Pit Bull Terrier-ul American
Pit Bull Terrier-ul American (PBTA) face parte din grupa raselor de Terrieri, una dintre cele cateva rase clasificate ca si Pit Bulli.Cainii din aceasta rasa sunt recunoscuti pentru puterea, loialitatea si tenacitatea lor.

Istoric si origine

Pit Bull Terrier-ul American (PBTA) face parte din grupa raselor de Terrieri, una dintre cele cateva rase clasificate ca si Pitt Bulli.Cainii din aceasta rasa sunt recunoscuti pentru puterea, loialitatea si tenacitatea lor. Aceasta rasa nu este recunoscuta de American Kennel Club, desi, rasele American Staffordshire Terrier si Staffordshire Bull Terrier, foarte inrudite cu acesta, sunt recunoscute fiind in schimb recunoscuta de catre United Kennel Club. De asemenea, American Pit Bull terrier-ul este mai degraba recunoscut si inregistrat in registrul genealogic al rasei American Pit Bull. Rasa a inceput sa se formeze prin anii 1800, prin incrucisari intre Bull Terrieri adusi in America din Irlanda si Anglia, datorita popularitii de care se bucurau in acea vreme luptele antre caini. Pe masura ce Statele Unite s-au dezvoltat, cainii au inceput sa fie folositi si in ferme, ca si utilitari.Atunci cand erau crescuti pentru lupte, crescatorul alegea exemplarele cele mai puternice, cu dorinta de lupta dar in acelasi timp fara agresivitate fata de oameni. Astfel, orice caine care manifesta agresiune fata de proprietar sau dresor, era eliminat imediat. Acest mod de selectie a dus la crearea unui caine puternic, dar fara riscul intoarcerii acestei agresivitati asupra stapanului. Dupa ce luptele de caini au de venit ilegale in America, multi proprietari au vrut sa isi inscrie totusi animalele in registre oficiale si sa ii indeparteze de originile lor de luptatori. In jurisdictiile unde legislatia specifica referitoare la aceste rase ameninta proprietarii acestor caini, ei au fost sfatuiti sa inregistreze cainii ca fiind tipul "Staff" sau " Amstaff", care nu face parte din grupul raselor de Pit Bulli, considerate periculoase. Acest fapt a creat totusi nemultumire in randurile crescatorilor de American Staffordshire terrier si de Staffordshire Bull Terrier, care au considerat aceasta actiune ca lipsita de etica, temandu-se ca restrictiile vor fi extinse astfel si asupra acestor rase.Aspect exterior si dimensiuni

Rasa PBTA este cea de talie medie, din grupul celor trei rase de Pit Bulli (vezi si Terrierul american de Staffordshire si Bull Terrierul de Staffordshire). Masculii cantaresc 16-29 kg, iar femelele 16-27 kg. Roba: parul scurt, intr-un singur strat, aspru dar lucios.Orice culoare a robei este acceptata, putand fi patati sau unicolori. Toate culorile de ochi sunt acceptate, exceptand albastrul. Urechile sunt roz, pot fi cupate, desi se prefera sa nu fie.Coada este scurta si terminata efilat. Corpul este solid si musculos, cu pieptul larg. Capul are o forma "intepenita", cu cateva pliuri cutanate pe frunte.
Personalitate

