Vizsla

Vizslele sunt animale de companie demne de incredere. Iubitoare, expansiva si tandra, Vizsla este intr-o oarecare masura spontana si distractibila, dar inteligenta si docila. Vizsla are nevoie de un stapan ferm si perseverent. Sunt loiale si blande, dar au multa energie. Prezinta calitati de vantor superioare, dar nu sunt caini de cusca buni. Adora sa socializeze cu familia, si le place sa se joace sau doar sa leneveasca pe canapea.
Dupa Primul Razboi Mondial, Vizsla aproape disparuse, dar imigrantii unguri au adus rasa cu ei in Nordul Americii in jurul anului 1930.
Vizsla ungureasca, referindu-se, de asemenea, la Pointer-ul Unguresc, Vizsla maghiara si la Vizsla Drotszorn maghiara, a fost cainele favorit al nobilimii ungare. Ca rasa veche si respectabila, Vizsla de astazi este un reprezentant de elita al primei vizsla.
Vizsla este considerata o rasa veche. Datele exacte despre originea si istoricul acestui câine nu sunt cunoscute, dar înscrierile si gravurile despre rasa arata ca acest câine (sau unul similar) a existat în Bazinul Carpatic în secolul al IX-lea.
Vizsla a fost folosit de nobilii maghiari ca si câine de vânatoare, dar era considerat si un devotat membru al familiei.
Stramosii rasei sunt probabil ogarul ardelenesc si câinele galben turcesc (specie disparuta azi). Ulterior s-a mai adaugat la rasa initiala un nou fond genetic, ca urmare a împerecherii cu pointerul si pointerul german cu parul scurt, pentru a-i îmbunatati abilitatile de vânator.
Când Rusia a preluat controlul asupra Ungariei, dupa al doilea razboi mondial, maghiarii s-au temut ca acestia vor extermina rasa, Vizsla fiind un simbol al aristocratiei, si au strecurat câteva exemplare peste hotarele tinuturilor maghiare. Datorita lor rasa Vizsla exista si în zilele noastre.
Vizsla este un câine de talie medie, cu blana scurta de culoare castaniu-auriu, în diferite nuante. Exista si câteva exemplare cu blana lunga în Europa, sunt foarte rari. Au un corp robust si musculatura puternica, dar totusi au o înfatisare nobila si osatura fina. Masculii ating înaltimea de 56-61 cm, iar femelele de 53–58 cm, greutatea masculilor este între 20-27 kg, iar a femelelor între 18-25 kg.
Vizsla are un cap bine conturat, cu craniul larg si o linie mediana verticala pe frunte. Stop-ul este moderat, iar botul este drept, de lungime egala sau putin mai scurta decât craniul. Narile sunt usor deschise, iar nasul e brun. Urechile sunt subtiri, matasoase, cu vârfurile rotunjite si atârna destul de aproape de falci. Falcile sunt puternice, cu dintii albi, iar muscatura în foarfeca. Buzele acopera complet falcile, însa nu sunt largi si nu atârna. Ochii sunt medii ca dimensiuni având irisul de aceeasi culoare cu blana.
Gâtul este musculos, mediu în lungime, arcuit si fara gusa. Corpul este puternic si bine proportionat, cu spatele scurt si pieptul larg si adânc. Coada, mai groasa la radacina, trebuie redusa la doua treimi din lungime.
Picioarele din fata sunt drepte si musculoase, cu încheieturile apropiate, picioarele din spate au coapse bine dezvoltate, cu încheieturi usor angulare, echilibrând umerii. Labele picioarelor seamana cu cele de pisica, rotunde si compacte, cu degetele apropiate si pernite groase. Unghiile sunt brune si scurte, gleznele sunt lasate în jos si paralele.
Vizsla are un comportament plin de curaj si îndrazneala, un simt al mirosului exceptional, calitati exceptionale de urmaritor si abilitatea de a aduce vânatul. Este foarte inteligent si poate fi dresat, dar are nevoie de un stapân rabdator si ferm.    Tandru si blând, încapatânat si uneori neatent, Vizsla se adapteaza repede la viata de familie, iubeste copiii si, în general, se întelege bine cu alti câini. Traieste în jur de 12-15 ani.
Vizsla nu este un câine de apartament, este indicat sa fie tinut la curte. Fiind foarte activ, cu o energie uimitoare, are nevoie sa alerge mult, de preferinta fara lesa, si sa depuna efort în mod regulat. Daca ajunge sa se plictiseasca poate deveni distructiv (îi place sa roada în mod special).
Parul lui scurt si des trebuie periat cu o perie dura si din când în când curatat cu un sampon uscat. Napârleste moderat si sezonier. Unghiile trebuie taiate constant, iar urechile trebuie controlate periodic pentru a preveni inflamatiile cauzate de pamânt sau alte impuritati.

