trebuie să denote o fortă putin obisnuită si o formidabilă putere de probpulsie. Toate semnele de imperfectiuni ale membrelor sau labelor din fată sau spate, static sau în miscare, trebuie considerate ca defecte grave. Spuse fiind cele de mai sus, defectele în cauză sunt urmatoarele: labe plate, coate de vacă, metacarpiene defectuoase, umăr drept, lipsa angulatiilor, mersul rigid, orice miscare necoordonată si neregulată, lipsa de substantă, pieptul insuficient de coborât, corp greoi sau usor ca osatură si proportii în general mediocre.
Exercitii si dresaj

La un astfel de caine care este si inteligent si incapatanat, dresajul trebuie sa fie unul ferm, echilibrat, variat, astfel incat sa-l mentina interesat deoarece invata repede si se plictiseste repede.
Malamutul de Alaska dispune de o forta fizica si o energie impresionanta de aceea este recomandat doar celor care au suficient timp liber si spatiu pentru a face exercitii fizice destul de complexe care sa-l mentina in forma.
Ingrijire
Malamutul de Alaska este un caine aproape lipsit de miros si foarte curat. Nu este necesar sa-l spalati mai des de 2-3 ori pe an deoarece se curata singur ca pisica atunci cand se murdareste de noroi. In perioada de naparlire blana trebuie periata pentru a inlatura firele desprinse.

Boli si afectiuni curente

"Nasul de zapada", este descris ca pete roz sau rosii, pe trufa neagra si apare frecvent in cadrul raselor nordice. Aceste pete pot sa dispara in sezonul cald si sa reapara iarna, nefiind considerat c o conditie patologica. Problema principala cu aceste depigmentari este riscul aparitiei cancerului, deoarece pielea depigmentata de pe aceste regiuni este mult mai expusa la arsurile solare. De aceea , este recomandat ca aceste regiuni depigmentate sa fie acoperite periodic cu o crema protectoare, pentru a preveni riscul aparitiei bolii canceroase.
O alta problema care poate aparea este caderea blanii pe unele locuri, pe care pielea este rosie, iritata. Acestea pot apare mai ales datorita alimentatiei, Malamutul fiind un caine care nu face fata unei diete prea bogate si picante.
Dilatatia gastrica este o alta afectiune comuna cainilor de talie mare, cu toracele adanc. Este o conditie care poate pune in pericol viata cainelui, daca nu se intervine rapid. Mecanismul consta in umflarea stomacului cainelui, datorita acumularii de gaze sau lichide, odata cu balonarea, putand apare si torsiunea in jurul propriei axe. Daca torsiunea se face cu mai putin de 180 grade, se numeste torsiune, iar daca se roteste cu mai mult de 180 grade, se numeste volvulus. Dilatatia gastrica acuta, neurmata de torsiune, se poate remedia singura in cateva minute , dar volvulusul sau torsiunea sunt urgente chirurgicale, trebuie remediate imediat. Sansele de recidiva sunt de 50 %.
Problemele oftalmologice intalnite sunt atrofia retiniana progresiva si atrofia retiniana de origine centrala. Mai apare hemeralopia sau "orbirea la lumina zilei". Toate aceste probleme sunt determinate genetic. De aceea, potrivirea atenta a perechilor de reproducatori este foarte indicata.
Displazia de sold este o alta problema genetoca care afecteaza malamutul. Aceasta consta intr-o laxitate a femurului in cavitatea acetabulara, articulatiile soldului isi piers astfel taria. Aceasta poate conduce la dureri mari si schiopaturi severe. Displazia de sold este considerata a fi moderat transmisibila genetic. Se recomanda executarea radiografiilor de control, inainte de folosirea la reproductie a exemplarelor adulte de Malamut.
Condrodisplazia este o alta afectiune cu determinism genetic, intalnita in special la linia Loot. Afectiunea consta in intarzierea dezvoltarii endocondrale, in procesul formarii oaselor. Exista diferite teste pentru depistarea acestei afectiuni, cum ar fi radiografiile si analizele sanguine, deoarece gena recesiva care produce condrodisplazia pare sa afecteze si celulele sanguine, producand o anumita anemie.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.