PBTA poate fi un caine foarte dragut, curios, inteligent si amuzant. Ei se remarca prin comportamentul lor expansiv, afectuos si dornic sa faca pe plac omului, de care sunt si foarte atasati. Daca sunt crescuti si educati cu fermitate, ei pot fi niste caini de familie foarte buni. Aceasta rasa, cum bine se stie, poate fi insa si incapatanata, insistenta si predispusa sa dezvolte agresivitate fata de alti caini, nefiind o alegere inteleapta pentru o persoana care este novice in dresajul unui caine. De multe ori pot dezvolta un anumit nivel de agresivitate fata de alti caini, in special straini, de acelasi sex si cu aceiasi pozitie ierarhica. Dar, socializarea timpurie si dresajul corespunzator pot face ca multi indivizi ai rasei sa nu dezvolte niciodata asemenea comportament agresiv. Totusi, nu trebuie sa uitam ca aceasta rasa a fost creata pentru luptele cu caini, de aceea, un Pit Bull, chiar socializat de pui, poate dezvolta un comportament agresiv la maturitate. Un proprietar responsabil trebuie sa nu isi lase cinele sa interactioneze cu caini straini, fara a fi supravegheat si trebuie sa se puna in tema asupra modului in care pot fi despartiti cainii, daca se bat.Relatiile cu familia si casa

In ciuda ideii foarte populare care se vehiculeaza, referitor la atitudinea Pit Bull-ilor fata de copii, acestia nu sunt periculosi pentru copii, totusi, nici un caine, din nici o rasa nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta copiilor. Majoritatea Pit Bull-ilor bine crescuti si dresati vor tolera copiii si tratamentele chinuitoare ale acestora, pentru ca sunt caini foarte rabdatori si cu o mare toleranta la durerea fizica. PBTA nu au fost niciodata crescuti pentru a dezvolta agresivitate fata de oameni, sau pentru a fi caini de paza. Este important ca un orice exemplar al rasei care arata agresivitate pentru oameni, sa fie exclus de la reproductie, pentru a nu degenera natura prietenoasa a rasei.


Dresajul

Pentru aceasta rasa este obligatorie o educatie ferma, timpurie, realizata cu simt de raspundere si fermitate. Adesea, proprietarii neexperimentati tind sa declare ca ii depseste educatia acestor caini. Sunt caini foarte energici, ce au nevoie de mult exercitiu fizic si stimulare, pentru a-si canaliza energia benefic, pentru a nu deveni frustrati si distrugatori. Fiind un caine atletic, PBTA poate fi folosit in diverse actiuni utilitare, cum ar fi tractarea unor greutati, operatiuni de cautare si salvare, concursuri de agilitate canina, de asemenea pot face cu succes un dresaj de supunere.


