Pinscher German


Pinscher-ul german este originar din Germania, rasa datand de cateva secole si fiind folosita ca si caine utilitar pentru a vana animalele daunatoare (pasari si rozatoare) si pentru a-si apara familia si domeniul. Cainele a fost utilizat in procesul de formare a Doberman-ului pinscher si a pinscher-ului pitic, dar este mult mai inrudit cu schnauzer-ul.
Pinscher-ul german este un caine de talie medie, undeva intre un pinscher pitic si un Doberman pinscher. Una dintre rasele de baza utilizate in dezvoltarea acestor rase, pinscher-ul german este, de fapt, mult mai inrudit cu schnauzer-ul standard. Pinscher-ul german este de asemenea cunoscut si ca pinscher-ul standard.

Istoricul si originea

Cainele Pinscher pitic ,creat in Germania din exemplare de talie medie ,a cunoscut o mare popularitate in Statele Unite ,incepand cu deceniul al treilea al secolului nostru.Raspandit ca un caine de companie si de paza ,Pinscher a fost selectionat initial pentru starpirea soarecilor.Acest catelus robust si vioi ,cu un mers saltaret caracteristic ,era practic necunoscut inainte de anul 1900 in afara granitelor Germaniei.Are un aspect asemanator unui Dobermann ,dar pitic ,ceea ce nu trebuie sa surprinda ,deoarece pentru crearea rasei Dobermann a fost folosit si Pinscherul.
Trebuie sa spunem, dintru-nceput, ca Pinscherul Pitic nu are nici o legatura cu Dobermann-ul si ca, de fapt, el este o rasa mult mai veche decat acesta.
Pinscherul Pitic, care era utilizat la "vanatoarea" de soareci, reprezinta rezultatul unor incrucisari dintre cateva rase de terrieri si Pinscherul German. Avand in vedere pasul elegant si modul de ridicare a membrelor este foarte posibil sa fi fost facuta si o infuzie de sange de Ogar Pitic Italian. Cert este ca numele acesta, Pinscher, in germana inseamna terrier. In fapt, Pinscherul a fost cunoscut si sub numele de Micul Terrier German.
Inainte ca rasa Pinscher pitic (Zwergpinscher) sa fie clasificata separat de celelalte ,se raspandise in Germania si in Peninsula Scandinava un Pinscher de talie medie (40-48 cm la greaban) din care ,prin selectarea exemplarelor de cele mai mici dimensiuni ,s-a obtinut varietatea pitica.Rasa a fost recunoscuta oficial in anul 1879.In anul 1895 a luat fiinta in Germania Pinscher Club ul German (devenit apoi Pinscher Schnauzer Klub) ,dar interesul pentru varietatea pitica a rasei a aparut la inceputul secolului al XX lea ,iar popularitatea ei a crescut in al treilea deceniu ,dupa ce a fost adusa in Statele Unite ,unde ,in anul 1929 ,a fost fondat Miniature Pinscher Club of America.In ultimii ani ,succesul acestui caine mic este in continua crestere.
Este o veche rasa germana care contribuit la crearea altor rase foarte cunoscute cum ar fi Doberman-ul sau Schnauzer-ul. A fost unul dintre primii caini germani prezenti la o expozitie canina. A fost recunoscut ca rasa in 1879. Este raspandit si apreciat in mai multe tari dar mai ales in Germania si Franta.
In anii 1800, puii de pinscher german puteau avea blana atat neteda, cat si aspra. In cele din urma, cainii cu blana neteda au devenit cunoscuti ca pinscher-i germani, in timp ce cainii cu blana aspra au devenit schnauzer-ii standard de astazi. In 1879, rasa a fost oficial recunoscuta in Germania si a fost protejata si promovata din 1894 de catre clubul german al pinscher-ului schnauzer.
Pinscher-ul german aproape disparuse dupa al doilea razboi mondial, dar a reusit sa fie salvat datorita eforturilor lui Werner Junghof pana la jumatatea anilor 1950.
Astazi, pinscher-ul german este un caine destul de rar in Statele Unite, fiind considerat mai degraba un companion si un protector decat un caine de vanatoare.
Pinscher-ul german a fost recunoscut de catre American Kennel Club in anul 2001, ca si membru al grupei cainilor utilitari.
Rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, KCGB, NKC, NZKC, ANKC, APRI, AKC, ACR, pinscher-ul german apartinand grupei a 2-a.
Aspectul exterior si dimensiunile

