Pudel
De secole, pudelul a fost una dintre cele mai populare rase de caini, in intreaga lume si un simbol al elegantei si al luxului opulent. Pudelul este asociat cu Franta, dar multe tari si-au cerut drepturile asupra apartenentei rasei. Disponibil in trei varietati de talie si in culori diverse, exista un pudel pentru toate gusturile.
Exista trei variante de pudeli, cainii de rasa Pudel Standard fiind cea mai veche dintre ele. Au fost crescuti initial spre a fi folositi la vanatul in apa, acestei activitati isi datoreaza si numele deoarece termenul pudel inseamna in limba germana ,,a plonja in apa''. Acesti caini de rasa Pudel Standard, desi au un aspect pretentios, usor exotic sunt caini de companie deosebit de apreciati pentru deovtamentul si loialitatea lor.


Istoricul si originea cainelui pudel

Picturi reprezentand caini pudel dateaza inca din secolul al XIII-lea. Tara de origine exacta nu este cunoscuta, dar multe persoane considera ca rasa s-ar putea sa provina din Germania. Numele "poodle" provine de la cuvantul nemtesc "pudeln" care se traduce "a se arunca in apa"; utilitatea initiala a rasei era de caine recuperator din apa. Imediat dupa desavarsirea sa in Germania, pudelul a devenit rapid foarte popular in Franta, fiind cunoscut sub numele de Caniche sau cainele-rata. Rasa a fost considerata cainele lor national.
Pudelul se gaseste in trei varietati: standard, pitic si de jucarie; cu toate acestea, singura diferenta este talia. Pudelii standard si pitici sunt incadrati in grupa non-sporting, iar pudelii de jucarie in grupa cainilor de agrement, grupe desemnate de American Kennel Club. Pudelul standard este cel mai vechi dintre cele trei varietati si a fost initial utilizat la recuperarea ratelor din apa. La scurt timp au fost create si celelalte varietati. Pudelul de jucarie, cea mai mica varietate, a fost bine definitivat ca rasa in Anglia in secolul al XVIII-lea, fiind utilizat in spectacolele de circ si in cele organizate in aer liber ca si caine-dansator. Pudelii pitici si de jucarie au fost, de asemenea, folositi la vanatoare.
Originar din Germania, apare pictat in tablouri datand din secolul al XV-lea. In acele timpuri erau dresati sa aporteze vanatul cazut in lacuri. Incepand cu secolul XIX au inceput sa fie folositi la circ ,impresionand publicul cu inteligenta lor ascutita.Aspectul exterior si dimensiunile

Se remarca este coafura traditionala, existand pese 50 variante.Acest tip de aranjament al parului nu e doar cu rol decorativ ci are si meritul de a a-i mari dinamismul acvatic si a-l proteja de temperaturi scazute. Cele doua petece de blana de pe spate sunt o metode de a preveni reumatismul, iar cel din varful cozii ii permite stapanului sa isi localizeze usor cainele cand acesta se afla in apa.
Desi se gasesc in diferite varietati de talie, conformatia si constitutia rasei sunt aceleasi. Pudelul are un cap lung, cu un bot alungit, lat si urechi late si pendulante. Pieptul este adanc, iar coada este prinsa sus. In general, coada le este amputata la o varsta frageda.
Blana pudelului este ondulata, carliontata si deasa cu o textura lanoasa, fina care necesita o ingrijire zilnica. Exista patru tipuri de tunsori si frezuri la pudeli. Cea mai frecventa tunsoare este tunsoarea pentru "catelus" (puppy cut), care se poate realiza la toate categoriile de varsta. O alta tunsoare este cea "sportiva" pentru cainii pudelii activi. Pentru expozitiile canine, tunsorile "english saddle" sau "continentala" sunt, in general, executate.
Inaltimea si greutatea corporala difera in functie de varietatea de talie. Astfel, cainele pudel pudelul standard prezinta o inaltime la nivelul greabanului de 38 cm si chiar mai inalt si o greutate corporala intre 20-32 kg. Pudelul pitic are o inaltime de 28-38 cm si o greutate de 7-8 kg, iar toy pudelul pana la 25 cm inaltime si 3-5 kg.


Personalitatea

Pudelul este un caine agreabil, care adora sa acompaniat. Uraste sa fie singur si prefera compania omului, decat a altor caini. Rasa, de asemenea, detesta sa fie ignorata si nu-i place sa fie considerat sau tratat ca "un simplu caine.
Este un caine de companie deosebit de apreciat pentru energia sa debordanta si firea jucausa. E innebunit dupa inot, va plonja in apa de fiecare data cand se va ivi ocazia. Ii plac jocurile de aport in general si e usor de dresat deoarece e incantat sa ii fie pe plac stapanului.

Relatiile cu familia cu casa

In ciuda faptului ca sunt excelenti caini "de apa", pudelii, de asemenea, pot fi protectori si companioni ai familiei la fel de buni. Sunt caini de companie excelenti pentru copii, cat si pentru adolescenti, putandu-se adapta diferitelor mediilor de viata.
Dresajul

Pudelul este un caine inotator excelent, descurcandu-se bine si pe teren. Cainele este foarte inteligenta si este considerat de multi ca fiind cel mai inteligent caine dintre toate rasele. Ei invata repede si de buna voie, desi, unele exemplare au tendinta de a se distra multumindu-si stapanii prin efectuarea de trucuri in loc sa invete comenzile. Pudelii au fost antrenati cu succes pentru a fi supusi, pentru a vana si chiar pentru a deveni caini de paza.


Aspecte particulare

Blana pudelilor necesita o ingrijire zilnica. Inteligenta nativa a acestui caine determina la unele exemplare dezvoltarea unor comportamente distructive daca sunt lasati singuri pentru perioade lungi de timp.Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.     Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.    Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate duce la orbire.    Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.    Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului.     Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea animalului.    Hiperadrenocorticismul este o tulburare ce afecteaza glandele adrenale. Cand functioneaza in exces (exagerat), glandele adrenale secreta o cantitate exagerata de cortizol, producand imbolnavirea.    Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.    Discopatia intervertebrala este o tulburare care afecteaza discurile intervertebrale determinand aparitia durerii, dificultati in mers si posibilitatea instituirii paraliziei.
Pudelii sunt, de asemenea, predispusi la caderea parului (alopecie), infectii ale urechilor, urolitiaza vezicala (producerea de pietricele in vezica urinara), alergii, criptorhidism si surditate. Durata medie de viata a pudelilor standard este de 14-16 ani, in timp ce cea a pudelilor pitici si a celor de jucarie este de 15-18 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.