Istoricul si originea

Conform descrierilor din manuscriesele din secolul al XIV-lea caini asemanatori au existat in Europa Centrala de aproape 1000 de ani. In secolul al XIX-lea rasa a fost ameliorata mai ales cu Pointerul si Bracul german, obtinandu-se exemplarele actuale. Dupa Primul Razboi Mondial rasa a fost in prag de disparitie dar impatimitii rasei au reusit sa o salveze.
Vizsla ungureasca este considerata o rasa veche. Date exacte cu privire la originea si istoricul acestui caine sunt necunoscute, dar inscrierile si gravurile despre rasa arata ca acest caine (sau unul similar) are o vechime de cel putin 1000 de ani.
Vizsla s-a adaptat conditiilor de vreme si tipului de vanatoare caracteristice tinuturilor ungare. Erau foarte populare ca si caini pentru vanarea pasarilor si au fost utilizate ca vanatori, pontatori, precum si la vanatoarea cu soimi. Erau, de asemenea, membrii ai familiei din care faceau parte.
Exista teorii care sustin ca Vizsla descinde din doua rase foarte vechi, respectiv, cainele de vanatoare transilvanean si cainele galben turcesc (astazi disparute). Ulterior, la Vizsla initiala s-a adaugat un nou fond genetic in urma imperecherii cu pointer-ul german cu par scurt si pointer-ul.
Dupa al doilea Razboi Mondial, cand rusii au preluat puterea in Ungaria, ungurii, temandu-se ca rusii ar fi putut decima populatia de Vizsla, deoarece aceasta era un simbol al aristrocratiei, au reusit sa ia cativa caini in tarile in care au imigrat, respectiv in Austria si in alte state incluzant si Statele Unite.
Numele Vizsla in ungureste inseamna pointer. Vizsla este un caine excelent recuperator cu un simt al mirosului foarte bine dezvoltat si un bun vanator pentru vanatul de talie mica si pasari, atat la sol, cat si in regiunile mlastinoase. Astazi Vizsla este un caine de vanatoare popular in Canada si in alte parti, dar rolul sau principal ramane doar acela de a fi un caine de companie.
American Kennel Club inregistra rasa pentru prima data in 1960. Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Vizsla este un caine de vanatoare de talie medie, musculos si bine proportionat. Vizslele prezinta capete late cu boturi conice si nasuri late, maron. Urechile sunt subtiri, catifelate si lungi, pendulante si rotunjite la varfuri. Ochii sai sunt de o culoare un pic mai accentuata decat blana sa. Gatul este musculos, fara salba. Corpul este indesat si bine imbracat cu musculatura, evidentiindu-se un piept adanc. Coada Vizslei este, de obicei, scurtata pana la 30% din lungimea initiala. Membrele anterioare sunt drepte.
Blana ruginie sau galben inchisa a Vizslei poate fi neteda sau sarmoasa. Parul este scurt, des si bine lipit de corp.
Inaltimea: mascul 56-66 cm, femela 51-61 cm
Greutatea: mascul 20-27 kg, femela 18-25 kg
Pentru varietatea cu par scurt inaltimea la nivelul greabanului este de 56-61 cm pentru masculi si de 52-57 cm pentru femele. Variatii de aproximativ 4 cm in plus sunt permis, cu conditia ca exemplarul sa fie bine proportionat.
Pentru varietatea cu par sarmos, inaltimea la nivelul greabanului este de 58-62 cm pentru masculi si de 54-58 cm pentru femele. Variatii de aproximativ 4 cm in plus sunt permise, cu conditia ca exemplarul sa fie bine proportionat.
Blana
Blana varietatii cu par scurt este de culoare auriu inchis. Vizsla cu par sarmos are blana de culoare galben-rosiatic. O pata mica alba pe piept este permisa la ambele varietati.
Ingrijirea necesara
Varietatea cu par scurt are nevoie de putina ingrijire. In timpul perioadelor de naparlire este bine sa indepartati firele de par moarte cu o perie de cauciuc.
La varietatea cu par sarmos, blana trebuie trimata din cand in cand. Firele de par imbatranite sau moarte pot fi indepartate cu mana. De asemenea, indepartati-i parul in exces dintre pernutele de la picioare.
Este un caine de talie medie spre mare, musculos, puternic cu un aspect nobil.Are capul proportional cu corpul, craniul lat, usor bombat, botul este egal ca lumgime cu craniul, lat, nasul drept si maroniu. Ochii sunt de marime medie, destul de proeminenti si de culoare inchisa. Urechile in forma de V, lungi, sunt rotunjite la varfuri si lasate pe langa cap. Coada este de grosime medie, taiata la 2/3 din lungime si purtata orizontal cand se misca si lasata in repaos. La varietatea cu par scurt acesta este neted, bine lipit de corp, fara puf, scurt si de culoare auriu inchis.