Aspecte particulare

Cele trei rase de Pit Bull sunt de regula usor confundate intre ele, avand standarde aproape identice, cu varitii numai in ceea ce priveste dimensiunile exterioare si culorile. America Staffordshire terrier-ul si PBTA au cam aceiasi stramosi. Multi oameni le considera aceste rase ca fiind tipuri diferite ale unei singure rase. In Statele Unite acesti caini sunt folositi in operatiunile de depistare a drogurilor, ca si in echipele de cautare si salvare ale Politiei, datorita tenacitatii, energiei si versatilitatii lor.
Pentru a furniza o istorie completa a acestei rase trebuie sa ne intoarcem in sec. 19, inainte de existenta incrucisarii intre bulldog si terrier. Incrucisarea intre bulldog si terrier a rezultat in Staffordshire Terrier, care era numit la inceput Ciinele Bull si Terrier, Jumatate Jumatate (Half and Half) si de asemenea Dog Pit sau Pit Bullterrier.
   Mai tirziu, a devenit cunoscut in Anglia sub numele de Staffordshire Bullterrier si este ciinele de la care au pornit rasele AS si APBT. Pina in prima parte a sec. 19, Bulldogul a fost crescut in Anglia pentru asa numita haituire a taurilor. Acesta era un sport crud in care un taur priponit, adus la piata pentru sacrificare, era atacat de bulldogi, in ideea ca astfel se producea o fragezire a carnii sale, inainte de sacrificare.
    Aceasta ipoteza nu avea nici o baza reala si nu servea decit scopului de a umple buzunarele celor care antrenau ciinii pentru aceste lupte sadice. In timpul acestor lupte ciinele ataca vita, incercind sa evite copitele si coarnele sale, agata cite o ureche sau nasul, pina cind animalul se prabusea din cauza epuizarii sau a lipsei de oxigen. Multi dintre ciini erau zdrobiti de copite, de coarne, aruncati in aer alegindu-se cu oase rupte. Pe ansamblu, si ciinii si vitele aveau de suferit. Fiecare clasa sociala, de la oamenii simpli pina la nobilime aprecia aceste spectacole, ca pe un mijloc de a uita violenta si bolile din viata de zi cu zi.
     Publicul a fortat insa Parlamentul sa interzica aceste lupte in 1835. Dupa ce aceste lupte au fost interzise, crescatorii de ciini care apreciau indrazneala, curajul si tenacitatea acestor ciini si-au indreptat atentia catre luptele intre ciini. Ei au inceput cu bulldogul, l-au incrucisat cu terrierul pentru spiritul de lupta si au produs Bull Terrierul, un ciine care le-a satisfacut toate asteptarile. El a fost crescut pentru agresivitatea fata de alti ciini, curaj, suportabilitate inalta fata de durere, coagulare rapida a singelui in situatia cind e ranit, dorinta de lupta pina la sfirsit si o mare afectiune pentru oameni.
AS si PBTA sunt veseli, dornici de iesiri in natura, stabili, ceea ce face din ei minunate animale de casa. Ei sunt extrem de inteligenti si sunt paznici excelenti. Cresterea atenta a produs AS si PBTA de azi care sunt afectuosi, demni de incredere si extrem de loiali, avind o personalitate plina de curaj. Fiind un ciine extrem de orientat spre familie, AS si PBTA se descurca bine cu copiii si cu batrinii care folosesc bastoane sau carucioare. Aceasta nu exclude celelalte grupe de virsta, acesti ciini putind juca "adu batul" sau "lupta cu sfoara" ore in sir si placindu-le o alergatura zdravana. Un adevarat campion si aparator al familiei sale acest ciine se va pune in pericol, suferind uneori grave raniri sau chiar moartea, pentru a salva membrii familiei. Usor adaptabil la viata de oras sau de tara, singurul lucru care va fringe spiritul si inima acestui ciine este lipsa atentiei afectuoase a stapinului sau.
         Avind singe de terrier, el poseda instinctul natural de a se masura cu alti ciini. Aceasta poate deveni o problema daca animalul nu este antrenat in mod corespunzator insusirii sale cunoscute sub numele de rezistenta. Pentru ca cea mai mare parte a ciinilor, inclusiv ciini masivi de 100-150 pounds precum Mastiff si Rottweiler, nu vor avea sansa impotriva unui AS sau PBTA hotariti. Centrul de greutate jos, incredibila putere a gitului si falcilor, tenacitatea de a continua lupta chiar si cind sunt epuizati sau grav raniti, confera acestor ciini superioritatea asupra altora mai masivi.
      Personalitatea este una din cele mai importante trasaturi ale unui ciine. O personalitate sanatoasa (temperament) este cheia prin care se poate testa felul in care un ciine va reactiona la situatiile cotidiene. Inainte de a va procura ciinele, sau cit mai repede dupa ce l-ati obtinut, va rugam testati-i temperamentul.                                   
     Acest test a fost creat de Societatea Americana de Testare a Temperamentului. Intrebati-va veterinarul unde puteti face acest test. Daca ciinele dvs. obtine un scor suficient de slab ca sa va ingrijoreze, luati in considerare foarte serios varianta eutanasiei. Spun aceasta deoarece manifestarea unui temperament slab poate fi un indicator al problemelor care vor apare. Deci, daca ciinele obtine un scor prost, Nu il folositi la imperecheri. Temperamentul slab este o trasatura care poate fi si de obicei este transmis urmasilor.Cum se supun ciinii testului? Buna intrebare. Raspunsul este urmatorul. Mai intii trebuie sa evidentiez cum se face testul. Testul se face cf. Regulilor Societatii de Testare a Temperamentului. Pentru a putea fi certificat un ciine trebuie sa aiba un an si de obicei exista o taxa de aprox. 25 USD. Testarea temperamentului se face pentru a testa stabilitatea, temperamentul si reactiile ciinelui fata cu diverse situatii care pot apare in viata cotidiana. Este indicata folosirea unei zgarde nestrangulante, avind in vedere ca nu sunt admise corecturi din partea minuitorului. Testatorul va instrui grupul minuitorilor inainte de testare.
   