Pinscher-ul german este un caine de talie medie, musculos care seamana cu un Doberman pinscher mai mic. Botul este drept si alungit, prevazut cu un nas negru, iar urechile sunt situate in partea superioara a capului. Ele pot fi cupate sau nu. Cand nu sunt cupate, urechile formeaza un fald. Coada este purtata ridicat si scurtata, iar picioarele sunt similare celor de pisica.
Blana acestui caine este neteda, lucioasa si scurta. Coloarea blanii poate fi cafenie (varietatea Isabella), diferite nuante de rosu si negru sau albastru cu pete roscate sau maron.
Pinscher-ul german adult are o greutate corporala in jur de 11-16 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 41-48 cm.
Este un caine a carei conformatie se inscrie intr-un patrat ,cu toracele adanc ,spatele rectiliniu si abdomenul retras.Capul este ingust si fusiform ,cu bot viguros si bine proportionat.Ochii sunt de marime medie ,usor ovali si negri.Urechile trebuie sa fie foarte mici ,prinse sus ,drepte sau atarnate.Roba este formata din par scurt ,neted si lucios ,negru-albastrui sau maro-ciocolatiu ,cu pete maro-deschis sau maro-roscat in diferite nuante.Coada este prinsa sus si purtata ridicat ,dar de obicei taiata scurt.
Este un caine de talie medie, cu aspect patrat, cu dimensiuni armonioase, robust dar elegant.Are un cap trapezoidal, lung, cu un bot alungic si un nas bont. Urechile sunt lasate la nastere, dar deobicei sunt taiate pentru a sta ridicate. Coada este deobicei taiata. Blana are un par scurt, des, moale, neted si lucios. Poate fi unicolor (brun-roscat) sau bicolor (negru -caramiziu sau cafeniu sau albastrui cu puncte rosii).

Personalitatea

Pinscher-ul german poate fi companionul ideal. Pinscher-ul german este un caine plin de viata si inteligent. Este foarte jucaus si curajos, dar poate fi incapatanat si independent. Nu are tendinta sa latre atat de mult ca alti pinscher-i, dar va latra intotdeauna cand se apropie vreun strain.
Pinscher-ii germani au instincte de protectori in mod nativ, astfel ca vor musca inainte de a gandi daca este cazul. Ca si in cazul altor pinscher-i si terrier-i, pinscher-ul german nu se va retrage in cazul disputelor cu alti confrati, motiv pentru care are nevoie de un proprietar ferm care sa-i controleze tendinta de a se incaiera. Pinscher-ii germani sunt caini foarteloiali si protectori. Ei isi vor apara teritoriul, proprietarul si familia pana la ultima rasuflare. Ei de asemenea, pot deveni peste masura de posesivi cu propriile obiecte, cum ar fi propriile oase, un scaun in care ii place sa lancezeasca si castronul cu mancare. Pinscher-ul german trebuie invatat care ii este locul in casa.
Este un caine cu o mare capacitate de adaptare, inteligent, vioi, jucaus, vigilent si foarte credincios stapanului. Afectuos si devotat cu familia este rabdator si jucaus cu copiii. Pe straini ii latra puternic apoi se linisteste rapid. Se intelege fara probleme cu alte animale si alti caini.
Mereu vigilent ,inteligent si credincios stapanului ,cainele de aceasta rasa da dovada de un surprinzator curaj ,avand in vedere dimensiunile sale foarte mici.Este un caine bun de agrement si de paza ,foarte bun pentru vanarea soarecilor.Se misca intr-o maniera caracteristica ,cu un mers la trap ,are un comportament vioi si este foarte combativ.
Ingrijire

Un periaj ocazional si mai frecvent in perioada de naparlire este suficient pentru ingrijirea acestui caine.

Relatiile cu familia si casa

Pinscher-ul german este un caine care se preteaza persoanelor care locuiesc in apartamente. Este destul de activ in interiorul caminului, dar nu necesita o curte mare, plimbarile in lesa fiind suficiente. Daca este lasat singur intr-o curte imprejmuita, asigurati-va ca gardul sa fie integru si sa nu fie vreo poarta deschisa, deoarece pinscher-ul german va incerca sa evadeze. Pinscher-ilor germani nu trebuie sa li se permita sa hoinareasca fara a fi tinuti in lesa pentru ca au tendinta de a haitui orice misca.
Acest caine isi adora familia, dar este mai fericit alaturi de copiii de varsta mai inaintata. Este loial si chiar posesiv cu membrii familiei sale, ceea ce-l face un caine de paza bun. Rasa poate fi agresiva cu strainii, daca nu socializeaza adecvat inca din copilarie. Unele exemplare isi pot manifesta agresivitatea fata de alti caini. Cand este lasat in compania altor animalute de casa, mici (pisici, iepuri, etc.) intotdeauna trebuiesupravegheat.


