Schnauzer Urias

Pentru multe persoane, Schnauzer-ul este considerat cainele de companie ideal pentru familie. Existent in diferite marimi, Schnauzer-ul este un companion constiincios si curajos, precum si protector. Cu barba lor clasica si lungile lui sprancene, aceast caine de rasa este usor de recunoscut in toata lumea.

Istoric

Cainele original al acestei rase este schnauzerul standard. Este rezultatul incrucisarilor dintre Schnauzerul mijlociu, Dogul German si Bouvierul de Flandra.
Personalitate

Este un caine foarte curajos, inteligent, calm, muncitor, destul de agresiv cu o rezistenta fizica foarte buna.Este protector devotat, bland chiar jucaus cu familia, dar poate deveni putin agresiv daca este provocat. Se ataseaza de stapan si nu se indeparteaza mult de acesta. In general sunt tolerant cu copii. Socializat corect de mic ajunge sa accepte in preajma alti caini sau alte animale din gospodarie, in caz contrat pot aparea probleme.
Ingrijire

Deoarece Schnauzerul nu naparleste parul acestui caine trebuie trimat de 2-3 ori pe ani. Se indeparteaza parul crescut in exces din urechi si dintre pernitele de la picioare. Barba si sprincene se vor pieptana frecvent pentru a nu se incalci si a nu intra par in ochi.


Relatiile cu familia si casa

Schnauzer-ul este un caine perfect pentru familie si este destul de tolerant cu copii. Acesti caini sunt adesea circumspecti cu starinii si isi vor proteja familia prin alertarea proprietarilor in ceea ce priveste prezenta vreunui intrus.


Dresajul

Schnauzer-ii tind a fi caini independenti si nu tolereaza antrenamentul sever, dur sau mustrarile. Sunt usor de antrenat, atata timp cat sunt utilizate tehnici cu recompensare. Schnauzer-ul urias este adesea antrenat pentru a fi caine de paza sau supraveghetor.
Necesita un dresaj corect, consecvent si variat facut de o persoana experimentata.Trebuie socializat de mic cu copiii, alte animale si alti caini.Iubeste miscarea si simte nevoia de activitate.


Utilitate

A fost creat pentru a fi folosit la manarea vitelor si la paza fermelor. A fost folosit in primul razboi mondial de catre armata. Este un excelent paznic al fermelor, al grajdilor cu cai, deoarece se intelege foarte bine cu aceste animale, un bun aparator al locuintelor, un devotat companion. Este folosit de armata si politie deoarece executa cu placere orice sarcina.


Aspecte particulare

Schnauzer-ii uriasi sunt caini inteligenti care se plictisesc usor, iar, daca sunt lasati singuri pentru perioade prelungite de timp, acesti caini pot dezvolta un comportament distructiv.
Schnauzer-ul urias poate deveni agresiv, daca nu a fost socializat adecvat de timpuriu.
In ideea mentinerii blanii lor curata si neincalcita, neincurcata, perierea si tunderea frecventa sunt necesare. Vizitele acestui caine la frizer sunt de asemenea necesare pentru mentinerea aspectului clasic Schnauzer-ilor de la nivelul fetei.
Este un caine de talie mare, puternic, bine proportionat, cu o infatisare impunatoare care inspira respect. Seamana foarte bine cu schnauzerul standard doar ca este mai mare. Are un cap dreptunghiular, puternic cu botul egal cu craniul. Nasul rotund si negru. Ochii sunt de marime medie, ovali si culoare inchisa.Urechile de lungime medie in forma de V sunt atarnate din nastere si pot fi taiate pentru a sta ridicate.Are sprincene stufoase, mustati si barba caracteristice acestei rase. Coada este taiata scurt si purtata ridicata cand este in alerta si orizontal cand este in repaos.Blana este dubla, cu un par exterios aspru, des si de culoare neagra, sare si piper,  gri-fer pana la gri argintiu.
Boli si afectiuni curente

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormone tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate duce la orbire.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar a acestor caini, avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.
Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului determinand diminuarea apetitului, stari de voma si durere abdominala.
In plus, Schnauzer-ul este predispus la infectii ale vezicii urinare (cistite) si dermatite alergice. Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli, iar Schnauzer-ul urias este susceptibil la torsiune (dilatatie) gastrica.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Durata medie de viata a Schnauzer-ului urias este de 10-12 ani.

Standard FCI nr. 181

Originea

A aparut in urma contopirii dintre exemplare de talie mare de Schnauzer Mijlociu si o rasa rustica de caini inalti si puternici (Oberlander), originara din Bavaria de Sud.

Aspectul general

Schnauzerul Urias este un caine de talie mare, puternic, mai degraba solid decat slab, cu par
sarmos; versiunea marita si mai puternica a Schnauzerului standard. Un caine mandru si curajos, cu un aspect ce impune respect.
Proportii importante

Inaltimea la greaban: pentru masculi si femele intre 60 si 70 cm. Greutate: pentru masculi si femele
intre 35 si 42 kg.