        
Pasul 1: Un strain se apropie si vorbeste

    O persoana prietenoasa se apropie de minuitor si ciine pentru a le ura "succes" in test. Ciinele trebuie sa permita sa se intimple acest lucru si sa accepte fara sa muste si fara semne de timiditate.

Pasul 2: Un strain se apropie pentru a vorbi si atinge ciinele

    O persoana se apropie de ciine pentru a il atinge si a vorbi cu el. Ciinele trebuie sa permita si sa accepte aceasta fara probleme.

Pasul 3: Zgomot ascuns si nefamiliar

    Minuitorul si ciinele se apropie de un paravan. O persoana din spatele paravanului agita o cana sau o galeata cu zgarzi, cuie sau articole similare care produc un sunet strident, nefamiliar. Ciinele trebuie sa se alarmeze si poate chiar latra la acest zgomot, dar sa nu fie speriat. Apoi, incurajat de minuitor, ciinele se poate apropia de cana sau galeata pentru a verifica de unde a venit zgomotul.

Pasul 4: Impuscaturi

    Minuitorul si ciinele stau cu spatele la o persoana care trage 3 sau 4 gloante oarbe dintr-o pusca. Ciinele trebuie sa se intoarca si sa stea drept, ca si cum l-ar proteja pe minuitor de un posibil pericol. Ciinele nu trebuie sa fie speriat, ci sa stea sigur pe el.

Pasul 5: Salutarea unui necunoscut care are un obiect nefamiliar care face o miscare brusca

    Minuitorul merge pina intr-un punct de oprire. Ciinele trebuie sa vrea sa viziteze prsoana care sade in scaun. Atunci, persoana deschide o umbrela in fata ciinelui, alarmindu-l. Ciinele poate latra si da inapoi, dar cu ajutorul minuitorului care-l convinge ca totul e in ordine, ciinele trebuie sa verifice umbrela si persoana. Minuitorul poate atinge umbrela pentru a ajuta ciinele sa miroasa obiectul care l-a alarmat.

Pasul 6: Mersul pe o suprafata nefamiliara impreuna cu minuitorul

    Minuitorul si ciinele merg pe o prelata intinsa pe iarba. Ciinele trebuie sa mearga cu pasi siguri fara sa vrea sa sara.

Pasul 7: Mersul pe o suprafata nefamiliara cu minuitorul alaturi

    O birna de exercitiu sta pe iarba. In timp ce minuitorul merge pe linga birna, ciinele trebuie sa mearga pe ea, fara sa vrea sa sara. Mersul sigur e o conditie obligatorie!

Pasul 8: O situatie care ameninta viata

    Minuitorul trebuie sa tina ciinele de lesa cu ambele miini, cit mai sigur, astfel incit ciinele sa nu poata scapa. Un strain se apropie din tufisuri pentru a-l ameninta pe minuitor, purtindu-se ca si cum ar vrea sa-i faca rau. Ciinele trebuie sa stea hotarit, pentru a-l apara cu viata sa.

Aceasta incheie testul.
Baza A.P.B.T pentru conformatie (A.D.B.A.)                       
    Experienta in ceea ce priveste ciinii, caii, atletii, porcii si pasarile arata faptul ca pentru tot ceea ce traieste si respira exista o armata de experti care sa-ti spuna cum ar trebui sa arate acel lucru particular.