Personalitatea

Vizslele sunt animale de companie demne de incredere. Iubitoare, expansiva si tandra, Vizsla este intr-o oarecare masura spontana si distractibila, dar inteligenta si docila. Vizsla are nevoie de un stapan ferm si perseverent. Sunt loiale si blande, dar au multa energie. Prezinta calitati de vantor superioare, dar nu sunt caini de cusca buni. Adora sa socializeze cu familia, si le place sa se joace sau doar sa leneveasca pe canapea.
Vizslele sunt extraordinar de prietenoase. Se imprietenesc rapid cu copii si invitatii, dar le place sa stea aproape de propriul stapan.
Cand se plictisesc, Vizslelor le place sa sape gropi. Ele, de asemenea, iau in gura orice lucru cu care vin in contact. Atentie la lucrurile uitate neglijent prin casa pentru ca Vizsla le poate acoperi cu bale si par, sau chiar le poate inghiti.
Este un caine sensibil, inteligent, echilibrat, dornic sa inveze. Ascultator si de votat stapanului, este afectuos si iubitor cu copii, atent si-i latra pe straini, fara a fi agresiv cu ei. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
La varietatea cu par scurt blana trebuie periata mai des in perioada de naparlire cu o perie de cauciuc pentru a inlatura fiere de par moarte. La varietatea cu par sarmos sunt necesare trimari manuale ocazionale, cand este nevoie. Trebuie indepartat parul in exces dintre pernutele de la picioare.
Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie.Este recomandat persoanelor active si care-si pot face timp pentru caine, pentru a-l scoate la plimbar lungi, sa-l lase sa alerge, sa faca aport sa inoate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic, fiind linsitit apoi. Se simte insa mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Are nevoie de dresaj si socializare.Relatiile cu familia si casa

Vizslele sunt animale de companie adresate familiei, exceptionale. Ele pot trai in apartamente, daca li se acorda un timp suficient de plimbare in fiecare zi si multa atentie. Se impaca bine cu alte animale si copiii, fiind companionii ideali pentru copiii energici. Vizsla este un caine energic, cu o vitalitate extraordinara. Ea are nevoie de timp suficient pentru a alerga si pentru a face miscare in mod regulat. Daca acest caine incepe sa se plictiseasca, el poate deveni distructiv.


Dresajul

Vizslele unguresti sunt gata oricand sa-ti faca pe plac. Sunt foarte inteligente, fapt ce le face foarte usor de dresat. Sunt mari vanatori astfel ca le place sa ponteze si sa aporteze. Exceleaza in agilitate, in probele de teren, precum si in cele de cautare si salvare.
In general, acesti caini nu sunt dificil de dresat deoarece le place sa isi multumeasca stapanul, dar este foarte important sa fiti consecvent cu el.
Cainii din aceasta rasa se inteleg bine cu alti caini, cu animalele din gospodarie si cu copiii. Ei latra anuntand prezenta strainilor dar de obicei asta este tot.


Exercitii

Acesti caini energici au nevoie de foarte multa miscare fizica pentru a-i mentine ocupati si pentru a se simti bine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Aveti in vedere sa mergeti la vanatoare cu ei. Daca nu doriti sau nu puteti sa faceti acest lucru, lasati-i sa alerge si sa se joace fara lesa, la intervale regulate. Multora dintre ei le place sa inoate si sa faca aport.


Aspecte particulare

Vizslele, intr-adevar, necesita miscare zilnica si distractie, devenind distrugatoare daca se plictisesc.
Acesti caini poseda abilitatea de a sari foarte sus, astfel ca un gard de minim 180 cm va fi necesar pentru a le impiedica ca paraseasca domeniul.
Unele Vizsle sunt sensibile la unele anestezice si medicamente. Intotdeauna consultati-va cu medicul veterinar inaintea inceperii vreunui tratament la Vizsla.
Blana lor scurta si neteda este foarte usor de intretinut. Perierea cu o perie din par de porc si toaletarea cu sampoane sub forma de pudra cand este necesar sunt tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a-i mentine blana in bune conditii. Vizsla naparleste moderat si sezonier. Unghiile trebuie scurtate periodic, iar urechile trebuie controlate si toaletate periodic pentru a preveni dezvoltarea vreunui proces inflamator si sesizarea prezentei corpilor straini (pamant, ariste, etc.).

Boli si afectiuni curente

Ca si in cazul altor rase, desi este o rasa compacta si rezistenta, Vizsla nu este scutita de anumite sensibilitati de natura medicala. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia   durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta predominant intre varsta de 2-5 ani.
Maladia von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate determina sangerarea incontrolabila.
Vizsla este, de asemenea, predispusa hemofiliei, diverselor procese tumorale (hemangiosarcom, osteosarcom, etc), atopiei, dermatitelor. Vizita la clinica veterinara este absolut obligatorie pentru acesti caini de vanatoare.
Durata medie de viata a Viszlei este de 13-15 ani.

Puteti schimba opinii si afla informatii noi despre aceasta rasa intrand pe forumul nostru.
Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Pentru sanatatea catelului dumneavoastra este foarte important sa vaccinati anual catelul dumneavoastra, sa il deparazitati intern din 3 in 3 luni si sa il deparazitati extern lunar.