Dresajul

Pinscher-ul german este un caine inteligent si usor de dresat, cu rabdare si perseverenta. Daca nu este educat sa fie supus si ascultator, pinscher-ul german poate deveni neascultator, incapatanat si greu de controlat.
Aspecte particulare

Pinscher-ului german nu-i place sa fie lasat singur fara nimic de facut. Sunt caini inteligenti avand nevoie de o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament, distructive. Datorita taliei lor mici si a blanii scurte, pinscher-ul german trebuie protejat de frig.
Blana lui lucioasa, neteda si rezistenta necesita minima ingrijire. O periere periodica pentru a inlatura parul mort este tot ceea ce are nevoie. Aceast caine naparleste sezonier.
Reprezentant de marca al familiei "piticilor", Pinscherul Pitic este un caine extrem de popular si apreciat. Creatie a chinologiei germane, acest mic animal se remarca prin structura sa compacta, musculatura dezvoltata, parul scurt si lucios, conturul sau cu linii foarte bine cizelate.
Un companion extrem de "prezent", acest "pitic" este foarte curajos, exigent si tenace. Un caine mandru, elegant ca aspect, curajos, chiar in exces, si care latra cu foarte mare usurinta, un "caine mare", cu un corp poate prea mic pentru un caracter atat de combativ! In unele situatii, Pinscherul nu se sfieste sa "se dea" la confratii de talie mult mai mare decat a sa. In general, el este un caine relativ ponderat in relatiile cu celelalte animale si placut cu copiii, cu conditia insa ca acestia sa nu-l sacaie prea tare. Este destul de suspicios cu strainii, dar comportamentul sau este total dependent de maniera in care este socializat din frageda pruncie. Pinscherul Pitic poate invata foarte multe, dar mai ales ceea ce il intereseaza! Pentru a-i "fasona" caracterul este indicat sa fie plimbat, de mic, in medii populate cu caini si oameni. Veti ramane uimiti cu cata usurinta va va intelege si va va asculta acest caine! Pentru toate caracteristicile enumerate mai sus, Pinscherul Pitic poate fi numit "regele toy-lor".
Ca structura, el este un caine ce nu depaseste 25-30 de centimetri la greaban si o greutate de 5 kilograme. Dar mare atentie la mancare! Hraniti-l corect, altfel veti avea un caine obez! Pinscherul este un caine perfect adaptabil vietii de apartament si nu va suferi daca nu are si o gradina sau o curte. Atentie, insa, este foarte sensibil la frig!
Acest caine nu are nevoie de un program special de exercitii fizice, dar este bine sa i se ofere ocazia sa alerge si sa se joace ori de cate ori este posibil. Tinand cont de curiozitatea naturala si dorinta de explorare a lumii ce-l inconjoara, tentativele sale de evadare trebuie stopate. Ca longevitate, Pinscherul Pitic poate trai aproximativ 15 ani sau chiar mai mult.
Raspandire: In jurul anului 1900, aceasta rasa trece Oceanul Atlantic si ajunge in Lumea Noua, concomitent cu aparitia sa pe scena chinologica franceza. Cel de Al Doilea Razboi Mondial determina o scadere a numarului de exemplare, dar in perioada imediat urmatoare Pinscherul cunoaste o noua dezvoltare in Germania, Statele Unite si Brazilia, tari unde efectivele de Pinscher Pitic sunt foarte importante. Nu putem ignora nici efectivele de calitate prasite in Israel, de catre deja faimoasa canisa Hamayan sau cele din Rusia, unde rasa inregistreaza o crestere de popularitate semnificativa.
Inteligent, sportiv, mereu "prezent" si vesel, rezistent si usor de intretinut, apt convietuirii in apartament, Pinscherul Pitic se recomanda a fi o rasa ce merita o mai mare atentie din partea iubitorilor de caini si poate fi o optiune de succes pentru toti cei ce doresc sa detina un caine de rasa. Noi vi-l recomandam!


Boli si afectiuni curente

Pinscher-ul german este o rasa rezistenta si, per ansamblu, sanatoasa, cu putine probleme de ordin medical. Urmatoarele afectiuni au fost relatate cu o frecventa mai crescuta:
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Atrofia retiniana progresiva este o afectiune care deterima degenerarea celulelor nervoase de la nivel retinian. Afectiunea debuteaza adesea la animalele in varsta si poate conduce la orbire.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Acesta tulburare poate afecta unul sau ambi ochi, conducand la orbire fara tratament.
Herniile , ombilicala sau inghinala, se pot produce.
Maladia von Willebrand este o tulburare de coagulare.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Durata medie de viata a pinscher-ului german este de circa 12-15 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.