    Unei mari parti a acestor experti pare sa le lipseasca abilitatea de a distinge calitativ un atribut fizic de altul. Multi isi iau ca baza de comparatie un animal pe care il iubesc si construiesc un standard care sa i se potriveasca, insa doar citiva se remarca intr-adevar prin cunoasterea dimensiunilor fizice care functioneaza cel mai bine.
         
   Aceste persoane, ale caror opinii cu privire la conformare au trecut testul timpului, vin fara exceptie din rindul profesionistilor, care folosesc animalele pentru a face bani. Exista vacari care se pot uita la 200 de vite pentru a le alege pe cele zece care sunt cele mai bune, numai uitindu-se la conformatia lor. Un an mai tirziu acele vite produc mai mult profit decit suratele lor cu o conformatie mai putin buna. Oamenii care se ocupa de cursele de cai sunt cei mai mari experti in conformatie pe care-i puteti intilni. Toti apreciaza aceleasi calitati de baza la un cal si, desi ei sustin ca acestea difera, diferentele sunt minore.
   Ca dovada uitati-va la licitatia anuala cind se expune un minz cu o conformatie buna si comparati pretul oferit pentru el cu acela oferit pentru un minz la fel de bine hranit, dar cu defecte de conformatie. Vacarii si proprietarii de cai experimentati judeca conformatia in functie de ceea ce are de facut animalul. Vacarii stiu din experienta ca vor pierde bani hranind vite cu greabanul ingust, cu spatele scobit si cu picioarele lungi. Cei care se ocupa de cai stiu ca acei cai cu talia mica si picioare strimbe vor trece rareori primii linia de sosire si de asta depinde cistigul.
     

 
           
                               
           
     Banii nu-ti dau o judeacata buna, dar e necesara o judecata buna sa te tii de ei. Puteti fi siguri ca cineva care se ocupa de multa vreme de vite, cai sau Pit Bulli, intr-un mod profesional, a exersat o judecata buna.

    Profesionistii cauta un animal care poate sa-si duca treaba la bun sfirsit. Amatorii, neavind nici o posibilitate de a-si testa teoriile, sfirsesc prin a-si hrani imaginatia.
Asa ca haideti sa trecem la stabilirea unei conformatii standard pentru Pitbull Terrier-ul american. Daca suntem pe cale de a fi fortati de legile si standardele sociale actuale sa crestem ciini mai mult pentru aspect decit pentru performanta, sa luam totusi in considerare ceea ce trebuia sa faca Pit Bull-ul, aceasta fiind in interesul prezervarii celui mai extraordinar animal creat vreodata de om. Existenta lui azi nu se datoreaza faptului ca a fost crescut doar pentru rezistenta; el nu a fost crescut doar pentru putere. De asemenea nu a fost crescut doar pentru inteligenta, loialitatea, indrazneala sa, pentru ochii rotunzi, urechile roz, nasul rosu sau inclinatia sa de a salva copiii din calea trenului. El a fost crescut pentru a cistiga. El a fost dezvoltat pentru competitia sportiva.
      Organizatorii de lupte profesioniste au facut din el ceea ce este acum; ei l-au imbunatatit, iar acum cind au disparut, adevaratul Pit Bull Terrier va dispare treptat. Ceea ce vom avea este ceva ce amatorii au pastrat, amintindu-ne doar de gladiatorii din vechime.
Noroc cu amatorii; luptele profesioniste de ciini reprezinta o ocupatie care moare rapid. Prezervarea acestui mare atlet care a fost crescut pentru a merge la razboi va cadea in sarcina amatorilor. Asa ca sa ne uitam la profesia ciinelui pentru stabilirea standardului nostru, astfel incit nepotii nostri macar sa poata vedea o reproducere fizica autentica a unui ciine de lupta.
       Daca pornim de la premisa conform careia conformatia ar trebui sa reflecte idealul pentru folosirea ciinelui si ca acest ciine in particular era facut sa cistige o lupta, ajungem in mod natural la intrebarea, ce-i trebuia ca sa cistige ?

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.