Spitz Finlandez

Finnish spitz-ul seamana cu o vulpe. Aceasta rasa este un caine de casa bun, dar are tendinta de a latra mult, ceea ce poate fi o problema. Un caine afectuos, spitz-ul este un caine de vanatoare bun pentru vanarea pasarilor si un companion minunat, in special pentru persoanele carora le place joggingul.

Istoricul si originea

Finnish spitz-ul este un caine originar din Finlanda, de acum 2000 de ani in urma, presupunandu-se ca ar fi inrudit cu Laika ruseasca. Rasa se crede ca ar fi fost adusa in Finlanda de catre triburile de vanatori si ar fi fost utilizata pentru a vana ursi si elani. Astazi, Finnish spitz-ul este rasa oficiala a Finlandei si este utilizat la vanarea potarnichilor, a cocosilor de munte si a altor pasari. Cand nu merge la vanatoare, Finnish spitz-ul este un caine companion excelent pentru familiile active. In 1991, Finnish spitz-ul a fost recunoscut de catre American Kennel Club, ca membrul al grupei raselor non-sportive.
Este rasa nationala a Finlandei unde a fost si mai este folosit la vanatoarea de pasari, mai ales a cocosului de munte. Vaneaza ca un pointer, gonind pasarile din cuib, emitand o serie de sunete, schelelaituri rapide, distincte ( pana la 160 astfel de sunete pe minut ) pentru a-si chema stapanul. Descinde din Dogii adusi in tara cu diverse ocazii si dupa mai multe selectionari s-a obtinut o rasa pura la sfarsitul secolului al-XIX lea.

Aspectul exterior si dimensiunile

Finnish spitz-ul este un caine ce aduce un pic cu o vulpe, cu botul sau ascutit si urechile ridicate.Ochii sunt ovali, iar picioarele sunt conformate similar celor de pisica. Pieptul este adanc, iar coada stufoasa este rasucita peste spate.    Blana Finnish spitz-ului este dreapta, aspra, cu o lungime de circa 2,5-5 cm si un puf profund des si compact. Culoarea blanii este, in mod caracteristic, roscat inchis, dar poate fi si roscat, de culoarea cihlimbarului.Inaltimea la greaban este de 38-51 cm, iar greutatea corporala este intre 14-16 kg.
Este un caine de talie medie, asemanator cu o vulpe, cu un corp patrat. Capul este de marime mijlocie, cu fruntea usor arcuita. Stop pronuntat, cu un bot conic, nas mare si negru.Ochii sunt de marime medie, migdalati, de culoare inchisa. Urechile sunt mici, ascutite, ridicate si mobile. Blana este dubla cu un prim strat des, pufos, scurt si deschis la culoarea si un strat exterior format dintr-un par aspru, semi-ridicat sau ridicat, de culoare roscat-aurie cu sau fara pete albe pe degete si piept. Coada este lunga si stufoasa si purtata pe spate. Blana de pe piept si umeri este mai deasa, formand o coama.

Personalitatea

Finnish spitz-ul este un caine activ si prietenos, care adora sa fie in preajma persoanelor familiare. Distant in preajma strainilor, acest caine va latra si poate deveni agresiv cu persoanele care nu-i confera incredere. Unele exemplare pot avea o atitudine dominanta si, in special, masculii.
Finnish spitz-ul este, de asemenea, cunoscut ca si prepelicarul latrator al Finlandei, ceea ce va face sa deduceti ca acestei rase ii place sa latre. Acest lucru poate fi o problema cand este crescut in zonele urbane si aveti vecini in apropiere, in special, daca cainele este lasat afara pentru perioade lungi de timp. Daca nu are nimic de facut, Finnish spitz-ul va latra in orice moment si la fiecare cadere a unei frunze.
Este un caine energic, vioi, curios, inteligent, independent si curajos. Are un auz foarte fin. Este devotat stapanului si sociabil cu prietenii casei, dar rezervat fata de strainii pe care ii latra la sosire. Iubeste copiii si sunt rabdatori cu ei. Nu are probleme cu alti caini, chiar  se simte mai bine langa alti caini decat singur.Ingrijire

Periajul se face doar ocazional caci blana se curata mai mult singura la acest caine.

Relatiile cu familia si casa

Finnish spitz-ul este un caine de companie excelent adresat familiilor care se adapteaza bine atat in regiunile urbane, cat si in cele rurale. Rasa este toleranta cu copii, mai ales daca creste de mic cu acestia. Acest caine este foarte protector cu familia sa si va latra intotdeauna cand se apropie persoane straine. Prefera ambiantele mai racoroase. Este un caine activ, ceea ce il face un companion excelent pentru jogging.
Finnish spitz-ul poate trai fericit intr-un apartament atata timp cat este scos frecvent la plimbare. Aceasta rasa se va intelege bine cu alte animalute de casa, daca este crescut cu acestea.

Dresajul

Finnish spitz-ii pot fi caini dificil de educat, mai ales cei cu un caracter dominant si independent. Pentru a avea rezultate este necesar un antrenament ferm si consecvent si multa rabdare.
Este un caine independent care nu executa dintotdeauna ordine si de aceea este mai greu de dresat, dar cu rabdare, consecvent, perseverenta, se poate atinge un nivel acceptabil in dresajul acestui caine.

Utilitate

Este folosit pentru vanatoare in tarile nordice, dar si ca animal de companie atunci cand i se asigura posibilitatea de a face zilnic multa miscare.

Aspecte particulare

Finnish spitz-ului nu-i place sa fie lasat singura, fara nimic de facut. Sunt caini inteligenti si necesita o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor distructive si latratul excesiv.

Boli si afectiuni curente

Finnish spitz-ul este o rasa robusta si rezistenta cu putine afectiuni cunoscute. Cele mai frecvente sunt displazia de sold, luxatia patelei si atrofia retiniana progresiva, o maladie care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei, conducand la orbire.
Durata medie de viata a Finnish spitz-ului este de 12-15 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.