Mastiff Tibetan
Istoric rasa

Este considerat stramosul tuturor raselor de Mastiff. A fost crescut pentru paza cirezilor si locuintelor tibetanilor. In 1877 Regina Victoria a primit cadou un exemplar al acestei rase, la fel si presedintele Eiserhower.
Aspect exterior

Cainii din rasa Mastiff Tibetan sunt caini puternici, cu o structura osoasa robusta. Sunt caini foarte mari, cu un cap larg si masiv, si o blana abundenta, densa, de lungime medie. Capul, asemanator celui de urs, are un bot larg si tocit. Buza de sus acopera de obicei pe cea de jos. Nasul acestor caini este mare si in general negru. Urechile in forma de V, cu piele groasa, atarna in jos. Cainii maturi, mai ales masculii, tind sa aiba o barbie dubla. Corpul este putin mai lung decat coada si picioarele sunt bine articulate, cu oase tari, puternice. Marco Polo descria acesti caini ca fiind "inalti cat un magar cu o voce la fel de puternica precum cea a unui leu." Botul este mai deschis decat cel al cainilor din rasa Mastiff englez, cu falci extrem de puternice. Blana formeaza o coama puternica in jurul gatului. Parul de pe cap este scurt. Coada grea face bucle peste spate. Cainii din aceasta rasa de caini sunt de obicei negri, uneori cu semne aurii, desi pot avea si alte nuante de albastru, crem sau rosu. Unii dintre ei au chiar semne cu alb.
Este un caine de talie mare, puternic cu un corp dreptunghiular. Are un cap mare, lat, cu un bot patrat. Buzele sunt mari si usor lasate lateral. Ochii sunt de marime medie, oblici si caprui inchis. Urechile sunt triunghiulare, medii ca marime, rotunjite la varf si lasate. Coada este lunga, stufoasa si arcuita pe spate. Blana este dubla cu un strat interior gros, pufos si unul exterior cu firl drept, aspru. Blana poate fi neagra, neagra cu cafeniu, maro-auriu, gri sau fara zone cafenii in jurul ochilor, partea inferioara a picioarelor, sub coada si pe bot.Temperament rase de caini

Este un caine calm, rezervat si cam incapatanat. Echilibrat, curajos, demn, foarte devotat familiei, este iubitor de copii, dar poate deveni prea protector si poate interpreta gresit unele interactiuni inofensive. Este prevazator cu straini. Daca a fost socializat de mic cu alti caini sau alte animale din gospodarie, atunci nu sunt probleme.
Cainii Mastiff Tibetan sunt foarte protectivi si cu un simt al teritoriului bine dezvoltat. Sunt caini calmi, si contemplativi. Demni si impunatori, sunt foarte loiali familiei de care apartin. Este alaturi de copii si-i iubeste mult, in acelasi timp nu are incredere si e rezervat cu strainii. Sunt caini bravi si neinfricati, atunci cand sunt dresati corect. Intr-un fel sunt caini mai incapatanati si foarte determinati, dar au o dorinta permanenta de a face pe plac. Sunt caini rabdatori si foarte inteligenti, crescuti pentru a prelua initiativa. Rasa cainilor Mastiff Tibetan trebuie tinuta sub atenta supraveghere atunci cand este tinuta alaturi de alte animale de casa, dar se poate acomoda usor cu acestea daca este bine dresata. Daca stapanul doreste sa-si mai cumpere un caine, este bine sa se orienteze spre o rasa nedominanta. Desi sunt caini de paza in patria natala, nu se bucura de o istorie lunga a relatiei cu oamenii. Totusi, acesti caini pot fi socializati si dresati pentru a deveni protectori de incredere al familiei, si companioni grozavi. Cuvintele dure si intentia de lovire nu pot provoca decat o ignorare si mai puternica a dresorului, de aceea sunt recomandate metode de dresaj canin mai echilibrate si ferme. Putinele exemplare care au mai ramas in Tibet sunt feroce si agresive, imprevizibile in comportament, si foarte dificil de dresat. In contrast, cainii crescuti in Anglia sunt ascultatori si atasati de stapanul lor.
Dresaj

Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu multa experienta in dresaj si trebuie sa fie ferm, fara a fi sever, fara  a lovi cainele, sa fie calma, echilibrata pentru ca animalul sa capete incredere sa-si respecte stapanul. Ii plac plimbarile lungi, dar nu si alte activitati avand un nivel moderat de activitate.Utilitate

Este un bun caine de paza al locuintei si un devotat companion.
Ingrijire

Blana acestui caine necesita un periaj regulat, iar in perioada de naparlire perioajul trebuie sa fie mai intens si zilnic.

Conditii de viata caini


Se simte cel mai bine in aer liber alaturi de un stapan ferm, cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de dresaj, socializare.
Cainii Mastiff Tibetan nu sunt recomandati pentru viata de apartament. Sunt destul de inactivi la interior si au nevoie de cel putin o curte larga. Sunt caini carora le place sa urce si sa sape. De asemenea, trebuie sa va asteptati de la acesti caini sa incerce sa evadeze. Astfel, un gard inalt, cu o temelie solida la baza este necesar pentru a preveni astfel de evenimente. De asemenea, este necesar sa aduceti acesti caini la interiori pe timpul noptii, caci sunt recunoscuti ca latratori nocturni. In casa vor fi destul de tacuti.

Exercitii caini

Cainii Mastiff Tibetan au nevoie de plimbari zilnice, dar nu trebuie suprasolicitati. Jogging-ul este prea tare pentru articulatii datorita marimii lor. Este o rasa de caini carora le place sa te insoteasca la o plimbare prin padure, dar care nu sunt prea entuziasti in a se juca cu migea sau altceva de genul asta. Trebuie avut grija ca oasele, musculatura si incheieturile cateilor din aceasta rasa sa nu fie suprasolicitate pe timpul exercitiilor.
Speranta de viata a acestor caini este de minimum 15 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.


Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.