Capul

Craniul : puternic si alungit, fara o tuberozitate occipitala pronuntata. Capul trebuie sa fie in armonie cu restul corpului. Fruntea este plata, fara cute, paralela cu muchia botului. Stopul : este marcat si accentuat de sprancene.
Nasul: trufa este plina si neagra. Marginea superioara a nasului este dreapta.
Botul: are forma unui trunchi de con.
Buzele: negre, se inchid bine.
Dentitia: completa totalizeaza 42 de dinti, de un alb pur. Muscatura puternica, in foarfeca, se inchide perfect.
Obrajii: Obrajii-muschii maseteri sunt bine dezvoltati, fara sa iasa in afara, pentru a nu deranja forma dreptunghiulara a capului (cu barba).
Urechile: prinse sus, in forma de V. Fata interna a urechii atinge capul. Purtate simetric orientate spre inainte,marginea indoita nedepasind linia superioara a craniului. In tarile unde nu este interzisa cuparea urechilor, acestea trebuie purtate simetric, in pozitie verticala.
Ochii: de marime medie, inchisi la culoare, vii si expresivi, privesc drept inainte. Pleoapa inferioara se inchide perfect.Gatul, linia superioara, corpul

Gatul: Din profil, ceafa puternica, musculoas este arcuita in partea superioara. Gatul coboara armonios spre greaban, inserandu-se puternic la trunchi. Gatul este zvelt, arcuit cu noblete si proportional cu dezvoltarea corporala a cainelui. Pielea gatului trebuie sa fie bine intinsa, fara pliuri (salba)-gat uscat.
Corpul: Linia superioara: este usor descendenta de la greaban spre crupa. Greabanul: inalt si bine evidentiat. Spatele: scurt si ferm. Zona lombara: distanta dintre ultima coasta si bazin (ilium) este scurta, dand impresia unui caine compact. Crupa: usor rotunjita coboara spre insertia cozii. Pieptul: moderat de larg, coastele bine arcuite, sectiunea transversala ovala, carena sternala adanca, ajungand pana sub cot. Pieptul este bine marcat de un prostern care depaseste evident articulatia scapulo-humerala. Linia inferioara: usor ascendenta de la stern spre abdomenul moderat de retras.

Trenul anterior

Membrele anterioare: au o conformatie puternica. Sunt drepte vazute din orice directie si moderat distantate
(nici prea apropiate, nici prea departate). Umerii: Spata - este lunga, bine angulata, plata si lipita de cutia
toracica. Umerii sunt bine imbracati cu musculatura. Bratul - lung, bine angulat si foarte musculos. Coatele - apropiate
de corp. Antebratul - lungimea acestuia trebuie sa corespunda cu lungimea bratului si sa fie drept privit din toate
partile. Articulatia carpiana - nu trebuie sa fie ingrosata. Metacarpienele - sunt ferme, verticale vazute din fata si
usor oblice fata de sol privite din profil. Labele - scurte si rotunde, cu degetele bine adunate si arcuite (labe de
pisica), cu unghiile negre si pernite tari.
Trenul posterior

Membrele posterioare: Privite din profil sunt inclinate, iar din spate sunt paralele. Coapsa: lunga, in
armonie cu talia cainelui, indreptata inainte, lata si musculoasa. Genunchiul: bine angulat, situat drept intre coapsa
si gamba, fara a fi deviat nici spre inauntru nici spre in afara. Gamba: lunga si puternica, in armonie cu dezvoltarea
trenului posterior. Articulatia jaretului: bine evidentiata. Metatarsienele: sunt mai lungi decat metacarpienele, totusi
nu prea lungi, pentru a nu strica armonia. Labele posterioare: ca si cele anterioare, dar mai lungi si fara pinteni.Roba

Parul: este sarmos. El trebuie sa fie tare, aspru si dens, in nici un caz ondulat, moale sau prea scurt.
Subparul este compact. Parul de pe cap si picioare este si el aspru, pe frunte si pe urechi este ceva mai scurt. Semnele tipice sunt barba (nu prea moale) si sprancenele care umbresc usor ochii.

Culori si semne

Negrul este permis, orice alte semne sunt defecte descalificatoare. Sare si piper - semnele sunt defecte descalificatoare.

Negru complet cu subpar negru.
Sare si piper: telul crescatorilor este un ton de culoare medie, distribuit uniform pe tot corpul, avand nuanta de piper bine pigmentata si un subpar gri. Nuantele admise sunt de la gri inchis pana la gri argintiu. La toate nuantele este de dorit o masca inchisa la culoare care sa se potriveasca cu nuanta de baza si sa accentueze expresia fetei. Culori deschise pa cap, piept si membre sunt de nedorit.
Altele
Defecte frecvente:

Corp prea masiv sau prea usor, prea inalt sau prea scund pe picioare. Craniul prea grosolan sau prea rotund, cap prea mare sau prea mic fata de corp, frunte cutata. Urechi prinse jos, prea lungi sau purtate diferit. Ochi prea deschisi la culoare, prea mari sau prea mici. Pometii proeminenti, salba, gat de cerb. Muscatura in cleste. Bot scurt, ascutit sau ingust. Spate prea lung, moale, spinare de crap sau inseuata. Crupa cazuta. Coada purtata vertical sau coada de iepure. Coate departate de corp, coate de vaca, aplomburi incorecte, labe lungi. Par prea scurt, prea lung, moale, ondulat, matasos. Parul alb sau patat sau alta nuanta; subpar maro pentru varietatile de negru si sare si piper. Pentru varietatea sare si piper:sa sau dunga neagra. Expresie de Terrier. Peste sau sub talia admisa. Inversare evidenta a caracteristicilor sexuale (mascul cu aspect de femela si invers). Temperament slab.
Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.
Defecte eliminatorii

Deficienta de tip.
Defecte in muscatura (prognatism, brevignatism) sau lipsa a mai mult de 2 dinti.
Defecte majore ale regiunilor corporale, parului sau culorii.
Temperament fricos sau agresiv.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.